fbpx

Biopotraviny = zdraví? Ztloustnout lze i po organickém jídle!0

Nakupujete biopotraviny s pocitem, že děláte něco pro své zdraví a štíhlou linii? Nálepka bio však ani zdraví ani dietní stravu nezaručuje. Organické jídlo může mít velmi podobnou kalorickou hodnotu jako běžné pokrmy. Které z biopotravin patří do zdravého jídelníčku a které ne?

Podle řady výzkumů nakupují biopotraviny a organická jídla nejčastěji ženy, které mají malé nebo školou povinné děti. Prakticky všechny to dělají s vědomím, že pro své potomky připravují to nejlepší jídlo. Organické pokrmy jsou v poslední době k dostání i v mnoha biorestauracích, jejichž návštěvníci přicházejí za zdravou výživou. Biojídla se dostávají také do předškolních a školních jídelníčků. Představuje ale organické jídlo pro strávníky bezvýhradně cestu ke zdraví?

Reklama

 „Organické jídlo samo o sobě není zárukou zdraví a štíhlé linie.“

Pochybnosti o bezmezné zdravotní prospěšnosti biopotravin (včetně bionápojů) se objevily v souvislosti se zveřejněním zahraničních výzkumů (nejaktuálnější informace najdete např. zde) a také s medializovanými názory odborníků na zdravou výživu, že biopotraviny mohou, ale nemusí zlepšovat náš zdravotní stav. Každopádně je u každého výzkumu i odborného komentáře dobré sledovat, zda se netýkají jen některých skutečností, ale podávají celkový pohled na věc.

Biopotraviny na Nazeleno.cz

   – Biopotraviny: co je dobré vědět před nákupem

   – Kolik stojí bio a kde nakupovat?

   – Výzkum: biopotraviny nejsou zdravější

   – Kolik biopotravin nakupují Češi a kde?

Proč vzniklo spojení biopotraviny rovná se zdraví?

Bioprodukty byly donedávna nabízeny jen ve specializovaných obchodech. Jinde než na pultech prodejen zdravé výživy se nevyskytovaly a lidé si je takto zafixovali – bio je zdravé. Toto spojení posilují v reklamních kampaních i obchodní řetězce, do kterých se v poslední době biopotraviny rozšířily. Mezi zdravou výživu a organické jídlo ale rovnítko položit nelze. Existuje k tomu několik důvodů.

Princip ekologického zemědělství, odkud suroviny pro organické jídlo pocházejí, je v první řadě postaven na šetrném zacházení s přírodou, s rostlinami i zvířaty. To, že biofarmy minimalizují vliv chemikálií, hormonů nebo geneticky modifikovaných organismů, samozřejmě ovlivňuje příznivě kvalitu biopotravin, ale neznamená to, že tuky v nich obsažené neovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Stejně tak bez ohledu na biokvalitu např. platí, že některé ovoce má vyšší glykemický index, a proto je dobré se mu v případě nadváhy vyhýbat.

Zásady zdravé výživy nejsou nikde ve světě založeny na biokvalitě, ale vycházejí většinou ze zkušeností se špatnými stravovacími návyky místní populace. Proto zásady pro českou populaci odpovídají situaci u nás, nikoli na druhém konci světa. Pokud do svého jídelníčku zařadíte jídla z biosurovin a zároveň dodržujete pravidla zdravé výživy, pak teprve můžeme pojmy bio a zdraví ztotožnit.

I velmi kalorická jídla v biokvalitě matky dopřávají svým potomkům s pocitem, že dělají to nejlepší
I velmi kalorická jídla v biokvalitě matky dopřávají svým potomkům s pocitem, že dělají to nejlepší

Přednosti organického jídla

Organické jídlo, jak už bylo zmíněno, je připravováno výhradně nebo v maximální možné míře ze surovin, které jsou produktem tuzemských či zahraničních biofarem. Kvalita, ve které ingredience budoucích biopokrmů opouštějí biofarmy, je zaručená. Zejména v poslední době proces označování, certifikace a kontroly kvality biopotravin dospěl k takovým výsledkům, že můžeme produktům s nálepkou bio důvěřovat . Na cestě k zákazníkům může být biokvalita snížena nevhodným zacházením, především skladováním, ale to už ekologičtí zemědělci neovlivní.

Co biopotraviny a jídlo z nich připravené odlišuje od běžné stravy? V první řadě to je odstranění nejrůznějších umělých, tedy chemicky vyrobených ochucovadel,konzervantů a stabilizátorů. Ty jsou nahrazeny látkami přírodního charakteru, pokud nejsou vyloučeny úplně. V tomto ohledu jsou biopotraviny bezesporu zdraví prospěšné a běžný sortiment jim s množstvím umělých přísad konkurovat ani nemůže.

