Konference představí koncept jídla z blízka jako motor regionální ekonomiky

27. 02. 2012 | Tisková zpráva

(Brno, 11.1.2012) V polovině dubna proběhne v Brně odborná konference na téma „jídlo z blízka“. Konference představí odborné veřejnosti příklady z domácí i zahraniční praxe v oblasti využití místních gastronomických tradic a regionálních produktů k rozvoji udržitelných forem stravování, gastronomie a cestovního ruchu.

Konference „Jídlo z blízka pro jižní Moravu“ má za cíl vzdělat účastníky v problematice významu regionálních potravin a využívání místní produkce obecně i speciálně v gastronomii. Konference se také zaměří na možné využití gastronomie jako nástroje budování udržitelného cestovního ruchu v Jihomoravském kraji a Brně.

Významní čeští i zahraniční experti se podělí o poznatky v oblasti zapojování gurmánských tradic a dědictví do řízení turistických destinací, výhod „jídla z blízka“ pro místní ekonomiku a podnikatele, kultury jídla a další témata. Účastníci budou mít možnost diskutovat s odborníky v oboru o výhodách a výzvách, spojených s uplatňováním produktů od místních producentů v gastronomii a veřejném stravování v Jihomoravském kraji a městě Brně.

Konference je určena odborné veřejnosti z řad podnikatelů v oboru obchodu a cestovního ruchu, gastronomie a veřejného stravování, zemědělství a výroby potravin, politiků, úředníků místní a regionální správy a akademické obce.

Během dne budou mít účastníci konference možnost ochutnat občerstvení a oběd z regionálních potravin, připravených dle zásad Slow Food a zhlédnout prezentaci regionálních potravin s ochutnávkou. Více informací a registrační formulář najdou zájemci na stránce www.jidlozblizka.cz. Až do 29. února je pro všechny přihlášené vstupné zvýhodněno .

Organizátorem konference je sdružení Slow Food Brno, člen mezinárodního hnutí Slow Food. Posláním Slow Food Brno je pomáhat lidem v Brně učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců, vyráběné řemeslným způsobem. „Chceme místním podnikatelům a politikům ukázat, že využití produktů od regionálních zemědělců v gastronomii přináší mnoho výhod pro všechny zúčastněné strany“, říká Tomáš Václavík, předseda sdružení Slow Food Brno.

Konference „Jídlo z blízka pro jižní Moravu“ předchází 2. ročníku gastronomických slavností „Jídlo z blízka 2012“. Záštitu konferenci poskytl hejtman Jihomoravského kraje pan Michal Hašek. Konference se koná za finanční pomoci Jihomoravského kraje. Na organizaci konference se kromě Slow Food Brno podílí také DRING Consulting. Komerčním partnerem konference je společnost Sonnentor a Tradice Bílých Karpat. Mediálními partnery konference jsou Listy jižní Moravy, časopis Brno Business, Lunchtime.cz a Bio-info.cz

Základní informace o konferenci:
Termín: úterý 10. dubna 2012 od 9 do 16 hodin
Místo: Školicí centrum Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Cejl 73, Brno