ČEZ pokračuje v rozvoji elektromobility v České republice

25. 05. 2011 | Tisková zpráva

Skupina ČEZ pokračuje v rozvoji elektromobility v České republice. Městu Vrchlabí a Správě KRNAP předal ČEZ dva elektromobily.

ČEZ postaví ve Vrchlabí několik dobíjecích stanic

Jeden elektromobil značky Peugeot iOn má v testovacím provozu město Vrchlabí, druhý vůz je určen pro Správu KRNAP. Společnost ČEZ předala auta v rámci pilotního projektu Smart Regionu Vrchlabí. Dalším krokem v tomto projektu bude výstavba několika dobíjecích stanic.  První z nich budou stát ve Vrchlabí již tento rok.

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se strategií FutureMotion. Kroky, které Skupina ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů, poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

Město Vrchlabí a Správa KRNAP jsou velmi ekologicky aktivní. Není proto náhodou, že jejich zájem se upíná také na čistotu v dopravě. Jsme velmi rádi, že s nimi můžeme spolupracovat na rozvoji elektromobility. Jsou to pro nás cenní partneři,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer Útvaru čistých technologií Skupiny ČEZ.

Vyzkouší se provoz elektromobilů v horských podmínkách

Elektromobilitu podporuje také starosta Vrchlabí Jan Sobotka. „Elektromobil byl donedávna pro mnohé z nás jen hudbou budoucnosti. Těší mě, že se naše město podílí na rozvoji elektromobility a věřím, že jednou bude tento typ osobní dopravy součástí každodenního života,“ uvedl Sobotka. Cílem je dostat elektromobily do povědomí veřejnosti a ukázat, že jsou velmi dobře uplatnitelné v běžném městském provozu. Zároveň se vyzkouší, jak si poradí v drsných horských podmínkách.

Do roku 2013 chce ČEZ po celé České republice vybudovat celkem 200 veřejných dobíjecích stanic. Do projektu se kromě města Vrchlabí a Správy KRNAP zapojili i další partneři: ECE – Arkády, Dolní Břežany, AIG/LINCOLN CZ, Kaufland, McDonald's, ORCO, Praha 16 – Radotín, Ségécé, TESCO, TNT Express, VINCI Park.

Auta, která nejezdí na benzín, ale na elektřinu, mají celou řadu výhod. Předně: nejsou hlučná a ani nevypouští žádné zplodiny. Přechod na elektřinu je pro osobní dopravu velkou příležitostí snížit emise CO2, vytvořit příjemnější životní podmínky obyvatel měst a přitom omezit závislost na dovozu ropy. Investicemi do nových technologií a rozšiřováním počtu elektromobilů na trhu dojde k poklesu ceny elektromobilů a stanou se tak dostupnějšími pro běžné uživatele. Podmínkou ekologického přínosu je jejich využití v masovém měřítku.

Smart Region Vrchlabí

Skupina ČEZ se v rámci iniciativy FutureMotion zaměřuje také na inovace v oblasti distribuce elektrické energie. V této souvislosti ČEZ instaluje nové technologie v rámci konceptu Smart Grids, tj. „chytrých“ sítí. Koncept zahrnuje distribuční síť inovovaného pojetí, která dokáže efektivně začlenit působení všech připojených uživatelů – velkých výrobních zdrojů, lokálních výrobních zdrojů (především obnovitelných zdrojů energie a jednotek kombinované výroby el. energie a tepla), spotřebitelů s možností jejich aktivní role a začlenění nových funkcí distribuční sítě. V rámci konceptu se připravuje také výměna „chytrých“ elektroměrů (Smart Meters), která ve Vrchlabí začne koncem června.