Česká biopotravina roku 2013 – hledání nejlepšího bioproduktu je tu!

22. 04. 2013 | Komerční sdělení

Dvanáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku začíná. Výrobci biopotravin z tuzemských surovin i samotní ekologičtí zemědělci se mohou zúčastnit klání o titul Česká biopotravina roku 2013. Soutěž organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců v 7 kategoriích.

"Zájem o biopotraviny stoupá. Zvlášť ty s českým původem si zaslouží velkou pozornost. Jejich kvalita je díky přísným podmínkám výroby vysoká, a to ať se již jedná o výrobky významných producentů či malých farem, kde vznikají regionální potraviny v malých sériích – takřka originály,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Předsedou odborné poroty, která na konci srpna vybere vítěze, je Pavel Maurer, vydavatel prestižního výběru nejlepších českých restaurací a organizátor gastronomické slavnosti Prague Food Festival. Držitel titulu vzejde z oceněných v dílčích kategoriích:

• Mlýnské a pekárenské výrobky
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Maso a výrobky z masa
  • Nápoje alko a nealko, kromě biovína
  • Ovoce, zelenina a výrobky z nich
  • Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky
  • Biovíno

Přihlášky je nutné doručit na adresu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců do 23. srpna 2013. Hodnocení vzorků proběhne v posledním srpnovém týdnu. První týden v září – Měsíci biopotravin již bude znám vítěz. Ocenění budou předána při slavnostním večeru u příležitosti mezinárodní konference Bioakademie 11. září 2013 na zámku v Lednici. Odměnou pro celkového vítěze bude například zájezd za inspirací na veletrh BioFach do Norimberku.