Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Vertikální farmaření: jak vypěstovat hodně zeleniny i na malém místě

V dnešním globalizovaném světě je pro řadu lidí stále cennější, když si v obchodě mohou koupit místní zeleninu. Tam, kde není moc místa na klasické pěstování, proto vznikají vertikální farmy. Ty uspoří místo a do obchodů dodají místní čerstvou zeleninu.

04. 01. 2013 | Marie Leschingerová

Ve zkratce:

Nový způsob pěstování zeleniny rozjeli jako první v Singapuru. Funguje tu vertikální farma, která obden produkuje 1 tunu čerstvé zeleniny. Nad podobným nápadem se nyní zamýšlejí i v San Diegu.

Co si představíte pod pojmem vertikální farma? Ačkoli se na první pohled zdá, že slova farma a vertikální tak úplně dohromady nejdou, toto označení se pomalu začíná vžívat pro nový způsob pěstování plodin. Vertikální farmaření vypadá tak, že nádoby s hlínou jsou poskládány nad sebou v několika patrech z ocelové konstrukce. Pěstovat zeleninu a ovoce je tedy takto možné klidně i ve městě, protože tento způsob uspoří celkem dost místa.

První vertikální farma funguje v Singapuru

Snad první vertikální farma vznikla v Singapuru. V tomto vcelku malém státě se v současnosti pěstuje jen 7 % zeleniny z celkové zdejší spotřeby. Vertikální farmy by tuto skutečnost mohly změnit a dopřát tak obyvatelům Singapuru více jejich vlastní zeleniny místo té dovážené. A plány se postupně stávají skutečností - první vertikální farma už nyní dokáže zajistit 1 tunu čerstvé zeleniny každý druhý den.


První vertikální farma funguje v Singapuru. Zatím se zde pěstují tři druhy zeleniny. Foto: channelnewsasia.com

A jak takové pěstování vypadá? Farmu tvoří celkem 120 hliníkových věží vysokých devět metrů (každá o třech patrech), které jsou umístěny ve venkovních sklenících.  Pěstují se tu zatím jen tři druhy zeleniny, místní ale doufají, že se časem dočkají širší nabídky. Pokud se najde investor, mohla by se zanedlouho farma rozšířit o 300 nových věží, díky nimž by zde byli schopni vypěstovat dvě tuny zeleniny denně. A přestože je takto vypěstovaná zelenina asi o 10 až 20 centů dražší než ta ostatní, místní si ji často vybírají raději.

Vertikální farma v San Diegu: bydlení a pěstování zeleniny v jedné budově

Nápad s vertikálním farmařením zaujal i Kaliforňany. Architekt Brandon Martella pro centrum San Diega navrhnul budovu Live Share Grow, která spojuje funkci vertikální farmy a obytného domu. V jedné části, kde se nachází rozsáhlá hydroponická vertikální farma, by se mohlo vypěstovat až 10 % zeleniny, která se ve městě spotřebuje a v druhé části objektu Martella navrhnul byty různých velikostí.


Zajímavá budova, která spojuje dvě funkce - bydlení i pěstování zeleniny. Foto: brandonmartella.net

Zajímavé je propojení obou částí budovy například v rámci systému nakládání s odpady a šedými i černými vodami, které by zde měly projít recyklací. Šedé vody by totiž měly být využity v hydroponickém systému pěstování zeleniny a černé vody zase pro výrobu tepla. Vertikální farma by podle návrhu měla být schopna produkovat 241,5 tuny zeleniny za tři měsíce a tak asi z desetiny pokrýt místní poptávku. Pro zdejší obyvatele by to znamenalo možnost dopřát si 100% místní zeleninu a třeba také šanci získat pracovní místo blízko svého bydliště. Ba dokonce v jedné jediné budově.


Centrum San Diega a návrh Brandona Martelly. Foto: brandonmartella.net

Související články

Tagy: NazelenoPlus, Technologie, Bio

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií