ČEZ eviduje 2 neoprávněné transakce s povolenkami

27. 01. 2011 | Tisková zpráva

Energetická společnost ČEZ zaznamenala v souvislosti s napadením českého rejstříku emisních povolenek dva neoprávněné převody. Společnost OTE, provozovatel českého registru, uzavřela minulý týden dle svého prohlášení rejstřík obchodů s povolenkami z důvodu napadení vnitřních částí informačního systému.

ČEZ reklamoval 700 000 kusů emisních povolenek

Obě  transakce v celkovém objemu 700 000 kusů povolenek ČEZ reklamoval u společnosti OTE, která rejstřík spravuje, zatím však nemá ze strany operátora oficiální reakci. Všechny povolenky v registru mají své unikátní číslo a nemohou být převedeny jinam než do jiného národního registru některé ze zemí EU, takže jsou spolehlivě dohledatelné.

Na straně ČEZ nedošlo k porušení právní povinnosti. OTE odpovídá společnosti ČEZ a dalším uživatelům registru povolenek za bezpečnost vkladů CO2 povolenek na účtech podobně jako například banky odpovídají za bezpečnost finančních vkladů v nich. Očekáváme, že OTE v krátké době zveřejní další podrobnosti o řešení celého případu a vrátí zpět na naše účty neoprávněně převedené povolenky.

ČEZ podal trestní oznámení

ČEZ na základě zjištění podal i trestní oznámení. S Policií, která napadení registru OTE začala vyšetřovat, plně spolupracujeme a věříme, že brzy dojde k vyřešení celé situace. S ohledem na probíhající šetření však nebudeme sdělovat žádné další podrobnosti.

Český registr obchodů s povolenkami minulý týden uzavřel jeho provozovatel, společnost OTE, minulý týden. Následně instituce CITL, evropský správce rejstříku, s odvoláním na rozhodnutí Evropské komise zastavila v 19.00 hod dne 19. ledna 2011 vnitrostátní a mezinárodní převody povolenek ve všech evropských registrech nejméně do 26. ledna z důvodů problémů s bezpečností národních registrů zaznamenaných v posledních dvou měsících a zejména incidentů v minulém týdnu.