Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Partneři sekce

Domácí pekárna: Bochník chleba za 15 Kč

Domácí pekárny začínají pomalu pronikat také do českých domácností. Upéct si doma čerstvý a voňavý bochník chleba je lákavé. Vyjde ale chléb upečený v domácí pekárně levněji? Nakolik je příprava pečiva doma náročná na čas a energii?

05. 10. 2009 | Martina Tůmová

Ve zkratce:

Upéct si doma chléb zvládne s domácí pekárnou každý. Spotřeba energie domácí pekárny je bezvýznamná. To, zda vás vyjde doma upečený chléb levněji než v obchodě, záleží na tom, jestli směs na pečení koupíte v obchodě nebo ji připravíte doma.

V dřívějších dobách bylo zvláště na venkově zvykem, že se chléb pekl doma. Při jeho přípravě se ženy nevyhnuly zdlouhavém hnětení těsta, které muselo dobře vyknout, a při pečení v peci bylo chléb potřeba pravidelně hlídat, aby se bochníky nepřipálily. Zvyk péct chléb doma se na dlouhou dobu vytratil. Technologický vývoj však na trh v posledních letech přivedl malé domácí pekárny, s nimiž odpadá náročnost přípravy domácího chleba. Vše je velmi jednoduché: veškeré přísady (které se dají koupit téměř v každém obchodě) stačí vysypat do pečící nádoby, přidat vodu a spustit program. Pekárna se pak o vše pomocí topného tělesa a hnětacího nože postará.

„Domácí pekárna upeče voňavý bochník chleba za pár korun!“

Při pečení domácího chleba v pekárně se ale nevyhnete občasné kontrole, zda vše běží jak má. Mnohdy budete muset reagovat na pípání, kterým s vámi bude pekárna komunikovat a upozorňovat vás, že je načase vhodit do těsta další přísadu. Přesto se ale pečení chleba může stát velmi pohodlnou záležitostí, na jejímž konci je čerstvý a teplý bochník, který příjemně provoní celý byt.

Úsporné spotřebiče

   – Kolik ušetří úsporné spotřebiče

   – Mikrovlnné trouby

   – Úsporný sporák

   – Úsporné myčky

Přísady k pečení domácího chleba

Pokud dostanete chuť na čerstvě upečený chléb z domácí pekárny, stačí zajít do obchodu a koupit připravenou směs v sáčku (vybírat lze podle obsahu i objemu) – běžně  je k dostání 400 gramová nebo 500 gramová směs. Cena za 500 gramovou směs se pohybuje nejčastěji od 25 do 40 korun. Pokud se vám tato cena za jeden bochník chleba zdá příliš velká, můžete si směs na pečení připravit sami doma – a to o polovinu levněji!

Výhodou v obchodu zakoupených směsí je, že už nemusíte nic vážit či odměřovat. Na trhu můžete podle chuti zakoupit několik druhů směsi, z nichž připravíte klasický kmínový, slunečnicový, česnekový nebo pohankový chléb. K dostání je také směs na ciabattu, vánočku, mazanec nebo bezlepkový chleba. V domácí pekárně je možné připravit dokonce i knedlíky.

Domácí pekárna nezabere v kuchyni moc místa. Vybírat lze z různých designových modelů
Domácí pekárna nezabere v kuchyni moc místa. Vybírat lze z různých designových modelů

Kolik vás stojí chleba upečený v domácí pekárně?

Jak již bylo řečeno, cena doma upečeného chleba bude záviset především na tom, zda si budete směs na chleba připravovat sami nebo si pro ni jednoduše dojdete do obchodu. Samotné pečení totiž nákladné není; příkon všech pekáren je velmi podobný a za jedno pečení spotřebujete něco mezi 300 – 500 W energie, což znamená, že vás elektřina vyjde na 1 až 2 koruny (podle tipu pečícího programu). Budete-li si chlebovou směs kupovat, vyjde chleba dráž nebo vás bude stát stejně jako v obchodě.

