Před 105 lety byla sestrojena první elektrická pračka

27. 07. 2011 | Tisková zpráva

V roce 1906, tedy dvanáct let po zapsání patentu malých elektrických motorů, sestrojil Američan Alva Fischer první elektrickou pračku. Ve stejném roce pak konstruktéři přišli s nápadem ohřevu vody přímo v pračce. Do té doby se totiž pod bubnem topilo jako v kamnech. Dnes má elektrickou, respektive automatickou pračku prakticky každá domácnost ve vyspělé společnosti. Například v ČR přesahuje vybavenost domácností pračkami 90 %.

Recyklace pračky přinese 23 kg železa, 9 kg plastu, 22 kg betonu

Touha po úspoře času vedla v průběhu let k vynálezu automatické pračky, kdy všechny operace řídí nastavitelný program. Dnešní podoba praček pak došla masového rozšíření v 60. letech minulého století,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN.

Zároveň upozorňuje na skutečnost, kterou si Češi neuvědomují tak jak by měli – totiž nezbytnost recyklace vysloužilých elektrozařízení. „Často se bohužel stává, že si lidé nechávají již nefunkční spotřebiče v kůlnách, dílnách a podobně. Přitom ekologickou recyklací pračky můžeme opětovně využít 23 kilogramů železa, 9 kilogramů plastu, 22 kilo betonu,“ vysvětluje. „Z jediné pračky tak může vzniknout například 27 metrů železných trubek a 6,5 tisíce plastových sáčků.“

První pračky začaly vznikat v 19. století

Historie praní prádla sahá k samým počátkům lidstva. Zpočátku se pralo v řece, prádlo se otloukalo o kameny a máchalo. Později se začaly používat plácačky a kolem roku 2800 př. n. l. mýdlo (do té doby totiž spadají první zmínky o něm).

V první polovině 18. století byla vynalezena valcha (vyráběla se ze dřeva, pálené hlíny, kamene, plechu nebo dokonce skla!). O století později už začaly vznikat první pračky, které byly tvořeny dvěma dřevěnými půlválci s lištami, které se proti sobě kývaly, a prádlo se mezi nimi třelo. Vyráběly se na zakázku v truhlářských dílnách a mezi jejich nejznámější tuzemské výrobce patřili ve své době Jaroslav Novotný z Moravských Budějovic a Eduard Leder ze Zábřehu.

Později začaly vznikat i jiné typy praček. Zvonová, kde se prádlo pralo proudem, který vytvářel zvon pohybující se nahoru a dolů. Práčová, kdy byla uvnitř bubnu umístěny výstupky různého tvaru a buben se ručně otáčel v úhlu 90–120 stupňů. Vířivé, kdy tzv. vířiče rozproudily v nepohyblivém bubnu mýdlový roztok. Následovala pračka elektrická a poté automatická. Ta dodnes funguje na principu vkládání prádla do bubnu, který se otáčí, prádlo je vynášeno nahoru a vlivem gravitace padá dolů. Tím dochází k průniku prášku a vody do látky.

O společnosti ELEKTROWIN a.s.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 110 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu.

Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří téměř 1 000 sběrných míst v 800 městech a obcích, 2 600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4 000 obcích.