DaM architekti, autoři Bytového domu s tělocvičnou, vystoupí na ARCH FOR PEOPLE

07. 09. 2011 | Tisková zpráva

Příval čerstvého vzduchu do lehce zatuchlého povětří pražské „omítkové“ architektury přináší nová realizace atelieru DaM na Petrském náměstí. Bytový dům s tělocvičnou z pohledového betonu si nezadá s architekturou nejlepšího evropského formátu. Autonomní a působivá fasáda odpovídá a dodává „šmrnc“ eklektickému městskému okolí.  Zajímá vás, jak obtížné je dnes takový dům v centru Prahy postavit? Nejen o tom nás poučí jeden ze spolumajitelů DaM, architekt Petr Burian na konferenci Beton v architektuře, která se koná v Praze 7. září v rámci festivalu ARCH FOR PEOPLE.

Architektonická kancelář DaM spol. s r.o., patřící dnes ve svém oboru mezi špičku, byla založena v roce 1990 jako soukromá česko-švýcarská kancelář Richardem Doležalem Dipl. Arch. ETH/SIA a Ing. arch. Petrem Malinským. V současnosti jsou dalšími čtyřmi partnery architekti Petr Burian, Jiří Havrda, Jiří Hejda a Jan Holna. Celkově kancelář tvoří 30 pracovníků (architekti, stavební inženýři a administrativní síly) a dále řada externích spolupracovníků jednotlivých profesí.

DaM za dobu svého působení navrhl a realizoval řadu projektů a staveb jak ve Švýcarsku, tak i v České Republice. S průřezem tvorby DaM jsme se mohli seznámit v r. 2009 na výstavě v Galerii Jaroslava Fragnera. Výstava a následně vydaná monografie mapovala dvacetiletou existenci studia na poli architektury, charakterizovanou kromě soudobé produkce, také rekonstrukcemi a citlivými architektonickými zásahy do historického prostředí.

K nejznámějším realizacím patří bezesporu Palác EURO - administrativní budova na Můstku, která zakončuje západní stranu Václavského náměstí. Palác EURO byl dokončen roku 2002, získal ocenění Grand Prix 2003 v kategorii novostavba a je vnímán pozitivně nejen odbornou, ale i laickou veřejností.

Jméno atelieru je také spojeno s národní kulturní památkou největšího významu, s Pražským hradem.  Architekti DaM jsou autory rekonstrukce Ústavu šlechtičen, stavebních úprav Starého královského paláce a také expozice „Příběh Pražského hradu“ (2004)

Ve Švýcarsku byly realizovány např. výrobní budova firmy Rolex v Bielu (1995) nebo lesnická škola v Lyssu (1993). V roce 2010 Praze přibyla nová realizace administrativní budovy BB Centrum-Filadelfie a v Karlíně se v současné době dostavuje kancelářský objekt Main Point.

Více informací o akci ARCH FOR PEOPLE zde.

ARCH FOR PEOPLE vznikl za podpory

generálního partnera firmy CEMEX - předního výrobce betonu, hlavních partnerů: Katedry architektury FSv ČVUT, MČ Prahy -Troja, Odborné rady pro BIM a Galerie Jaroslava Fragnera, partnerů SKANSKA, RECKLI GmbH, Bentley a mediálních partnerů: časopisu BETON TKS, časopisu ARCHITEKT, internetových magazínů a portálů 4STAV.CZ, ArchiNEWS, Design Cabinet CZ, EARCH.CZ, Nazeleno.cz, stavbaweb.cz, Stavební fórum,  Stavitel.iHned.cz a Svět bydlení.