Do brněnské ZOO v sobotu zdarma: Vstupenku nahradí stará žehlička či fén

20. 05. 2011 | Tisková zpráva

V sobotu 21. května se lze do zoologické zahrady v Brně dostat zcela zdarma. Stačí se zastavit u informačního stánku kolektivního systému ELEKTROWIN a odevzdat tam nějaký vysloužilý elektrospotřebič. Všichni, kdo tak učiní, dostanou volnou vstupenku a malý dárek. Sobotní akce je součástí projektu S vysloužilci do ZOO, který již čtvrtým rokem všem zájemcům zdarma zpřístupňuje zoologické zahrady po celé republice. Nezisková společnost ELEKTROWIN tím chce upozornit na důležitost recyklace elektroodpadu. I ze staré vrtačky, mixéru či holicího strojku je totiž možné získat velké množství užitečných materiálů.

V průzkumu jsme zjistili, že Češi ve skříni nebo na půdě skladují miliony drobných elektrospotřebičů. Jenom nefunkčních kuchyňských robotů se v domácnostech povaluje na 700 tisíc, vysloužilých žehliček dokonce až milion,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. „Chtěli jsme lidem přiblížit zpětný odběr elektrozařízení a dát jim možnost se těchto spotřebičů zbavit. Za odměnu mohou strávit den s rodinou na čerstvém vzduchu,“ vysvětluje Tvrzník. „Návštěvníci tak mohou spojit příjemné s užitečným. Cestou na výlet se jednoduše zbaví nefunkčních elektrospotřebičů,“ doplňuje Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení společnosti ELEKTROWIN, a dodává: „Své děti tím učí ohleduplnosti k životnímu prostředí, navíc také ušetří – třeba v Brně by čtyřčlenná rodina za vstup zaplatila téměř 270 korun.“

Proč recyklovat elektrospotřebiče?

Odevzdáním vysloužilého elektrospotřebiče lze významně pomoci životnímu prostředí. „Kdyby nám Češi donesli třeba jenom žehličky, které doma skladují, znovu bychom mohli využít až 500 tun železa. Na výrobu stejného množství železa by bylo nutné vytěžit 50 milionů tun železné rudy, což je zhruba roční úroveň těžby Ukrajiny, jejího největšího evropského producenta,“ poukazuje na přínosy recyklace Tvrzník. „Ve většině případů jsme schopni opětovně využít až 90 procent materiálů, ze kterých jsou staré elektrospotřebiče vyrobeny,“ dodává.

Projekt S vysloužilci do ZOO si v posledních třech letech získal řadu příznivců. „V loňském roce jsme na akcích v zoologických zahradách rozdali téměř 750 volných vstupenek a vysbírali celkem 1 560 kilogramů vysloužilých spotřebičů,“ poukazuje na úspěch loňského ročníku Pokorná.

U informačního stánku, který letos navštíví devět zoologických zahrad po celé republice, se zájemci dozvědí, z čeho se skládají vysloužilé elektrospotřebiče nebo jak probíhá jejich recyklace. Pro děti jsou připraveny kvízy a soutěže o zajímavé ceny.  Podrobný seznam všech akcí je k dispozici na webové stránce www.elektrowin.cz.