Čestné uznání pro centrální FV střídač společnosti SMA na veletrhu FOR ELECTRON

28. 04. 2011 | Tisková zpráva

SMA Česká republika, dceřiná společnost největšího světového výrobce střídačů pro fotovoltaické systémy SMA Solar Technology AG, se v letošním roce představila na veletrhu FOR ELECTRON, který proběhl 12. – 15. dubna v Praze. Úspěch u návštěvníků veletrhu, ale především u odborné poroty soutěže o Grand Prix, sklidil centrální FV střídač SC 800CP. Tento špičkový FV střídač, poprvé představený v roce 2010, získal od poroty Čestné uznání. Střídač SC 800CP přináší jak maximální výkon, tak také maximální účinnost v kompaktním provedení (CP je zkratkou pro Compact Power).

Je to první FV střídač, který se může pochlubit jmenovitým výkonem 800 kVA v kombinaci s účinností 98,6 %. Díky bytelné skříni odolné proti povětrnostním vlivům je navíc možné střídač bez problémů nakládat, snadno přepravovat a instalovat téměř kdekoliv. Ziskem Čestného uznání na veletrhu ELECTRON rozšířil střídač SC 800CP svou sbírku ocenění, z nichž nejprestižnější je cena Intersolar Award, kterou obdržel v roce 2010.

Maximální účinnost a integrované monitorovací funkce

Porota Grand Prix ocenila, že střídač SC 800CP udává nový trend v systémové technice velkých FV systémů a v dlouhodobém horizontu je ekonomicky zefektivňuje tím, že v sobě spojuje maximální výkon a nejnovější technologie v co možná nejkompaktnějším provedení,“ vypočítává výhody oceněného exponátu David Řeháček, výkonný ředitel SMA Czech Republic.

Dosud totiž byly centrální střídače této výkonové řady umísťovány do betonových stanic, což s sebou neslo vysoké náklady na materiál a přepravu. Rovněž monitoring a údržba činnosti FV systému při použití decentralizovaného řešení byla spojena s vysokými náklady při projektování i instalaci. Díky novému střídači Sunny Central 800CP se společnosti SMA podařilo oproti srovnatelným přístrojům zvýšit výkon o více než 25 procent a zároveň snížit systémové náklady až o 35 procent,“ dodává David Řeháček.

Snadná instalace díky kompaktní konstrukci a inteligentní technice

Bez nutnosti betonové stanice, díky integraci kontroly činnosti stringů a kompaktní konstrukci, se výrazně zjednodušuje instalace, jsou redukovány emise CO2 a výstavbu velkých FV elektráren lze bez problémů realizovat i v hůře přístupných oblastech. V očích poroty bodovalo také inovované inteligentní řízení výkonu: v kombinaci s koncepcí chlazení OptiCool tak poskytuje střídač SC 800CP při teplotě okolí do 25 °C výkon plných 880 kVA v trvalém provozu – tedy o deset procent víc, než je uvedený jmenovitý výkon!

Střídač Sunny Central 800CP Outdoor je navíc první FV střídač pro venkovní použití s výkonem nad 500 kVA v takto kompaktním provedení. A ještě jedna výjimečná vlastnost: v celosvětovém měřítku jedinečná funkce Optiprotect monitoruje v kombinaci s inteligentním řízením závad případné výpadky až 1600 jednotlivých stringů. Používán je při tom integrovaný inteligentní proces adaptace, takže odpadá časově náročná kalibrace.

Přehled výhod centrálního střídače Sunny Central 800CP:

• Výrazné snížení nákladů díky inovativní konstrukci pro venkovní použití.
  • Vyšší energetické výnosy díky inteligentnímu řízení výkonu.
  • Vysoká účinnost a dlouhá životnost díky koncepci aktivního chlazení OptiCool®.
  • Nákladově optimalizované sledování provozu díky koncepci Optiprotect.
  • Technologický náskok díky integrovaným funkcím pro podporu distribuční sítě.

SMA Czech Republic na veletrhu ELECTRON

Zisk Čestného uznání nebyl jediným úspěchem společnosti SMA na veletrhu. V rámci soutěže TOP EXPO o nejkrásnější expozici veletrhu se stánek společnosti SMA probojoval mezi nejlépe hodnocené veletržní expozice.

Velmi příjemné vzpomínky na setkání se zástupci společnosti SMA na veletrhu ELECTRON bude jistě mít i pan Ladislav ze středočeského Mratína, který se v průběhu veletrhu zúčastnil soutěže o špičkový FV střídač Sunny Boy 3000TL, a jenž byl šťastným vylosovaným výhercem. „Střídač Sunny Boy 3000TL představuje ideální řešení pro malé střešní FV elektrárny do 3 kW. Výherci srdečně blahopřejeme,“ uzavírá David Řeháček.

SMA Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností německé SMA Solar Technology AG. Na českém a slovenském trhu působí od roku 2009. Kromě obchodního zastoupení je pro české a slovenské zákazníky k dispozici také tým spolupracovníků zajišťujících technické, servisní a poradenské služby.

O společnosti SMA

S obratem 1,9 miliardy eur v roce 2010 je skupina SMA předním subjektem na světovém trhu s fotovoltaickými střídači – ústřední komponentou každého fotovoltaického systému. Hlavní sídlo společnosti SMA se nachází v obci Niestetal poblíž města Kassel. Prostřednictvím sedmnácti zahraničních společností je zastoupena na čtyřech kontinentech a v roce 2010 zaměstnávala více než 5 000 zaměstnanců (včetně sezónních pracovníků). Společnost SMA vyrábí široké spektrum typů střídačů.

Nabízí vhodné střídače pro každý typ fotovoltaického panelu, jakož i pro všechny výkony fotovoltaických systémů. Produktová řada zahrnuje nejen střídače pro fotovoltaické systémy zapojené do rozvodné či distribuční sítě, ale i střídače pro ostrovní systémy. Od roku 2008 je mateřská společnost SMA Solar Technology AG kótována na Frankfurtské burze cenných papírů (S92) a zařazena do indexu TecDAX. Společnost SMA byla v minulých letech několikrát oceněna za své vynikající výsledky v roli zaměstnavatele. Jejím posledním úspěchem je zisk prvního místa v celoněmecké soutěži "Great Place to Work" v roce 2010.