Elektromobilita v ČR: ČEZ otestuje elektrobus od firmy SOR Libchavy

02. 08. 2011 | Tisková zpráva

Vedle partnerů, kteří se budou podílet na budování dobíjecích stanic pro elektromobily v České republice, nově spolupracuje ČEZ také se společností SOR Libchavy, českým výrobcem autobusů. Společně s ní bude ČEZ testovat provoz elektrobusu v prostředí městské hromadné dopravy.

ČEZ otestuje elektrobus v prostředí městské hromadné dopravy

Společnost ČEZ bude mít v testovacím provozu jeden elektrobus značky SOR, a to pro použití městské hromadné dopravy, a ČEZ výrobci autobusů SOR Libchavy v rámci spolupráce poskytne přístup ke svým dobíjecím stanicím, které vybuduje. Obě strany se tak zavazují, že se budou společně podílet na rozvoji elektromobility v České republice. Testovat budou především způsob, frekvenci a technické parametry dobíjení pro elektrobusy.

Jde o další posun v rozvoji Elektromobility. Už dříve jsme uvedli, že pro rozvoj tohoto projektu bude důležitá součinnost s výrobci aut. To, že spolupracujeme také s výrobcem autobusů, je zcela logický krok a jsme rádi, že se společně s námi do rozvoje bezemisní dopravy zapojuje SOR Libchavy. Chceme, aby si elektrobus vyzkoušeli především naši infrastrukturní partneři,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií Skupiny ČEZ.

Elektrobus SOR již jezdí v podkrkonošském Vrchlabí

Jeden elektrobus značky SOR již jezdí ve Vrchlabí, které je prvním energeticky „chytrým regionem“ společnosti ČEZ. Elektrobus testuje ve skutečném prostředí společnost Krkonošská automobilová doprava, s níž Skupina ČEZ jedná o budoucím partnerství. „Zatím jsme teprve na začátku. Krkonošská automobilová doprava má sídlo ve Vrchlabí, a proto bychom rádi v rámci pilotního projektu Smart Region s touto firmou navázali bližší spolupráci a společně se podíleli na rozvoji elektromobility v regionu,“ říká Tomáš Chmelík.

ČEZ v tomto podkrkonošském městě v souvislosti se Smart Regionem Vrchlabí postaví do konce roku 2011 dvě dobíjecí stanice pro elektromobily. Vedle toho ČEZ v rámci projektu zahájil instalaci chytrých elektroměrů a budování pilotního projektu chytrých sítí.

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v České republice v souladu se strategií FutureMotion. Kroky, které v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů, poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ.

Cílem je přispět k rozvoji zcela bezemisní dopravy v Česku a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

V rámci projektu Skupina ČEZ již dříve podepsala smlouvu o spolupráci s automobilkou Peugeot ČR. Jejím cílem je vzájemná součinnost na propagaci elektromobilů, získávání praktických zkušeností z jejich každodenního provozu a podpora dalšího rozvoje elektromobility.

Do roku 2013 společnost ČEZ plánuje instalaci celkem 200 veřejných stanic, které vybuduje u svých infrastrukturních partnerů. Těmi jsou například obchodní centra nebo vozové parky, do projektu se zapojují také města a obce. U partnerů bude ČEZ instalovat stanice pro normální a rychlé dobíjení.