Solár září na webu, jinak zamračeno

01. 06. 2011 | Tisková zpráva

Sdružení International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC), spojující mezinárodní i české investory v oblasti solární energetiky, včera spustilo webové stránky www.rananasolar.cz. Obsahují informace o fotovoltaice v České republice i ve světě a přehledně shrnují i zásadní negativní retroaktivní legislativní změny, k nimž v loňském roce v této oblasti došlo.

Žádní solární baroni, jak jsou legitimní investoři do české solární energetiky často popisováni, neexistují,“ tvrdí Frank Schulte, předseda řídícího výboru IPVIC a jednatel firmy Voltaic Network. „Cílem stránek rananasolar.cz je informovat a vysvětlovat současnou situaci. Připisovat současný růst cen energie jen obnovitelným zdrojům je krátkozraké, zavádějící a prostě chybné. S ohledem na měnící se postoj k jaderné energetice jsme skutečně přesvědčeni, že budoucnost patří obnovitelným zdrojům,“ vysvětlil Schulte.

Několik členů sdružení IPVIC již zaslalo českým státním orgánům oznámení o existenci sporu ohledně škod, které jim vznikly loňskými náhlými změnami legislativy. To je podle mezinárodního práva první krok k řešení sporu.

International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) je sdružením mezinárodních i domácích investorů v oblasti fotovoltaické energetiky. Mezi firmy sdružené v IPVIC patří například německé firmy Voltaic Network GmbH a Fotovoltaik Knopf Betriebs-GmbH a soukromý německý investor Milos Schubert, česká společnost Ren Power, lucemburský Radiance Energy Holding, švýcarská firma Antaris Solar a I.C.W. Europe Investments Ltd. z Velké Británie. V současné době má IPVIC 20 členů. Jejich solární projekty mají instalovanou kapacitu 140 MWp.

Sdružení IPVIC pověřilo advokátní kanceláře Freshfields Bruckhaus Deringer LLP a Glatzová & Co, aby ji zastupovaly v právních aspektech jejich diskusí s českým státem, týkajících se nedávných dramatických retroaktivních změn právního a regulatorního rámce pro solární sektor. Mediálním zástupcem sdružení IPVIC je společnost Donath Business & Media (DBM).