Ve městech se nachází největší koncentrace lidského osídlení, primární produkce potravin v převážně zastavěném a hustě zalidněném prostoru je však dnes prakticky nulová. Inspirativní přístup z Japonska se snaží nalézt řešení, jak skloubit městský život s potřebou zemědělské produkce.
Pro pěstování plodin lze využít i kancelářskou městskou budovu. Japonská společnost Pasona Group sídlí ve velmi neobvyklé budově, která kromě kanceláří a zázemí zaměstnanců pojme přes 1400 m2 zemědělsky obdělávaného prostoru, což je pětina z celkové plochy budovy. Pěstuje se zde 200 druhů rostlin, převážně rýže, ovoce a zelenina. Výpěstky se následně podávají v kantýnách v budově.
ReklamaZelená fasáda zaujme na první pohled. (Zdroj: konodesigns.com)
Pěstuje se prakticky všude. Rostliny pokrývají fasádu a střechu, uvnitř je najdeme v každé části budovy – v kancelářích, kantýnách, konferenčních místnostech. Rostliny se pěstují jak pomocí hydroponie, tak klasicky v půdě. V budově je instalován automatický zavlažovací systém a klimatizace, která reguluje vlhkost, teplotu a kvalitu vzduchu, aby se zde rostliny i zaměstnanci cítili dobře. Osvětlení zajišťují zářivky a LED žárovky.
Rostliny se pěstují hydroponicky i klasicky v půdě. (Zdroj: konodesigns.com)
Probíhá sklizeň. (Zdroj: konodesigns.com)
V budově se pěstují nejen potraviny, prostor dostaly i okrasné rostliny. (Zdroj: konodesigns.com)
V kantýně pro zaměstnance se potraviny nejen podávají, ale také pěstují. (Zdroj: konodesigns.com)
Rostliny bohatě plodí i pod umělým osvětlením. (Zdroj: konodesigns.com)