Nové technologie odečtů spotřeby energií ušetří až desítky procent nákladů

27. 11. 2012 | Tisková zpráva

Od prosince 2012 začíná platit nová směrnice EU, která řeší problematiku dálkového měření spotřeby vody a energií s možností častějšího automatického odečtu. Takzvaný Smart Metering pomůže domácnostem i firmám ušetřit v nákladech na energie až 20 % ročně, vyplývá ze statistik společnosti ENBRA. Díky efektivní správě naměřených dat totiž Smart Metering umožňuje lépe sledovat a regulovat aktuální spotřebu. S moderní technologií rovněž odpadá povinnost zpřístupnit byt či průmyslový objekt k odečtu.

Smart Metering je ucelený systém dálkového sběru dat z měřičů elektřiny, plynu a studené i teplé vody. Součástí systému je i následné zpracování dat. Měřicí přístroje, které dálkový odečet umožňují, předávají kromě spotřeby do centrální databáze také další provozní a diagnostické údaje. Domácnosti pak mohou pomocí internetu lépe sledovat svou spotřebu a náklady. Společnost ENBRA odhaduje, že během příštích pěti až sedmi let bude technologií dálkového odečtu a sběru dat vybaveno až 10 % všech bytových objektů v ČR.

„Rozvoj Smart Meteringu předpokládá instalaci moderních měřičů spotřeby, které umožňují dálkový odečet stavu. Ten pak může být prováděn například z projíždějícího automobilu dodavatele, či pomocí online komunikace s datovým centrem,“ sdělil Petr Holyszewski, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na měření a rozúčtování spotřeby vody a tepla. „Díky rychlejším a častějším odečtům pak mohou energetické firmy lépe vyhodnocovat spotřebu a předvídat zatížení svých sítí,“ dodal Holyszewski.

Na moderních technologiích měření spotřeby ale vydělají také domácnosti. Díky přístupu k aktuálním statistikám budou moci snadno vyhodnocovat svoji spotřebu energie a lépe přizpůsobit své spotřebitelské chování aktuální situaci. Snáze se tak vyhnou například přetápění v zimních měsících či zbytečné spotřebě teplé vody a elektřiny. Statistiky také upozorní spotřebitele na různé poruchy a havárie, například prasklé potrubí nebo protékající toalety, které jsou nejčastější příčinou vysokých nákladů za vodu.

„V praxi bude sledování statistik možné přes webové rozhranní, v němž lidé uvidí aktuální data o své spotřebě energií v grafické podobě. Systém ale nabídne také aktivní zasílání nejrůznějších údajů na spotřebitelův e-mail či mobilní telefon,“ popisuje možnosti Smart Meteringu pro domácnosti Petr Holyszewski ze společnosti ENBRA. „Úspěch a výše možných úspor bude ale pak zaležet také na tom, v jak srozumitelné a názorné podobě dodavatelé svá data spotřebitelům nabídnou,“ doplnil Holyzsewski.

Klíčové vlastnosti Smart Meteringu:

• dálkový odečet stavu měřidel (tzv. smartmeterů) v bytech, bytových a průmyslových objektech;
  • možnost sběru dat on-line nebo z projíždějícího automobilu (drive-by);
  • sběr dat o spotřebě i dalších provozních údajů; lepší vyhodnocování zatížení sítě;
  • lepší možnosti vyhodnocování spotřeby energií; přístup spotřebitelů ke statistikám.

Co přinese Smart Metering domácnostem:

• lepší sledování spotřeby v čase;
  • lepší možnost kontroly nákladů na energie;
  • odpadnou odečty měřidel a indikátorů s nutností přístupu zaměstnanců dodavatele do bytu;
  • přístup k aktuálním datům pomocí internetu;
  • upozornění týkající se spotřeby na email a mobilní telefon.