Skupina ČEZ vybírá dodavatele dobíjecích stanic pro elektromobily

06. 04. 2011 | Tisková zpráva

Energetická společnost realizuje veřejnou zakázku na dodavatele dobíjecích stanic pro elektromobily. Zájem projevilo 59 firem, přihlášku nakonec podalo a kvalifikační kritéria splnilo 19  dodavatelů. Z nich ČEZ vybere dva partnery. Jednoho pro síť stanic normálního dobíjení a druhého pro síť rychlého dobíjení.

Dobíjecí stanice pro ČEZ: Na normální a na rychlé dobíjení

Koncem minulého roku podepsala Skupina ČEZ smlouvu o spolupráci s automobilkou Peugeot o pronájmu elektromobilů a výstavbě infrastruktury dobíjecích stanic po celé České republice. Nyní probíhá veřejná zakázka na dodavatele dobíjecích stanic. Ta rozhodne, který z uchazečů dodá technologii pro normální dobíjení a pro rychlé dobíjení.

Normální dobíjení pomocí speciální dobíjecí stanice pracuje se stejným napětím a proudy jako běžná zásuvka. Na rozdíl od domácí zásuvky však dokáže optimalizovat dobíjení elektromobilu, prodlužuje tím životnost baterie vozu a brání jejímu poškození. Pomocí této dobíjecí stanice lze vůz dobít za 6–8 hodin. Rychlé dobíjení využívá vyšší proudy a napětí, proto stanice pro tento typ vyžaduje speciální připojení na elektrickou síť. Délka dobití trvá méně než půl hodiny.

Dobíjecí stanice pro elektromobily budou u obchodních center

„Chceme vytvořit promyšlenou infrastrukturu s několika desítkami dobíjecích stanic po celé České republice. Hledáme spolehlivé partnery, kteří nabídnou nejmodernější technologie,“ říká Tomáš Chmelík, manažer Útvaru čistých technologií Skupiny ČEZ, a dodává: „Instalace dobíjecích stanic je součástí dlouhodobých plánů Skupiny ČEZ v oblasti elektromobility a celého širokého konceptu moderní energetiky budoucnosti s názvem FutureMotion.“

O umístění dobíjecích stanic jedná Skupina ČEZ s desítkami potenciálních partnerů z různých oblastí. Mezi ně patří např. obchodní centra, provozovatelé parkovišť, podnikové vozové parky. „O projekt je velký zájem, mnohem větší než jsme čekali. Výsledek samozřejmě ovlivní i nabízená cena,“ říká Chmelík.

Výběr dodavatele závisí kromě nabízené kvality dobíjení i na dalších vlastnostech stanic, např. bezpečnosti přenosu energie. Další důležitý aspekt představuje identifikace autorizovaného uživatele, přičemž takový uživatel bude moci použít jakoukoli dobíjecí stanici, kterou Skupina ČEZ instaluje. Systém umožní získat přehled o využívání dobíjecích stanic jednotlivými uživateli.

Více informací na www.futuremotion.cz/emobility