BUREAU VERITAS podporuje problematiku certifikace biomasy

14. 06. 2011 | Tisková zpráva

Nezávislá certifikační a inspekční společnost  BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. se stala členem Českého sdružení pro biomasu CZ Biom,  které dlouhodobě podporuje využívání biomasy a bioplynu v  energetice České republiky. Důvodem vstupu do sdružení jsou rozsáhlé zkušenosti Bureau Veritas s certifikací dle požadavků EU o podpoře a využívání energie z obnovitelných zdrojů, uplatňované v ČR.

Bureau Veritas zajišťuje certifikaci podle schématu ISCC (International SustainabilityCarbonCertification) pro výrobce biopaliv, obchodníky s plodinami a biomasou, ale i pro prvopěstitele. Certifikace je nutným předpokladem pro všechny společnosti, které chtějí  uspět na evropských trzích. Bureau Veritas tak aktivně pomáhá při plnění kritérií udržitelnosti, což znamená v konečném důsledku méně emisí oxidu uhličitého vypouštěného do životního prostředí.

Smyslem všech certifikátů je usnadnit obchod. Certifikace podle schématu ISCC je už nyní nutným předpokladem, bez kterého se neobejde organizace, která chce v roce 2011 uspět na evropských trzích. Jde v podstatě o to, aby se na evropských trzích uplatnila biomasabiopaliva splňující kritéria udržitelnosti, tedy především řepka a bionafta, u kterých byly prokázány pozitivní vlivy na životní prostředí. Požadavky na udržitelnost biomasy a biopaliv, společně s úsporou emisí skleníkových plynů, se promítnou i do české legislativy. Aktivní spoluprací chceme pomoci k smysluplnému rozvoji využití biomasy v České republice,“ vysvětluje cíle spolupráce Marcel Skála, obchodní ředitel BureauVeritas.

Problematika certifikace biomasy a prokazování udržitelnosti výroby biopaliv je velmi aktuálním tématem a příslušná legislativa u nás právě prochází schvalovacím procesem. Jsme rádi, že do tohoto procesu a diskuse s ním spojeným můžeme i díky mezinárodním zkušenostem Bureau Veritas aktivně vstoupit“ dodává Jiří Trnka, výkonný ředitel CZ Biom.