Bez konkurence nemůže existovat svobodný energetický trh0

Mezinárodní solární investoři, sdružení do asociace International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC), dnes odmítli nedávná tvrzení českých představitelů, že se kvůli fotovoltaice budou v příštích více než 10 letech průběžně zvyšovat ceny elektřiny v ČR. Vedle výrazně kladného dopadu na životní prostředí v porovnání s konvenčními zdroji může solární energie posílit konkurenční prostředí na českém energetickém trhu. Ukončení neférových útoků na jednu technologii je nezbytným předpokladem pro svobodný, férový a stabilní energetický trh.

Vzhledem k loňským legislativním změnám, které na solární sektor dopadly negativně, nejsou letos do sítě připojovány žádné nové solární elektrárny a ani v nejbližší době nebudou,“ řekl Frank Schulte, generální sekretář IPVIC. „Tvrdit tedy, že právě kvůli fotovoltaice v příštích letech ceny energie porostou, je evidentně nesprávné a zavádějící. Veškeré vlivy instalací z minulých let se už musely odrazit v letošní ceně elektřiny,“ pokračoval Schulte.

Přesto v nedávném rozhovoru předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové s ČTK zaznělo tvrzení, že solární elektrárny jsou hlavní příčinou každoročního zdražování elektřiny.

Reklama

Podle názoru sdružení IPVIC by se Česká republika mohla inspirovat příkladem nejvyspělejších zemí a soustředit se na technologie 21. století. Zastaralé uhelné a ustupující jaderné technologie jsou prostě out,“ řekl Schulte. „Obnovitelné zdroje jsou obor jako každý jiný. Potřebují hlavně stabilní regulatorní prostředí,“ uzavřel.

International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) je sdružením mezinárodních investorů v oblasti fotovoltaické energetiky. Mezi firmy sdružené v IPVIC patří například německé firmy Voltaic Network GmbH a Photovoltaik Knopf Betriebs-GmbH, česká Ren Power, lucemburská firma Radiance Energy Holding, britská I.C.W. Europe Investments Ltd. nebo německý soukromý investor Milos Schubert. Stanoviska IPVIC jsou k dispozici na stránkách www.rananasolar.cz.

Autor: Redakce Nazeleno.cz