E.ON jako první v republice obohacuje CNG o bioplyn

10. 02. 2011 | Tisková zpráva

Další milník v ekologizaci dopravy představuje dodávka bioplynu do plnících stanic na stlačený zemní plyn, kterou od 1. března 2011 zahajuje energetická společnost E.ON.

E.ON bude dodávat CNG s 20% příměsí bioplynu

Energetická společnost E.ON bude od 1. března 2011 dodávat do svých plnících stanic stlačený zemní plyn s dvacetiprocentní příměsí bioplynu. Stane se tak historicky první dodavatelem CNG v České republice, který k takovému kroku přistoupil. „Jde nám o to, abychom ještě více podpořili ekologické benefity plynoucí z využívání CNG v dopravě,“ prohlásil místopředseda představenstva E.ON Energie Jiří Šimek.

Mezi významné výhody tzv. čištěného bioplynu jako paliva patří fakt, že se dá se zemním plynem mísit v libovolném poměru, protože má prakticky stejné složení. Z toho vyplývá, že bioplyn nevyžaduje výstavbu speciální transportní a plnící infrastruktury. „Jeho masivnější využití v dopravě je tak omezeno pouze nízkou sítí plnících stanic CNG,“ dodal Jiří Šimek.

Speciální CNG s bioplynem i do domácích plniček CNG

Energetická společnost E.ON v současné době provozuje už tři vlastní plnící stanice - v Českých Budějovicích, Úpici a Svobodě nad Úpou. CNG obohacené o bioplyn bude dodáváno i do domácích plniček CNG. Ty jsou součástí společné nabídky společností E.ON a Mercedes-Benz na zvýhodněné zakoupení vozů Mercedes s pohonem na CNG  v České republice.

Zahraniční zkušenosti ukazují na rostoucí využití bioplynu v dopravě jako alternativního a obnovitelného paliva. Klasickým příkladem zavedeného využívání bioplynu v dopravě jsou skandinávské země. Je to dáno cenovou situací na jejich energetickém trhu, tradicí a v některých případech dokonce i daňovou politikou.