ČEZ zůstává pro příští rok nejlevnějším zavedeným dodavatelem

30. 11. 2010 | Tisková zpráva

Energetická Skupina ČEZ i pro příští rok zůstává nejlevnější zavedeným dodavatelem (E.On, PRE) elektřiny pro zákazníky v ČR. Vyplývá to z dnes zveřejněných indikací ze strany ERÚ. Její nabídka silové elektřiny meziročně klesá o 2,5 procenta, tedy méně než u zavedené konkurence, ale díky podstatně nižším cenám (a tedy i základně pro procentní pokles) již v letošním roce zůstane nejlevnějším i pro příští rok. Silová elektřina, tedy ta část platby za elektřinu, která se u jednotlivých dodavatelů liší a podléhá konkurenci, klesla za poslední dva roky u ČEZ o 17,1 procenta.

Silová elektřina však do celkové ceny elektřiny přispívá zhruba třetinou. Celková výše plateb zákazníků za elektřinu je závislá na součtu plateb za silovou elektřinu a za regulované služby, které stanovuje Energetický regulační úřad. Zde se především projevuje vliv – ať přímý nebo nepřímý (nutné investice do sítí) podpory obnovitelných zdrojů. Proto celková platba pro zákazníky v ČR meziročně vzroste.

V průměru za všechny tarify pro domácnosti poklesne cena o 2,5 %. To znamená, že u nejpoužívanějšího tarifu Standard (přes 2 miliony zákazníků – domácnosti, které používají elektřinu jen ke svícení a provozu elektrospotřebičů, bez topení a ohřevu vody) klesne cena z loňských 1,776 Kč/kWh  (letošních  1,455 Kč/kWh) na 1 405 Kč/MWh  (pokles o 3,4 %), stálá měsíční složka ceny zůstává na úrovni 40 Kč, což je nejméně z dodavatelů na českém trhu.

Tak jako roky předchozí i pro rok 2011 nakupoval ČEZ Prodej  pro koncové zákazníky přesně podle pravidel, která jsme transparentně zveřejnili a která byla v minulých letech validována nezávislou komisí Energetického regulačního úřadu. Průběžné výsledky nákupu byly zveřejňovány na webových stránkách ČEZ.