OKNO: Klíčová součást staveb

03. 02. 2011 | redakce Nazeleno.cz

Před Vánoci vyšla zajímavá kniha autorů Ing. Roman Šubrt, Ing. Zdeňka Petrtyla a Ing. Martina Škopka, PhD. věnovaná otvorovým výplním s názvem OKNO - klíčová součást staveb. Čtenář se v ní na 112 stránkách dočte základní informace o oknech a jejich montáži, které by měl vědět před koupí oken.

Mnoho informací určitě překvapí nejen kupující, ale pravděpodobně i některé projektanty a dodavatelské firmy. Soudíme alespoň podle toho, že jsme se zatím nesetkali s tím, aby požadavky norem, které zde jsou uvedené, některá dodavatelská firma dodržovala.

Co sledovat při výběru okna?

Po přečtení knihy čtenáři pochopí, že při koupi oken se mají zajímat nejen o počet komor či součinitel prostupu tepla celým oknem, ale i o řadu dalších vlastností a funkčních částí.

Čtenář se dočte o rozdílu mezi jednostupňovým dvojitým a dvoustupňovým trojitým těsněním, o zatížení oken větrem a vlivu na těsnost, o ochraně před vloupáním a mnoho dalšího zajímavého.

Nebezpečí výměny oken

Mnoho obyvatel starších domů bude jistě zajímat i nebezpečí výměny oken pro statickou stránku celé stavby, kdy u dřevěných trámových stropů hrozí hniloba, a tím i jejich následný pád. A kdo z nás by se chtěl i s celým bytem či jen pokojem octnout o patro níž? I když by se asi jednalo o lepší variantu, než že by nám na hlavě přistál soused bydlící nad námi.