Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Jarní detoxikační výzva: Kopřivové smoothie a další zelená inspirace

Mezi našimi léčivými rostlinami představuje kopřiva skutečný hit. Nejvhodnější doba pro sběr kopřivových listů je jaro, kdy jsou k dispozici mladé výhonky. Kopřivy se dají nasušit na čaj, lépe ale uděláme, když je zkonzumujeme syrové. Kopřiva je totiž ideální bylinou pro jarní očistu.

27. 03. 2014 | Jarmila Bajerová

Ve zkratce:

Kopřiva dvoudomá je pro jednoho urputný plevel, pro druhého nenahraditelný pomocník k udržení zdraví. Na lidský organismus působí velice komplexně. Nejlepší období pro sběr a konzumaci je březen až květen. Kopřivy mají v kuchyni široké uplatnění jako čaje a smoothie, syrové i vařené polévky, špenát či pesto.

Kopřiva dvoudomá je známá především pro své detoxikační účinky. Pomůže nám zbavit se odpadních látek, ale působí podpůrně také na lymfatický systém a ledviny. Léčebné účinky kopřiv jsou však velmi rozsáhlé a lze ji použít snad skoro na vše. Mladé kopřivové výhonky na vrcholku rostlin se sbírají od března do května, později v létě již obsah zdraví prospěšných látek v kopřivách klesá.

Kopřiva je léčivá bylina a potravina v jednom. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Kopřivový čaj: Nasbírejte si kopřivy do zásoby

Kopřivové listy lze velmi snadno usušit. Sušíme je buď na čerstvém vzduchu ve stínu nebo v sušičce, kdy by ale teplota neměla přesáhnout 40 °C. Čaj připravíme klasicky přelitím horkou vodou (cca lžíce sušených řezaných listů na 1/4 l vody) nebo také zastudena, kdy necháme sušené kopřivy vylouhovat přes noc ve studené vodě, kterou následně pijeme. Horkou vodou můžeme přelít také čerstvou kopřivu a připravit tak zdravý jarní čaj, který je možné navíc obohatit čerstvými lístky pampelišek. Teplý čaj se pije co nejdříve po přípravě.

Nasušené kopřivy se budou hodit také v zimě. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Popálit dokážou i mladé kopřivy, sbírejte je raději v rukavicích."

Syrová kopřiva: Recept na zelené jarní smoothie

Smoothie je další anglické slovo, které v češtině pomalu zdomácnělo. Označuje hustý koktejl z čerstvého či sušeného rozmixovaného ovoce nebo zeleniny, často s přídavkem bylinek. Přidávají se také různá předem namočená semínka (např. slunečnicová, sezamová apod). Fantazii se tedy meze nekladou. Většinou se příliš nedoporučuje míchání ovoce a zeleniny dohromady, výjimku tvoří listová zelenina, která se s ovocem dá kombinovat lépe. Kopřivy se tedy dobře hodí i pro ovocné smoothie.

Použité ovoce ovlivní barvu výsledného smoothie. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Postup přípravy kopřivového koktejlu je velmi jednoduchý a nabízí celou řadu obměn. Hrst mladých kopřivových lístku můžeme rozmixovat s vodou a jen tak vypít. Je ale možné tento nápoj ochutit nějakým sladším ovocem např. celými jablky bez jadřinců nebo předem namočeným sušeným ovocem. Vše dáme do mixéru, přidáme asi skleničku vody (můžete připravit nápoj hustší a pak si jej doředit dle chuti). Nebojte se experimentovat, přidávat můžete i další druhy jarní listové zeleniny. 

Léčivé účinky kopřiv

  • alergie, senná rýma
  • artritida, dna
  • vypadávání vlasů
  • působí podpůrně u celiakie, obecně příznivý vliv na zažívání
  • kožní problémy
  • chudokrevnost
  • povzbuzení metabolismu (očista jater a žlučníku)
  • proti krvácení
  • podporuje ženský hormonální systém, podporuje tvorbu mateřského mléka
  • močové cesty (je močopudná, rozpouští ledvinové kameny)
  • příznivý účinek na sliznice
  • při lehčích formách cukrovky

Salát, špenát, polévky, pesto: Další možnosti použití kopřiv v kuchyni

Syrové kopřivové lístky lze také nasekané přidávat do zeleninových salátů nebo jimi na ozdobu posypat pokrmy. Kopřivy se dají také připravit vařené na způsob špenátu, vařením se ale ztratí mnoho pro zdraví důležitých látek. Podobně je můžeme použít také do polévek, kde je opět výhodné je nevařit, ale přidat až po mírném vychladnutí nebo kopřivy nakonec společně s pokrmem rozmixovat. Čerstvé kopřivy zužitkujeme také na přípravu originálního pesta na těstoviny, kdy místo bylinek použijeme listy kopřiv (dochutíme kořením nebo česnekem).

  

Kopřivu můžeme připravit jako špenát nebo rozmixovat do polévky. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Kopřivu u silnice nikdy nesbíráme

Stejně tak jako většina léčivých bylin, ani kopřiva by se neměla používat nepřetržitě. U syrové kopřivy to vzhledem k dostupnosti mladé suroviny ani není možné, čaj z kopřivy by se neměl každodenně pít déle než 3 týdny.

Na vlastní zahradě si můžete kopřivu vypěstovat prakticky v biokvalitě. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Kopřivu sbíráme v co nejčistší přírodě na osluněných místech. Kopřivy u silnic a na dalších zjevně znečištěných místech nikdy nesbíráme. Nedoporučuje se také sběr v blízkosti dusíkem přehnojených polí. Pokud máte zahrádku a na kopřivu se nedíváte jako na nezvaný plevel, vypěstujte si ji sami. Na jaře sklidíte mladé lístky a v průběhu roku můžete z kopřiv připravovat hnojivý zákvas příznivý pro ostatní rostliny.

Související články

Tagy: Potraviny, Dům a zahrada, Recepty, Biopotraviny, Vitamíny, Zdravá výživa, Bio, Zdravá výživa, Alternativní medicína, Biopotraviny, Ekozahrady a permakultura

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií