fbpx

Rady pro úspory energie v kuchyni: Zaměřte se na chladničku!0

Skoncovat s plýtváním energií v kuchyni není vůbec těžké. Nemusíte ani investovat do drahých spotřebičů, šetřit můžete začít okamžitě. Stačí se držet několika rad, díky kterým už nebudete spotřebovávat energii zbytečně.

Kuchyně je ve většině domácností místem s největší koncentrací elektrických spotřebičů. Uvažovat o možnostech energetických úspor v kuchyňské zóně se proto vyplatí. Často drobné detaily pomohou k zajímavým úsporám.

Úspory energie přinesou také moderní energeticky úsporné spotřebiče, do celkových výdajů však musíte započítat i jejich pořizovací cenu. Většinou proto platí, že se nevyplatí vyměňovat starší funkční spotřebič za nový úsporný. Na druhou stranu pokud už starý dosloužil, potom volte nové spotřebiče co možná nejúspornější.

Reklama

Nejvíce energie v kuchyni spotřebovává chladnička

Napadla vás někdy otázka, kolik vlastně stojí každodenní provoz chladničky? Běžná starší chladnička obvykle spotřebuje za jeden den elektřinu za více než 3 Kč. Na první pohled malé číslo však za celý rok naroste. Chladnička je v provozu každý den po celý rok a pokud jí nevěnujete dostatečnou pozornost, „odvděčí“ se vám na konci roku nepříjemně vysokou sumou za spotřebované kilowatty. Ostatní kuchyňské spotřebiče sice nejsou v provozu nepřetržitě, to ale neznamená, že při jejich správném výběru a používání není možné za energie výrazně uspořit.

Pokud vybíráte novou chladničku, zaměřujte se na ty nejúspornější modely. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Jak snížit výdaje za chlazení a mrazení?

Náklady na chlazení a mrazení potravin mohou tvořit 10 – 20 % spotřeby energie celé domácnosti. Je tedy jasné, že ve spotřebě elektřiny hraje chladnička prim také mezi ostatními kuchyňskými spotřebiči. Pokud si pořizujete novou, nejvíce ušetříte s chladničkou zařazenou do energetické třídy A+++, která vám oproti běžnému staršímu spotřebiči sníží roční výdaje za elektřinu často o více než 1000 Kč.

„Chladnička by neměla stát u topení, teplota okolního vzduchu má vliv na spotřebu.“

Na spotřebu chladničky má vliv spoustu faktorů. Jedním z nich je stáří spotřebiče. Obecně lze říct, že každý rok se chladničkám zvýší spotřeba elektřiny o 1 – 2 %, což za takových deset let navýší každoroční vyúčtování za energie o nezanedbatelnou částku. Ani se starším spotřebičem však není třeba zoufat, stačí se držet jednoduchých rad a snadno dokážete vašeho hlavního energetického „žrouta“ zkrotit. Způsob používání a údržba chladničky má na její spotřebu velký vliv.

Zásady pro energeticky úsporné chlazení a mrazení

Opatření Důvod
Umístěte chladničku/mrazničku mimo zdroje tepla a přímého slunečního záření. Každý stupeň okolního vzduchu nad 20 °C znamená zvýšení spotřeby elektřiny o 4 – 6 %.
Odstraňujte námrazu. Námraza silnější než 5 mm zvyšuje spotřebu elektřiny až o 30 %.
Vnitřní teplotu chladničky nastavte na +5 až +7 °C. Každé snížení vnitřní teploty o 2 °C zvýší spotřebu elektřiny o 15 %.
Zásadně do chladničky/mrazničky nevkládejte horké ani teplé pokrmy. Oteplováním vnitřního prostoru se výrazně zvyšuje spotřeba elektřiny.
Potraviny ukládejte do chladničky/mrazničky přikryté nebo jinak zabalené. Z nepřikrytých potravin (např. polévky, zásobník na led apod.) se odpařuje voda, která tvoří námrazu, což v důsledku vede ke zvyšování spotřeby energie.
Otevírejte dveře chladničky/mrazničky jen krátce a zkontrolujte občas čistotu a stav těsnění dvířek. Oteplováním vnitřního prostoru se výrazně zvyšuje spotřeba elektřiny.
Využívejte kapacitu chladničky/mrazničky (při výběru nového spotřebiče si vyberte vhodnou velikost dle vašich skutečných potřeb). Větší chladnička/mraznička znamená vyšší spotřebu. Ideální je udržovat chladničku zaplněnou na cca 75 %, protože menší objem vzduchu ve vnitřním prostoru přináší energetické úspory.

Vařením na nesprávné plotýnce a bez pokličky plýtváte dvojnásobně

Důležitým faktorem, který ovlivňuje spotřebu energie při vaření, představují hrnce a také způsob jejich používání. Hrnce by měly svým průměrem odpovídat velikosti plotýnek resp. hořáků. Zejména malé hrnce na velkých plotýnkách představují zbytečné energetické ztráty. Dno hrnců by mělo být rovné, jinak mohou vzniklé ztráty představovat až 40 %.

Hrnec by měl odpovídat velikosti plotýnky. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Významným pomocníkem při dosahování energetických úspor při vaření je obyčejná poklice. Vaření v nezakrytém hrnci způsobuje energetické ztráty, které mohou dosahovat až 300 %.

Jaký sporák je nejúspornější?

Energeticky nejnáročnější je vaření na elektrickém sporáku s litinovými plotýnkami, lepší alternativu představují sklokeramické elektrické varné desky a ještě výhodněji uvaříte na plynovém sporáku. Nejekonomičtěji vychází vaření na elektrických indukčních varných deskách, jejichž pořizovací cena však bývá oproti ostatním řešením vyšší.

K ohřevu vody používejte rychlovarnou konvici

Nejvýhodnější způsob ohřevu vody představuje použití rychlovarné konvice (to neplatí jen v případě, že máte indukční varnou desku). Většinou se tedy vyplatí ohřát vodu v konvici i v rámci přípravy pokrmů na sporáku (např. použití horké vody z konvice pro vaření brambor). Při vaření je také dobré používat jen tolik vody, kolik je opravdu potřeba. Ohřev vody navíc je plýtváním energií i penězi.

Mytí nádobí pod tekoucí vodou znamená plýtvání energií. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Mytí nádobí v myčce uspoří energii i vodu

Myčky dosahují nejefektivnějšího provozu, pokud se používají dostatečně naplněné. Oproti mytí nádobí pod tekoucí vodou mohou myčky nádobí přinést úsporu energie dosahující až 60 %. Pokud využíváte dvoutarifní sazbu elektřiny, odkládejte spuštění myčky na dobu platnosti nízkého tarifu (pozn. některé myčky mají funkci odloženého startu). Nízké spotřeby energie a vody lze ale dosáhnout i ručním mytím nádobí v napuštěném dřezu.

Autor: Jarmila Bajerova