AMP arquitectos na ARCH FOR PEOPLE

01. 09. 2011 | Tisková zpráva

Mezi hlavní lákadla festivalu ARCH FOR PEOPLE patří zahraniční host Felipe Artengo Rufino, architekt španělského ateliéru AMP arquitectos z Tenerife. Tento ateliér je znám svou schopností využít kvalit prostředí, ve kterém tvoří. Jejich stavby vyrůstají ze země jako monumentální sochy a ve svých útrobách skrývají ohromující interiéry. Posuďte sami.

Pod názvem AMP arquitectos se skrývá dvojice architektů Felipe Artengo Rufino a José Ma Rodríguez-Pastrana Malagón. Oba pocházejí ze španělského ostrova Tenerife, největšího z Kanárských ostrovů. Třetím členem týmu byl ještě Fernando Menis, který roku 2004 studio opustil a založil vlastní kancelář Menis Arquitectos.

Spolupráci zahájili roku 1981. Postupem času začínají více využívat pohledový beton a kámen a dosahují až sochařského účinku. Používají hrubých neotesaných textur, které působí živelně až surově. Odmítají uhlazené omítané povrchy a naopak odhalují materiál v jeho původní hmotě. Čerpají z mnoha zdrojů vycházejících z kontextu daných lokalit, sopečná krajina jejich působiště je sama o sobě výzvou k takové formě tvorby.

Zásadní díla AMP arquitectos vznikají na konci devadesátých let a v průběhu prvních let 21. století. Jsou to vedle již zmíněného prezidentského sídla např. gymnázium Rafaela Arozareny v Orotavě (2004), či budova konferenčního centra Magma Art (2006) na jihu Tenerife.

Všestrannost týmu AMP dosvědčuje i stavba atletického stadionu v Tenerife (2006), který svým tvarem kráteru odkazuje na přírodní ráz krajiny ostrova. Využívá stávající terénní podmínky a svou existencí dodává svému prostředí novou kvalitu.

Jinou tváří AMP arquitectos je hledání nových výzev a trvale udržitelný design. Tak vzniklo jejich kulturní centrum El Tanque (1998) v Santa Cruz, původní ropný zásobník s úžasnými vnitřními prostory, nebo jejich využití berlínského nákladního člunu na uhlí jako plovoucího bazénu (2006).

Práce AMP arquitectos je v kontrastu k současným tendencím jinde ve světě, které charakterizuje snaha o maximální lehkost a transparentnost. Zatímco ostatní se pokouší rozpustit formu do éterické nehmotnosti,  AMP nabízí poctivou výraznou architekturu.

Felipe Artengo Rufino bude vedoucím workshopu – 1. kola studentské soutěže CEMEX Betonový dům - který proběhne v rámci festivalu ARCH FOR PEOPLE 6. – 14. 9. 2011.

Biografie:

Felipe Artengo Rufino

1954 - narozen v Santa Cruz v Tenerife
1971 - 78 - Univerzita v Barceloně, obor územní plánování
1979 - 80 - práce v několika architektonických studiích
1981 – založení AMP arquitectos

José María Rodriguez - Pastrana Malagón

1952 - narozen v Santa Cruz v Tenerife
1970 - 77 - Univerzita v Barceloně, obor územní plánování
1977 - stipendium na univerzitě v Barceloně pro práci ve Státním ústavu architektury v Stuttgartu, Německo
1978 - získání stavebního certifikátu  na  univerzitě v Barceloně
1979 - XI . základní kurz při vysoké škole urbanismu I.E.A.L. Madrid
1979 - 1980 - státní architekt v Adeje, Tenerife
1980 - XI. kurz vyšších studií při vysoké škole urbanismu I.E.A.L. Madrid
1981 - založení AMP arquitectos

ARCH FOR PEOPLE 2011 vznikl za podpory:

generálního partnera firmy CEMEX - předního výrobce betonu, hlavních partnerů: Katedry architektury FSv ČVUT, MČ Prahy -Troja, Odborné rady pro BIM a Galerie Jaroslava Fragnera, partnerů SKANSKA, RECKLI GmbH, Bentley a mediálních partnerů: časopisu BETON TKS, časopisu ARCHITEKT, inernetových magazínů a portálů 4STAV.CZ, ArchiNEWS, Design Cabinet CZ, EARCH.CZ, Nazeleno.cz,stavbaweb.cz, Stavební fórum,  Stavitel.iHned.cz a Svět bydlení.