fbpx

Úsporný sporák – plyn, elektřina nebo indukce?0

Kolik energie vaření spotřebuje?

Plynové hořáky, litinové plotýnky, sklokeramická deska nebo indukce? Vařit můžeme na různých typech desek a sporáků, které se od sebe liší intenzitou, spotřebou energie a účinností. Jejich příkon je často enormní, proto asi každého napadlo, zdali by se nedalo na vaření ušetřit. Jak to tedy je a která varianta je pro vaření nejúspornější?

Vyhazujete starý sporák a chcete si pořídit nový, který bude šetrný v konzumaci elektrické energie, úsporný k vašemu času a zároveň bude mít přijatelnou pořizovací cenu? V množství sporáků, které se pohybuje na trhu, nebude jednoduché najít takový, jenž by splňoval všechna tato kritéria.

„Vaření není v celkovém pohledu tak energeticky náročné jako třeba provoz ledničky s mrazničkou či osvětlení.“

Jedna základní rada na úvod –  než se však vrhnete do nákupní horečky, vezměte v úvahu fakt, že sporák netvoří závratnou spotřebu energie jako jiné spotřebiče či osvětlení. Má sice obrovský příkon, nicméně je v provozu jen řádově desítky minut denně. V celkovém důsledku tak nespotřebovává tolik energie jako lednička či série televize, set-top boxu, domácího kina a DVD rekordéru, které se kvůli pohotovostním režimu podepíší na celkovém účtu za elektřinu mnohem vyšší částkou.

Reklama

Další tipy k úspoře energií na Nazeleno

  • Tipy do domácnosti

  • – Jezděte s nízkou spotřebou

  • – Kalkulačka: Kolik ušetříte s úspornými žárovkami?

    – Pohotovostní režim – pozor na něj!

    – Úspory v kuchyni

Vaření chybí energetické štítky

Z toho důvodu ani nebyly kuchyňské spotřebiče zahrnuty do systému energetických štítků, pomocí kterých se určují úsporné spotřebiče. Jedinou výjimkou jsou elektrické trouby. Podle Juraje Křivošíka z konzultační společnosti SEVEn se připravuje i štítkování plynových trub, jde však o otázku měsíců až let.

Hamletovská otázka - pořídit si do kuchyně plyn, nebo raději elektřinu?
Hamletovská otázka – pořídit si do kuchyně plyn, nebo raději elektřinu?

Proč tento nezájem? Udává se totiž, že vaření představuje pouze malou část celkové spotřeby energie v domácnosti (udává se od 1 až 3 % podle toho, zda do výpočtu zahrnujete i vytápění, osvětlení atp.). Převedeno do řeči konkrétních čísel můžete vhodným výběrem sporáku ušetřit několik stokorun ročně. To znamená, že kvůli dosažení optimálních úspor není vhodné překopat celou kuchyni a vyměnit všechny spotřebiče za nejúspornější. Jen pořízení optimálního nádobí vás totiž vyjde na tisíce – investice se tedy zaplatí až za mnoho let.

Je plyn levnější než elektřina?

Základní dilema je jasné – plyn, nebo elektřina? Vzhledem k měnícím se cenám obou komodit a přítomnosti paušálních plateb v jednotlivých tarifech se i odborníci vyhýbají jednoznačnému srozumitelnému číselnému srovnání „jeden litr vařící vody na plynu stojí X Kč, na elektřině Y Kč“. Do hry navíc vstupuje i použité nádobí (moderní typy desek své přednosti vykazují jen s určitými typy nádobí), což dále problematizuje případné srovnání.

Plynové trouby na rozdíl od elektrických nemají povinný energetický štítek
Plynové trouby na rozdíl od elektrických nemají povinný energetický štítek

Selský rozum proto místo přepočítávání, zdali je plyn o desetinu nebo setiny haléřů levnější, radí spíše uvažovat v celkovém kontextu. Rozdíly mezi plynovým a klasický elektrickým (litinovým) sporákem nejsou považovány za výrazné. Rekonstruovat kuchyni a způsob vaření proto rozhodně není ospravedlnitelné ekonomickými úsporami. Investice se vám zkrátka nezaplatí. Navíc ji ani nelze zodpovědně propočítat, protože ceny plynu i elektřiny jsou nejisté.

Pokud vybavujete novou kuchyni, můžete nicméně vzít v potaz využití obou typů energií. Pokud byste plyn jinak nevyužili (k vytápění), bude ekonomicky výhodnější zvolit vaření na elektrice. Už proto, že ušetříte za paušální platby.

Autor: Redakce Nazeleno.cz