Lindab: bezpečnost a ochrana zdraví zaměstnanců má přednost před honbou za ekonomickými výsledky

12. 08. 2015 | Komerční sdělení

V červnu byla zveřejněna znepokojivá statistika Státního úřadu inspekce práce deklarující nárůst počtu pracovních úrazů. K největšímu počtu smrtelných úrazů došlo ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a při dopravě a skladování. Podle expertů ze společnosti Bureau Veritas, která se na bezpečnost a ochranu zdraví při práci specializuje, bývá příčinou navýšení ekonomický tlak, v jehož důsledku firmy na ochranných pomůckách šetří nebo je vůbec svým zaměstnancům neposkytují.

Na vině je i lehkomyslnost zaměstnanců, kteří často neodhadnou míru hrozících rizik. Ne všechny společnosti však upřednostňují produktivitu před bezpečností práce. Příkladem za všechny, kdo se řídí heslem „Výkon, termín, kvalita – ano, ale bezpečně!“, je společnost Lindab - přední světový výrobce a prodejce vzduchotechniky a dalších stavebních komponent z tenkostěnné oceli, lehkých střešních krytin, fasádních a okapových systémů.

V rizikovém stavebnictví – a přesto bezpečně

Lindab v České republice zaměstnává na 800 pracovníků, což je nejvíce hned po mateřském Švédsku. Z nich více než dvě třetiny tvoří manuální pracovníci – operátoři výroby, klempíři, svářeči, lakýrníci, zkrátka všechny profese, které mají co do činění s výrobou vzduchotechniky, plechových střešních krytin a okapů. Právě u nich může v průběhu plnění každodenních pracovních úkolů snadno dojít i k vážnému poranění. „Na bezpečnost a ochranu zdraví při práci jsme se soustředili od počátku zahájení provozu výrobního závodu Lindab v ČR.

Ještě větší důraz na bezpečnost a s tím související preventivní opatření jsme začali klást v roce 2013. Již tehdy se nám naše snaha ihned projevila poklesem počtu pracovních poranění. Letos evidujeme výrazně méně pracovních úrazů a pouze několik vážnějších – s absencí v pracovní docházce déle než jednu směnu. To je pro nás v porovnání se statistikou Státního úřadu inspekce práce velmi potěšující. Potvrzuje to, že má smysl, aby bezpečnost a ochrana zdraví zaměstnanců při práci byla i nadále v Lindabu na prvním místě,“ uvedl Karel Kleinmond, jednatel společnosti Lindab s. r. o. v České republice.