fbpx

Co čekat od domácí pekárny a na co se zaměřit při výběru?0

Má pořízení domácí pekárny smysl? Hodí se jenom k pečení chleba, nebo toho zvládne více? V čem se jednotlivé pekárny mohou lišit a jakou mají spotřebu elektrické energie? A bude chleba z domácí pekárny chutnat stejně jako z obchodu?

Chléb upečený v domácí pekárně chutná jinak než ten běžně kupovaný. Těžko posoudit, jestli lépe, nebo hůře, to musí každý uvážit sám, záleží vždy na konkrétním chlebu. Faktem ale zůstává, že v dnešní době, kdy se dozvídáme, že se do konvenčního pečiva přidávají chemikálie, barviva, náhražky nebo látky vyrobené z kopyt a lidských vlasů (E920), se domácí pečení jeví pro řadu lidí jako nevyhnutelné. Pokud pečete ze základních surovin, jednoduše víte, co přesně váš chléb obsahuje.

Reklama

Chléb upečený v domácí pekárně se peče ve formě, proto má jiný tvar než běžné bochníky. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Domácí pekárnu využijete nejen na pečení chleba

Hlavní účel domácí pekárny je příprava chleba, o kterou se pekárna postará úplně sama. Vložíte suroviny do nádoby, zavřete víko a pekárna těsto uhněte, nechá vykynout a upeče. Přibližně za 3 hodiny (při běžném programu) můžete očekávat hotový chléb. Stejně tak dobře ale dokáže při volbě speciálního programu připravit sladké pečivo jako perník, makovec, kynutý mazanec apod. V pekárně je také možné připravovat marmelády, rýžové a jiné kaše a v některých také jogurty.

Pekárna smíchá vložené suroviny a následuje hnětení. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Pokud připravujete často kynutá těsta, potom vám program zahrnující pouze přípravu těsta zjednoduší práci. Po dokončení programu máte k dispozici krásně nakynuté těsto např. na knedlíky, koblihy, pizzu nebo různé typy pečiva, které následně můžete upéct v běžné troubě. Stejně tak lze pekárnu použít pro přípravu zapečených slaných jídel apod.

„Vůni čerstvě upečeného chleba si doma rychle oblíbíte.“

Domácí pekárna je pomocník při bezlepkové dietě

V obchodech dostupné bezlepkové pečivo bývá velmi drahé a chuťově je často nevýrazné. Domácí pečení z bezlepkové mouky si na začátek vyžádá určitou fázi experimentování, odměnou však nakonec bude širší výběr chuťově různorodého pečiva. Většina pekáren dnes disponuje programem pro bezlepkové pečivo, nebo lze použít některý z „rychlých“ programů.

Po dopečení pekárna ještě hodinu udržuje chléb teplý. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Na co se soustředit při výběru?

  • Velikost nádoby (určuje maximální velikost a hmotnost chleba, pro velkou rodinu jsou k dispozici pekárny pro chleby s hmotností nad 1500 g, ve větší pekárně můžete upéct menší chleba, ne naopak)
  • Jeden nebo dva hnětací háky (nelze jednoznačně určit, který typ je lepší, obvykle ale bývají více doporučovány pekárny dvouhákové, pozn. pekárny se dvěma háky nemusejí nutně zajistit lepší hnětení než jednohákové, dle některých zkušeností jde spíše o následný proces kynutí, u malé nádoby s jedním hákem může být chléb nucen kynout příliš do výšky a po začátku pečení se snáze „propadne“, kdežto u větší dvouhákové nádoby má těsto více prostoru se rozkynout do stran)
  • Sklopné nebo obyčejné háky (sklopné háky se před fází pečení sklopí na dno formy a po dopečení nezůstávají zapečené v těstě, méně poškodí výsledný tvar chleba)

Sklopné háky se nezapečou do těsta. (Zdroj: Electrolux)

  • Povrchová úprava formy (naprostá většina pekáren má nádobu potaženou teflonovou nepřilnavou vrstvou, pokud vás tento fakt odrazuje, lze sehnat některé pekárny s celonerezovou formou i hnětacími háky např. SANA SBM Standard)
  • Dostupnost náhradních dílů (může se stát, že se vám např. ztratí hnětací hák, je dobré předem zjistit, zda-li je možné náhradní díly bez problémů objednat)
  • Speciální příslušenství (pokud chcete využívat pekárnu co nejvíce, hledejte takovou, která nabízí bohaté příslušenství, např. dvojformy, kulaté formy na sladké pečivo, pláty na pečení bagetek apod.)
  • Programy (nelze říct, čím více programů, tím lépe, spíše si ohlídejte, aby pekárně nechyběl program, který je pro vás důležitý, speciální vlastní nastavitelný program je výhoda)
  • Odložený start (touto funkcí by měla disponovat každá pekárna, nemusí však být k dispozici pro každý program, některé pekárny nemají možnost odloženého startu u programu „pouze těsto“, což může být nevýhodné)
  • Hlučnost (pokud chcete, aby pekárna připravila chleba dříve, než se ráno probudíte, zaměřte se na hlučnost, některé pekárny vás budou svým hlučným hnětením rušit i přes dvě zdi, někdy pomůže promazání)
  • Lze po ukončení programu, který končí pečením, okamžitě pokračovat v programu „pouze pečení“? (důležité při potřebě dopečení, obzvlášť u některých větších typů sladkého pečiva nemusí hodina nastavená pro pečení stačit, u některých pekáren je nutné pro opětovné spuštění pečení určitou dobu čekat, což je nepraktické)
  • Vnější rozměry (zkontrolovat předem velikost a výšku pekárny, pokud ji chceme mít umístěnou na pracovní desce kuchyňské linky pod horními skříňkami, s otevřeným víkem by zde nemusel být dostatek manipulačního prostoru)

V domácí pekárně lze péct chleby různých velikostí. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Obtížné vytahování zapečených háků: Častý problém, několik řešení

Řada lidí si domácí pekárny oblíbila, ale chleba v nich pečou jen zřídka. Pekárnu je totiž možné použít jenom jako kuchyňského robota na kompletní přípravu těsta, které se následně upeče v běžné troubě. Výhodou je přirozenější tvar chleba a žádné zapečené háky. V dolní části chleba upečeného v domácí pekárně vždy bude nějaké estetické poškození, které se projeví nevzhlednými nebo potrhanými krajíčky chleba. Určitý kompromis představují sklopné háky. V případě obyčejných háků je nejlepší je z těsta odstranit po posledním hnětení, potom budou v chlebu pouze díry (resp. díra u nádoby s jedním hákem). Jinak je nutné háky vyjmout až po dopečení, což se nemusí vždy podařit bez výraznějšího potrhání chleba.

Experimentování a problémy při pečení

Pokud s domácí pekárnou začínáte, neztrácejte trpělivost, pokud první chleby nebudou přesně podle vašich představ. Vytrvejte a experimentujte dál. Spousty vyzkoušených receptů pro domácí pekárny naleznete na internetu. Recepty přiložené v návodech u domácích pekáren jsou často chybné, přičemž nejčastějším problémem bývá příliš velké množství droždí, kvůli kterému pak těsto kyne příliš a po začátku pečení se tzv. propadne a nemá hezký tvar.

Mírně propadlý chleba nemá většinou na výslednou chuť velký vliv. (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Pekárna je atraktivní také vzhledem k možnosti experimentovat s různými druhy přísad. Pozor však u mokrých příměsí, které mohou měnit strukturu těsta a narušovat kynutí. Těsto pak může být těžké nebo mazlavé. Zajímavých chuťových variací dosáhnete s různým kořením nebo kombinací různých semínek a ořechů. Přidáním kurkumy nebo šťávy z červené řepy (místo vody) získáte neobvykle zbarvené chleby.

Kolik stojí domácí pekárna a jakou má spotřebu elektřiny

Domácí pekárnu lze pořídit přibližně od 1300 Kč, nejdražší modely překračují hranici 7000 Kč. Spotřeba elektrické energie na jedno upečení chleba v základním dlouhém programu se pohybuje okolo 0,4 kWh, což při průměrné ceně elektřiny 4,83 Kč/kWh vychází přibližně na 2 Kč.

 

Autor: Jarmila Bajerova