RWE zvedne kvůli drahé ropě ceny plynu o 9,5 %

• Průměrná domácnost si měsíčně připlatí 200 Kč
  • Ceny ropy narostly za půl roku o 44 %
  • Cena plynu roste i na spotových trzích, za posledních šest měsíců o 22 %

Zákazníkům RWE z řad domácností se od 1. června 2011 zvýší konečné ceny zemního plynu v průměru o 9,5 %. Za zvýšení může především dramatický nárůst cen ropy v posledních šesti měsících. Silná koruna dokázala dopady drahé ropy pouze zmírnit. Zvýšení ceny přichází na letní měsíce až po topné sezóně, kdy byla cena stabilní.

Naše ceny kalkulujeme především podle cen ropných derivátů v posledním šestiměsíčním období. A právě ty v tomto rozmezí narostly na světových trzích o 44 procent. To je faktor, který se nám promítá do nákupních cen, a proto je logické, že ke zvýšení ceny musí dojít,“ řekl Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas odpovědný za národní obchod.

Průměrné domácnosti, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a vytápění, vzrostou měsíční náklady na plyn o 200 korun. Zákazníci, kteří na zemním plynu pouze vaří, si měsíčně připlatí pouze 9 korun.

V minulých obdobích jsme se pokusili držet cenu relativně stabilní, aby nedocházelo k větším než několikaprocentním výkyvům. Za posledního půl roku narostla cena plynu pro domácnosti jen o 2,3 procenta. Dnes je situace skutečně jiná. I na spotových trzích narostla cena zemního plynu za poslední půlrok o 22 procent. Tento nárůst se musí zákonitě, dnes a nebo později, projevit u všech obchodníků s touto komoditou. Současné ceny jsou neudržitelné,“ dodal Varcop.