Kolik jsme v zimě 2011/2012 spotřebovali plynu

10. 04. 2012 | Tisková zpráva

Celková spotřeba plynu se v zimním období v porovnání s loňskou zimou snížila o 6,6 procenta, tj. o 250 milionů m3 a zároveň průměrná teplota byla o 1,5 stupňů Celsia vyšší. Teplota vzduchu má na spotřebu nejvýznamnější vliv. Denní průměrná spotřeba v lednu 2012 byla 37 mil. m3, v únoru již ale díky velkým mrazům téměř 47 mil. m3.

Zima 2010/2011
Prosinec 2010 – 1 401,4 mil. m3
Leden 2011 - 1 234,4 mil. m3
Únor 2011 -  1 144,2 mil. m3
Celkem:  3 780 mil. m3

Průměrná teplota:
Prosinec 2010  – Únor 2011: - 2,4 stupně Celsia

Zima 2011/2012
Prosinec 2011 -  1 027,5 mil. m3
Leden 2012 -  1 150,2 mil. m3
Únor 2012 -  1 351,9 mil. m3
Celkem:  3 530 mil. m3

Průměrná teplota:
Prosinec 2011  – Únor 2012: - 0,9 stupně Celsia

„Spotřeba letos v zimě se po prvních dvou měsících očekávala výrazně nižší než v předešlém roce, ale nečekaně nízké letošní únorové teploty kolem -20 stupňů Celsia tuto spotřebu téměř vyrovnaly,“ říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie. „Zatímco se průměrné teploty v zimních měsících pohybují u nás od minus 2 do plus 2 stupňů, průměrná teplota v únoru 2012 byla minus 4,9 stupňů Celsia a denní průměrná spotřeba 46,6 milionu metrů krychlových“, dodává Petržilka. Nejnižší teplotu vůbec naměřili meteorologové na stanici Jezerní Slati u Kvildy na Prachaticku 3. února a to až arktickou zimu, minus 38,1 stupně Celsia (český teplotní rekord je minus 42,2 stupně Celsia a byl naměřen 11. února 1929). „Těší nás, že recese průmyslové výroby se na spotřebě plynu výrazně neprojevuje, naopak se postupně zvyšuje spotřeba CNG. Nižší spotřeba je dána i výraznými úsporami a to nejen v domácnostech, ale i díky zavádění programů úspor energií - vytápění kogeneracemi, kvalitnější izolací staveb, alternativním zdrojům energií a další,“ říká Oldřich Petržilka.

„Počty zákazníků odbírajících plyn v ČR jen velmi mírně rostou, dochází ovšem k častějším změnám dodavatele. Změny jsou zaznamenávány oběma směry, od tradičních dodavatelů k novým hráčům na trhu, ale také zpět k tradičním,“ uvedl Petržilka. Podle OTE změnilo v prvním čtvrtletí 2012 dodavatele zemního plynu 109 319 zákazníků, což je o téměř polovinu meziročně více. Český trh patří podle odborníků spolu s Velkou Británií k nejliberalizovanějším v Evropě. Nejvíce odběratelů má RWE (asi 2,1 milionu), Pražská plynárenská (430 tisíc) a E.ON (120 tisíc). Celkem je v ČR asi 2,8 milionů odběratelů zemního plynu.