Výhody a nevýhody organického jídla

Výhody
  • Bez umělých barviv, ochucovadel, konzervantů a dalších cizorodých látek
  • Výrazná chuť a vůně
  • Zachování konzistence potravin při tepelné úpravě
  • Informace na etiketách s upozorněním pro alergiky

Nevýhody

  • Polotovary a konzervy často kalorické, s vysokým obsahem soli
  • Snížení biokvality způsobené nevhodným skladováním
  • U zahraničních výrobků často nepřesné překlady údajů o výživové hodnotě

Většinou také konzumenti jídla v biokvalitě pozitivně posuzují jeho výraznou chuť a vůni. Zejména bývají popisovány nezaměnitelné zážitky spojené s masitými jídly, ale ani nejrozšířenější sortiment zeleniny a ovoce v chuťových kvalitách nezaostává. Kdo z nás by neslyšel alespoň jednou srovnání „jako z vlastní zahrádky“.

Kuchaři v biorestauracích nebo restauracích, kde vedle běžných jídel zavádějí také bio, poukazují na výrazně lepší konzistenci a vzhled tepelně upravených bioproduktů. „Smyslové“ přednosti organického jídla sice souvisí s individuálním hodnocením, ale soudy drtivé většiny těch, kteří organické jídlo vyzkoušeli, skutečně hýří pochvalami a superlativy.

Biopotraviny nerovná se zdraví. V biokvalitě také zakoupít pěkně tučné kousky masa
Biopotraviny nerovná se zdraví. V biokvalitě také zakoupít pěkně tučné kousky masa!

Zásady nakupování a konzumace organických jídel s ohledem na zdraví a štíhlou linii

Při pořizování organického jídla je lépe sáhnout po biosurovinách a upravovat je doma. Pokud se rozhodnete pro nákup polotovarů nebo konzerv, podstupujete největší riziko, že pořídíte srovnatelně kalorické jídlo, jaké nabízí běžný sortiment. Vyloučit nelze ani variantu, že biokonzerva bude kaloričtější nebo bude obsahovat například více zdraví neprospívající soli. Stejně tak vašemu zdraví příliš neprospějí smažená jídla v biorestauracích.

Jak se biopotravinám s vysokým obsahem tuků, cukrů nebo soli vyhnout? Nezbývá, než abychom důvěřovali etiketám, které obsahují informace o zastoupení jednotlivých živin ve výrobku a také udávají kalorickou hodnotu. Lidé se sklonem k civilizačním chorobám (včetně nadváhy či obezity) by měli jednoduše věnovat pozornost všem zmíněným hodnotám (kalorie, tuky, cukry, soli). Ale tyto údaje mohou být na etiketě polotovarů nebo konzervovaných jídel „maskovány“.

Takto vypadá potravinová pyramida zdravé výživy určená české populaci, více informací najdete na
Takto vypadá potravinová pyramida zdravé výživy určená české populaci, více informací najdete na www.fzv.cz

Nejlepší představu udává množství sledovaných živin a kalorií ve 100 g výrobku, setkat se bohužel můžete i s údaji o jedné porci (menší gramáž) nebo o připraveném pokrmu (menší podíl například sypkého výrobku), pak je lepší příslušnou hodnotu vynásobit. Zvláštní pozornost zasluhují nalepovací etikety s překladem cizojazyčných údajů. Velmi často se stává, že originál uvádí hodnoty například pro 100 ml hotového pokrmu, ale v překladu se objeví 100 g výrobku, což je zásadní rozdíl. Kalorická hodnota je v takovém případě výrazně vyšší.

Výrobek
Kalor. hodnota
Tuky
Cukry
Bílkoviny
Soli
Bio instantní polévka (houbová)
113 kj / 100 ml pokrmu
0,2 g
4,6 g
1,6 g
neuvedeno
Běžná instantní polévka (houbová)
90 kJ / 100 ml pokrmu
0,5 g
3,5 g
0,5 g
0,32 g
Bio konzerv. filety ze sleďů v tomatě
1 042 kJ / 100 g výrobku
20 g
7,2 g
10 g
0,6 g
Běžná konzerv. filety ze sleďů v tomatě
892 kJ / 100 g výrobku
15,3 g
6,3 g
12,6 g
neuvedeno
Bio dětská kaše (mléčná, rýžová)
1 706 kJ / 100 g směsi
10 g
66,2 g
12,4 g
neuvedeno
Běžná kaše (mléčná, rýžová)
1 750 kJ / 100 g směsi
10 g
69 g
13 g
0,13 g
Bio jogurt (ovocný, cereálie)
440 kJ
3 g
17 g
2,8 g
neuvedeno
Běžný jogurt (ovocný, cereálie)
420 kJ
3,2 g
14,2 g
3,4 g
0,03 g

Za zmínku ještě stojí obsah nejrůznějších alergenů. S některými alergeny (zejména látkami chemického původu) se u organických potravin nesetkáme díky šetrnému pěstování a výrobě, ale řadu látek vyvolávajících alergii mohou obsahovat i potraviny v biokvalitě. I tady platí, že se můžeme pozorným prostudováním složení výrobku vyhnout zdravotním potížím. Nutno dodat, že informace pro alergiky bývají v případě organického jídla označeny lépe než u tradičních potravin.

Autor: Redakce Nazeleno.cz