S koncem tohoto a začátkem nového školního roku vrcholí projekt Bioškoly

22. 06. 2011 | Tisková zpráva

Děti míří na ekofarmy, rodiče na školní biojarmarky…

Při nahlížení do zákulisí produkce biopotravin, které obohacují jídelníčky školáků, se posiluje důvěra v přírodě, přátelské hospodaření a rodí i přímé kontakty s ekozemědělci

Bioškoly: Dodávky biopotravin "na klíč"

Projekt „Bioškoly - zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení,“ vyhlášený Ministerstvem zemědělství ČR a naplňovaný od podzimu 2009 v soutěži vybranou společností  Country Life, vstoupil s koncem školního roku do finále. Než ale letos na podzim skončí vyhodnocením nakolik položil základy pro uplatňování výživy v kvalitě BIO při stravování školních dětí dodávkami „biopotravin  na klíč“ a s informačním i marketingovým servisem, využívají mnohé ze zhruba 40 škol možnosti poznat ekofarmy a jejich produkty hlouběji a na vlastní oči. Na konec tohoto a začátek příštího školního roku totiž organizátoři nabídli dětem i rodičům kolekci výletů k ekozemědělcům i biojarmarků přímo ve školách a mnohé jí využívají.

Country Life, náš přední výrobce a distributor zdravé výživy a potravin v biokvalitě, tak naplňuje svůj záměr dodávat produkty ekofarem do dvou let nejméně 20 školním stravovnám ve čtyřech krajích (Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a v Praze). Zapojených škol je nyní na čtyřicet, přičemž nejvíc jich spolupracuje v hlavním městě a Středočeském kraji. Jejich seznam  lze najít na portále projektu www.bioskoly.cz.

V rámci projektu Bioškoly probíhá řada akcí

Na této webové stránce si lze rovněž přečíst i stáhnout škálu informačních materiálů s argumenty pro školy, rodiče, ekozemědělce i výrobce a zpracovatele biopotravin. Materiály se široce distribuují zainteresovaným školám i při akcích pro veřejnost. Portál již druhým rokem nabízí též informace o kurzech vaření z biopotravin, školních biojarmarcích, seminářích, besedách a exkurzích na ekofarmy. Podobných akcí, na jejichž přípravě se podílí i sdružení PRO-BIO liga, uspořádali organizátoři  již na tři desítky. V minulých dnech například děti pražských a středočeských mateřinek a základních škol navštívily biopekárnu společnosti Country Life v Nenačovicích u Berouna a malou biousedlost Medník u Prahy, v Praze 10 se zase staly lákadlem rodičů i dětí biojarmarky tří školních zařízení při Dni dětí nebo při Zahradní slavnosti. V nadcházejícím týdnu se k ekosedlákům a jejich zvířatům na pastvinách vydají děti z Říčan a Příbrami. Další školní zařízení upřesňují nejvhodnější termíny pro podobné poznávací výlety, jarmarky či přednášky v měsíci záři (viz následující tabulka vybraných akcí).

Smyslem takových skutečných či pomyslných výletů do zákulisí biofarem je posilovat povědomí o přínosech ekologického hospodaření. Školy při nich získávají i přímé kontakty s těmi, kdo jim  potraviny produkované ohleduplně k přírodě, zvířatům i krajině mohou dodávat,“ shrnuje Karel Merhaut, tiskový mluvčí projektu Bioškoly.

Projektové krédo společnosti Country Life:
Roli zdravé výživy zdůrazňuje stále více lékařů. Biopotraviny přinášejí přidanou hodnotu výživovou kvalitou, snížením rizika kontaminace toxickými látkami, posilováním ekologického cítění. BIO tak má budoucnost. Z pozice projektu Bioškoly lze s nadsázkou říci, že kus zdraví nejmladší generace spočívá i v rukou hospodářek a kuchařek škol.“

Termíny nejbližších akcí k projektu Bioškoly

Datum

15.září
MŠ Eliáš,