Pokud chcete, aby pečení chleba bylo levnější, připravujte si směs sami. V obchodech můžete koupit speciální mouku zhruba za 12 – 17 korun/1 kg (záleží na vás, zde bude žitná celozrnná, žitná chlebová…), ze které upečete dva takřka kilové bochníky chleba. Do pekárny k této mouce ještě přidáte droždí, vodu a některé další přísady podle konkrétního receptu, jichž můžete na internetu dohledat nespočetné množství. Doma upečený chléb vás tak vyjde na přibližně 15 korun. Začínáte-li s pekárnou, jistě se vám bude hodit několik receptů pro inspiraci, které najdete například zde.

Upéct chleba v domácí pekárně je snadné. Do spotřebiče stačí nasypat příslušné ingredience a přístroj pak vše zpracuje sám
Upéct chleba v domácí pekárně je snadné. Do spotřebiče stačí nasypat příslušné ingredience a přístroj pak vše zpracuje sám

Domácí pekárna: řešení pro bezlepkovou dietu

Celiakální sprue je označení stavu, kdy lidské tělo reaguje nesnášenlivě na lepek. Takoví lidé jsou po celý život nuceni držet tzv. bezlepkovou dietu, aby u nich nedošlo k úplnému vyčerpání imunitního systému. Na českém trhu se zatím bohužel neobjevuje široký sortiment bezlepkového pečiva. Domácí pekárny jsou proto pro lidi držící bezlepkovou dietu ideálním společníkem. Mohou si v nich totiž připravit bezlepkové pečivo podle chuti.

Bezlepková směs (500 g ) je ale dražší než ta „obyčejná“ a vyjde přibližně na 37 Kč. Pokud držíte bezlepkovou dietu, dávejte pozor na typ domácí pekárny, kterou si domů pořizujete. Ne všechny domácí pekárny totiž umí bezlepkový chleba upéct!

Podle čeho si vybírat domácí pekárnu?

Při výběru domácí pekárny bychom měli zohlednit, jak často ji budeme používat, jaké máme nároky na její parametry, funkce a cenu. Domácí pekárny nám v kuchyni nezaberou příliš místa a vybírat lze z různých designových návrhů

  • Cena: Pekárny se od sebe liší především cenou, která se nejčastěji pohybuje mezi 1 700 – 3 000 Kč.
  • Program: Před výběrem spotřebiče si ujasněte, k čemu všemu ho hodláte používat. Nemusíte v něm péct pouze chleba, ale také připravovat džem, těsto na pizzu, rohlíky, mazance, knedlíky a buchty (ty po vykynutí upečete v troubě).
  • Materiál: Jednotlivé modely se od sebe liší také materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Plastové pekárny nejsou odborníky příliš doporučovány, pouze snad k příležitostnému používání. Plast se totiž díky teplu začne po určité době kroutit a pekárna se tak může rychle odporoučet do věčných lovišť. Dražší modely jsou vyráběny z kovu. Vyšší vstupní investice je ale vykompenzována delší životností.
  • Objem nádoby: Tento parametr vybírejte podle počtu lidí, pro než budete v domácí pekárně péct. Hmotnost chleba se pohybuje nejčastěji mezi 500 – 1 800 gramy (pro čtyřčlennou rodinu je ideální 1 200 – 1 300 gramový bochník).

POZOR! Před prvním pečením je z hygienických důvodů doporučováno pekárnu tzv. „vypálit“ (vždy s formou na pečení uvnitř). „Vypálení“ by mělo trvat 15 – 20 minut.

V domácí pekárně lze upéct i další druhy pečiva, jako je vánočka nebo mazanec. Připravit si v ní můžete těsto na buchty nebo pizzu
V domácí pekárně lze upéct i další druhy pečiva, jako je vánočka nebo mazanec. Připravit si v ní můžete těsto na buchty nebo pizzu

Pokud máte i v době finanční krize určitou peněžitou rezervu a přemýšlíte o koupi tohoto spotřebiče, ohlédněte se především po modelu, který má delší životnost (sáhněte po tom s kovovou konstrukcí). Nezapomeňte si také zkontrolovat, zda má všechny funkce, po kterých toužíte a které budete moci využívat. To, zda s domácí pekárnou skutečně ušetříte, bude záležet jen na vás. Jak již bylo zmíněno, levnější chléb pořídíte tak, že si nebudete kupovat hotové chlebové směsi, ale připravíte si je doma sami.

Související články

Tagy: Bydlení, Úsporné spotřebiče, Domácnost

Komentáře ke článku

kde koupitmoni08. 04. 2014 11:40
 

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií