Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Jak doma připravit sušené ovoce a ovocné placky? Rady, tipy, návody

Výroba domácích křížal a dalšího sušeného ovoce není nic složitého. Sušit můžete v troubě, v horkém dni také venku, ale nejpohodlnější je to s domácí elektrickou sušičkou. Z ovoce se dají připravit také sušené ovocné placky. Nasušené plody léta vám budou dělat radost po celou zimu.

06. 08. 2014 | Jarmila Bajerová

Ve zkratce:

Domácí sušení představuje atraktivní způsob, jak dlouhodobě uchovat ovoce se zachováním větší části vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Nejjednodušeji se ovoce suší v elektrické sušičce nebo troubě. Z ovoce se dají připravit také originální sušené ovocné placky.

Pro naše předky bylo sušení potravin nutností. Pokud chcete mít zásobu kvalitního nesířeného sušeného ovoce, je domácí sušení důležité i dnes. Běžné sušené ovoce z obchodu vypadá sice často docela atraktivně, oplachovat z něj pokaždé zbytky chemikálií chce jen málokdo. Přirozeně sušené ovoce z prodejen zdravé výživy bývá neúměrně drahé, a tak se stále více lidí vrací k sušení ovoce vlastními silami.

Sušená jablka jsou zdravým pamlskem. (Foto: thinkstockphotos.com)

Jaké ovoce se hodí pro sušení?

Usušit je možné prakticky jakékoli ovoce. Čím více vody daný druh obsahuje a čím větší kousky ovoce sušíte, tím bude sušení probíhat déle. Ovoce by mělo být čerstvé a zralé. Nejčastěji se doma suší jablka, hrušky, meruňky, švestky, hrozny, borůvky a další druhy ovoce. Z tropických plodů jsou pro sušení nejoblíbenější banány, ananas nebo kiwi. Citrusové plody se suší většinou naplátkované i s kůrou k dekoračním účelům.

Tip pro sušení třešní: Předsušení zachová šťávu

Usušit třešně může být docela problém, pokud chcete předem odstranit pecky. Při odpeckování v čerstvém stavu se obvykle ztratí velké množství třešňové šťávy, která je pro výslednou chuť rozhodující. Vyzkoušená metoda je nechat třešně zprvu sušit vcelku až do chvíle, kdy se množství obsažené vody v třešních zřetelně zredukuje (tj. při rozpůlení již z třešní nevytéká šťáva, ale jsou stále ještě měkké a uvnitř mokré). Pecky odstraňte až v této fázi a následně dosušte.

Třešně jsou nejlepší čerstvé, sušené však také stojí za vyzkoušení. (Foto: thinkstockphotos.com)

Pozor na posedlost sušením: Sušte ovoce s rozmyslem

Pokud začnete se sušením ovoce, snažte se nepodlehnout sušící euforii a neustále sušit jakékoli ovoce, které vám přijde do ruky. Sušičky nebo pečicí trouby spotřebovávají elektřinu, která něco stojí a hromady křížal, které nakonec nezvládnete upotřebit, vám také radost neudělají. Konvenčně pěstované ovoce ze supermarketů, které je dostupné celoročně čerstvé, se příliš sušit nevyplatí. Jinak tomu je ale u sezónních druhů ovoce (ideálně v biokvalitě), které vám v sušeném stavu zpříjemní zimní dny.

"Šetrným sušením se zachovává až 80 % vitamínů, minerálních a stopových látek."

Příprava ovoce před sušením

Každé ovoce před sušením omyjte, případně zbavte slupky. Odstraňte poškozená nebo natlučená místa apod. Nakrájejte ovoce na stejně tenké plátky o tloušťce cca 0,5 až 1 cm. Drobnější ovoce se suší vcelku. Sušením se výrazně zmenší velikost kousků. Ovoce klademe na síta sušičky (případně plech apod.) tak, aby kousky nebyly příliš blízko u sebe. Plocha síta by měla být pokryta asi ze 3/4, to je důležité pro dostatečné proudění vzduchu. Ovoce vcelku, které nebudete loupat pokládejte slupkou dolů na síto (např. půlky švestek).

Tip pro sušení švestek: Jak na tuhou slupku?

Pokud vám vadí tuhá slupka podomácku sušených švestek, můžete ji příště zjemnit jednoduchým trikem. Švestky před sušením omyjte a následně je spařte vroucí vodou. Po půl minutě sceďte a teprve pak odstraňte pecky a dejte sušit.

Sušené švestky mohou sloužit jako rychlá a sytá svačinka. (Foto: thinkstockphotos.com)

Během sušení světlejší druhy ovoce přirozeně hnědnou. Pokud tomu chcete zabránit, namočte naporcované ovoce před sušením do vody s citrónovou šťávou (cca 1 lžíce na 0,25 l vody).

Sušení ovoce může trvat i celý den

Ovoce se suší obvykle 6 až 12 hodin, šťavnatější druhy třeba i 24 hodin. Připravte se na to, že sušička dělá určitý hluk a při sušení se z ní linou aromatické výpary, čemuž je nutné přizpůsobit umístění sušičky. Pro sušení v troubě na nízkou teplotu jsou nejvhodnější elektrické trouby s ventilátorem. Plynové trouby jsou na sušení nejméně vhodné vzhledem k problematickému nastavení přesné teploty a nedostatečné cirkulaci vzduchu. Sušení venku na slunci bývá v našich končinách docela problematické díky k proměnlivému počasí.

Sušení ovoce v sušičce je rychlé. Nehrozí, že se ovoce během sušení začne kazit. (Foto: thinkstockphotos.com)

Kdy sušení ukončit poznáte jednoduše tak, že budete výsledný produkt průběžně ochutnávat. Nechejte odebraný kousek vychladnout a poté jej zkuste roztrhnout. Správně usušené ovoce by mělo být pružné, ale uvnitř by se už neměly objevit mokré kousky, ovoce by mělo mít jednolitou konzistenci. Pokud je ovoce křehké a hned se láme, bude již přesušené. Pokud někdy ovoce přesušíte, nepropadejte panice, v kuchyni pro něj také najdete využití. U některých typů sušiček s patrovými síty neprobíhá sušení rovnoměrně. Spodní patra bývají usušeny rychleji než horní (nebo naopak). V takovém případě je nutné během sušení patra občas přeskládat, aby se horní patra dostala dolů.

"Veďte si záznamy o výsledcích a průběhu sušení různých druhů ovoce, usnadníte si práci v budoucnu a vyvarujete se opakování chyb."

Skladování sušeného ovoce a použití v kuchyni

Před uskladněním nechejte sušené ovoce úplně vychladnout a poté je nasypte do těsně uzavíratelných nádob např. zavařovacích sklenic se šroubovacími víčky. Skladujte suchu a ideálně v tmavé a chladnější místnosti.

Můžete si připravit domácí hrozinky z různých druhů hroznů. Vhodnější jsou odrůdy bez pecek. (Foto: thinkstockphotos.com)

Před použitím je možné sušené ovoce namočit na několik hodin do studené vody (nebo na několik desítek minut do vody horké). Používat jej pak můžete podobně jako byste zacházeli s ovocem čerstvým nebo konzervovaným. Některé druhy jako např. jablka se výborně hodí jen tak ke žvýkání bez namáčení. Povařením nebo namočením ve vodě získáte ovocný čaj. 

Kolik stojí provoz elektrické sušičky na ovoce?

Cena elektrické energie, kterou sušička spotřebuje se musí vždy vypočítat na základě parametrů konkrétního modelu, které se při výběru vyplatí sledovat. Některé sušičky foukají teplý vzduch nepřetržitě (podobně jako když zapnete fén na sušení vlasů). Jiné typy foukání průběžně vypínají a zase zapínají na základě dosažené teploty uvnitř sušičky. Sušičky s výrazně nižšími příkony než je obvyklé budou na usušení potravin potřebovat delší dobu, čímž se může energetická úspornost rychle ztratit.

Příklad:
Eta Karina - Jednoduchá patrová sušička s foukáním shora s maximálním příkonem 400W spotřebuje za hodinu provozu na nejvyšší teplotní stupeň elektřinu za necelé 2 Kč (počítáme s průměrnou cenou elektřiny 4,83 Kč/kWh, přesný výpočet proveďte na základě vašich individuálních vstupů). Usušení 9 plat švestek v délce 12 hodin vyjde tedy přibližně na 24 Kč.

Sušené ovoce netradičně: Připravte si ovocné placky

Různé druhy ovoce i jejich kombinace se dají sušením upravit do podoby tenkých pružných placek, které se obvykle uchovávají stočené v ruličkách. Příprava je opět docela jednoduchá. Omyté a očištěné ovoce rozmixujte (případně ještě propasírujte pokud se potřebujete zbavit drobných zrníček apod.). Síto sušičky nebo plech vyložte pergamenovým papírem, který je možné lehounce potřít olejem pro následné snazší sloupnutí a vlijte tenkou vrstvu ovocné směsi. Některé sušičky mají speciální podložky přímo určené pro nalití ovocné směsi a sušení placek. Rozetřeme rovnoměrně po papíru na tloušťku asi 0,5 cm a sušíme dokud nevzniknou soudržné tužší ale ohebné placky, které se dají z papíru sloupnout. Dají se použít jen tak na mlsání nebo do moučníků apod.

Ovocné placky můžete nakrájet na kousky nebo stočit do ruličky. (Foto: thinkstockphotos.com)

Nenechávejte sušičku zahálet: Sušení bylinek, hub, květin a zeleniny

V sušičce kvalitně a rychle usušíte bylinky nebo květiny. Suší se na nižší teplotní stupně. Držte se pokynů výrobce sušičky. Zelenina se suší podobným způsobem jako ovoce. Uplatní se do polévek nebo pomletá jako součást kořenicích směsí. Houby se dají dobře sušit klasicky na papíru na vzduchu, ale v sušičce to bude mnohem rychlejší a nehrozí, že by během sušení chytily plíseň.

Související články

Tagy: Potraviny, Dům a zahrada, Bio, Bydlení

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií

Katalog firem

Divize Isover, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

Společnost Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. na českém trhu vyrábí a prodává izolační materiály…

<!-- -->
Chcete být na tomto místě? Zvolte zvýhodněný zápis!