Cihelná dlažba HELUZ je podle odborníků vhodná pro opravu památek

12. 10. 2012 | Tisková zpráva

Dlažba z cihelného materiálu je téměř neodmyslitelnou součástí některých typů staveb. I přes běžně zažitý název půdovka, odvozený od původního účelu použití pro podlahy půdních prostor, se vždy běžně používala např. v církevních stavbách. I dnes nachází své uplatnění při úpravách a rekonstrukcích historických budov, kostelů, hradů i zámků. Vhodnost jejího použití pro opravu historických staveb potvrdil zisk ocenění „Vhodné pro památky“ České stavební akademie.

Přírodní materiály zažívají v současné době renesanci, těší se stále větší oblibě a cihelná dlažba není v tomto výjimkou. Své pevné místo vždy měla při výstavbě a rekonstrukci chalup či selských stavení a využití nachází i v moderních interiérech novostaveb. Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. proto obnovila v roce 2011 - opětovně po osmi letech - její výrobu.

Cihelná dlažba HELUZ nabízí typicky příjemný přírodní povrch a ve skloubení s nadčasovým designem se skvěle hodí jak pro úpravy a rekonstrukce, tak pro novostavby. Její využití je opravdu široké, lze ji dobře kombinovat například s dřevěnými podlahami a velmi vkusně působí jako doplněk k hliněným omítkám a marockým štukům. Vedle funkčních vlastností podlahové krytiny má také zajímavý designový potenciál v interiéru. Rozmanité uplatnění nachází např. při realizaci interiérového členění, v zimních zahradách, jako okenní parapet či odkládací deska.

O společnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna. Ke stávajícím výrobním závodům přibyla na konci roku 2011 cihelna v Kryrech na Lounsku, která prozatím slouží jako distribuční sklad.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelněizolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní rolety a žaluzie, keramické stropní panely, cihelné komíny, cihelné obkladové pásky a nepálené cihly.