Conergy dokončila největší solární park ve Velké Británii

14. 07. 2011 | Tisková zpráva

Závod s časem – 5MW park postavený za šest týdnů

Skupina Conergy dokončila největší solární park ve Velké Británii. Pětimegawattová elektrárna situovaná v obci Hawk u Trentu v hrabství Nottingham. „Rychloprojekt“ byl ve spolupráci s lokálním partnerem Conergy, firmou Lark Energy, dokončen za pouhých šest týdnů od vydání povolení 24. května 2011.

Největší park ve Velké Británii dokončen v rekordním čase

Projekt byl opravdu závodem s časem, abychom splnili termín připojení do 31. července 2011. Díky našemu perfektně fungujícímu týmu jsme to zvládli ještě s dvoutýdenním předstihem,“ říká Robert Goss, ředitel Conergy UK. „Termín byl vynucen nedávnou změnou výkupních tarifů pro velké parky, které byly sníženy o 72 %. Všechny strany pracovaly v obrovském nasazení na tomto vzrušujícím projektu, který je jedním z mála parků, postavených na území Velké Británie v roce 2011.“

Instalace se rozkládá na ploše 14,6 hektarů. Tvoří ji 21 600 modulů Conergy PowerPlus a přibližně 40 kilometrů montážního systému Conergy SolarLinea. Prémiové moduly, které jsou od roku 2009 rovněž na českém a slovenském trhu, vyrobí ročně 4 860 MWh čisté elektrické energie – což je pro ilustraci množství energie spotřebované ročně cca 1 300 rodinnými domy. Stejnou technologii použila Conergy Česká republika při výstavbě elektrárny o velikosti 1,1 MWp v Lounech, která vznikla po rekultivaci území původní skládky.

Obyvatelé Hawtonu podporují obnovitelné zdroje

Místní obyvatelé podporovali zelený projekt od jeho počátku. Průzkum veřejného mínění v oblasti, uskutečněný před realizací projektu ukázal, že 100 % respondentů vnímalo solární energii jako zdroj čisté, obnovitelné energie bez emisí. 92 % z účastníků, kteří se zůčastnili veřejně přístupné akce v březnu roku 2011, podpořilo hawtonský solární park. „Jsem si jist, že toto bude velká příležitost pro obnovitelnou energii ukázat své přínosy,“ uzavírá jeden z respondentů.

Úspěšné dokončení projektu završí 1. srpna slavnostní otevření pro místní veřejnost, média a další zúčastněné strany.

Hawtonský park je pro Conergy dalším milníkem v dlouhé řadě velkých projektů po celém světě,“ říká Robert Goss. „Touto realizací naši odborníci dokázali, že umíme vybudovat rozsáhlé projekty také v Británii přestože naše hlavní zaměření je na střešní aplikace, což je způsobeno jednak změnami výkupních tarifů ale také rozsahem našeho portfolia produktů a „střešními“ zkušenostmi po celé Evropě.“

Vývoj trhu ukazuje správnost zaměření na střešní instalace: Od zavedení výkupních tarifů v dubnu 2010 bylo dle Britské fotovoltaické asociace registrováno přes 27 000 instalací, z nichž 91 % je na střechách obytných budov. Česká republika na masivnější využití svého potenciálu střech pro výrobu elektřiny stále ještě čeká tento typ aplikací tvoří pouze kolem 4 % z celkového instalovaného výkonu. Conergy pro tento segment nabízí ty správné produkty: vysoce účinné moduly PowerPlus dokáží vytěžit v podmínkách místního počasí a světelných podmínek z plochy střechy maximum - pro zákazníka jsou zároveň zárukou bezpečné dlouhodobé investice.

O společnosti Conergy

Conergy je jediným systémovým dodavatelem fotovoltaických řešení na světě. Z modulů, měničů, montážního a monitorovacího systému vlastní výroby Conergy navrhuje a dodává vysoce účinné fotovoltaické systémy všech velikostí. Komplexním portfoliem služeb od návrhu, financování, realizaci, monitoring a servis až po pojištění výkonu Conergy zajišťuje spokojenost svých zákazníků a bezpečnost jejich investic. Systémy založené na prémiových výrobcích Conergy fungují již v téměř čtyřiceti zemích po celém světě: od Austrálie a Asie, přes Evropu až po USA.

Společnost Conergy zapsaná na frankfurtské burze cenných papírů zaměstnává přes 1 700 zaměstnanců. Od svého založení v roce 1998 vyrobila a prodala zařízení pro výrobu čisté energie ze Slunce o výkonu více než 1,5 GW, což  představuje 75 % výkonu jaderné elektrárny Temelín. V České republice společnost působí od roku 2009 a je zakládajícím členem České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO).