fbpx

Kvašený čaj – to jste asi ještě nepili. Jak na bylinky a jejich zpracování0

Líbí se vám omamná vůně levandule či tymiánu? Nebo s nadšením vaříte a váš prodavač potravin nemá čerstvé bylinky? Postavte si bylinkovou zahrádku na balkoně nebo kupte květináče a pěstujte koření za oknem v paneláku. Jde to! Potřebujete jen slunce, vodu, hnojivo a dobrou drenáž.

Bazalka patří k často pěstovaným bylinám. Zkuste ale třeba i tymián, rozmarýn, koriandr nebo i běžnou petržel Čerstvá je totiž nejlepší.

Moje kamarádka si před časem postěžovala: “Už si žádnou kytku v květináči nekoupím. Vždycky chcípnou.“ Zbožňuje totiž mozzarellu s rajčaty, posypanými čerstvou bazalkou. A zelené lístky se pokouší pěstovat za oknem svého studentského bytu. „Koupím voňavou a zdravou rostlinu a za pár týdnů je z ní uschlý stonek,“ vyprávěla smutně. Pláč je zbytečný, žádnou podstatnou chybu neudělala. Jen nevěděla, že běžné druhy bazalky jsou jednoletky. A ty mají v genech stanoven život jen na jednu sezonu.

„Z bylinek můžete připravit chutné máslo i fermentovaný čaj.“

Třeba patříte i vy, stejně jako moje kamarádka Kristýna, k těm, kteří nemají zahradu, ani se jim na nočním stolku nehromadí příručky pro zahradníky. I přesto byste rádi měli za oknem malou bylinkovou zahradu. Máte chuť občas uštípnout snítku čerstvého rozmarýnu a vložit ji k pečeným bramborám? Nebo vás láká nasbírat si do čaje vlastnoručně vypěstovanou šalvěj? Pojďte na to, poradíme vám pár tipů k pěstování a přidáme několik receptů.

Reklama

Na parapetu, v petrželáku nebo v bedně

Výhodu mají zahrádkáři se záhony, případně krásnými bylinnými spirálami. A co my, kteří máme jen okenní parapety, balkony a terasy? Proslulá jídla a kulinářské zážitky přece bez vůní bylin a koření existovat nemohou, musíme si proto poradit jinak. Jde to i v paneláku nebo na dvorku a je to snadné. Při plánování ale myslete na to, že bylinky nejsou jen na okrasu, ale budete je při vaření i používat. Zasaďte si tu voňavou radost blízko, ať nemusíte pro pažitku s nůžkami chodit přes celý dům.

Vyvýšený záhon na přírodní zahradě v brněnské Lipce. Foto: Julie Kalodová
  • Najděte teplé, prosluněné místo. Mnohé aromatické bylinky pocházejí ze Středomoří a teplo a slunce potřebují. Levanduli nebo tymiánu se bude dařit na parapetech, balkonech, verandách, v květináčích, žardinkách, korejtkách či závěsných koších. Všude tam lze tyto rostliny pěstovat.
  • Pořiďte si petrželák, keramickou nádobu s otvory. Než tam přesadíme sazeničky, vsuneme dovnitř trubku s otvory a zaléváme do ní, jinak voda z nádoby vytéká.
  • Postavte si vyvýšený záhon. Stačí pár prken a několik pytlů zeminy. Malý bylinkový záhon může stát i na balkoně nebo na malé terase. Rostiny mají dostatek slunce, vám se bude snadněji zalévat a ošetřovat. A dřevěná bedna plná voňavé louky vypadá krásně.
  • Bylinková spirála vypadá krásně třeba i na sídlišti. Zkuste se domluvit se sousedy a postavte si před domem neobvyklou voňavou zahradu. Moc místa nepotřebujete a na výrobu stačí pár kamenů nebo cihel a zemina. Nahoru zasaďte teplomilné rostliny, potřebují víc slunce a méně zálivky, dolů běžné druhy. Můžete cestou z práce rukou pohladit rostliny a přivonět.

Které bylinky pěstovat?

Ze světlomilných bylinek budeme pěstovat šalvěj, rozmarýn, tymián (výborný je citronový) a majoránku či meduňku. Voňavá levandule se krásně bude vyjímat vedle drobných skalkových růžiček a zavzpomínáme si přitom na cizokrajné dovolené. Můžeme vyzkoušet i voňavou citronovou trávu a sladkou stévii. Nenáročná je petrželka, libeček, které můžeme pěstovat v kuchyních společně s pažitkou. Špatně se v květináčich pěstuje koprkmín.

Do větších nádob k bylinkám vysadíme i měsíček zahradní řeřichu. Osvěží barevností květu trochu fádní zelenou barvu, ale jedlé květy krásně ozdobí saláty či pomazánky. A květy měsíčku využijeme i pro své léčivé účinky. Na okna koupelen můžeme do ozdobných nádob vysadit mátu nebo rozmarýn. Moje maminka zahradu nemá, ale kytky jí kvetou na všech parapetech a bylinek pěstuje spoustu. Do květináčú s pokojovými rostlinami zasazuje také stroužky česneku. „Nať, která vyroste má výbornou česnekovou chuť a zároveň chrání rostliny před škůdci,“ vysvětlila, proč k rostlinám přidává česnek.

Některé rostliny se nemohou spolu kombinovat, protože se nesnášejí. Nedávejte k sobě petrželmátu, ani nesesazujte dohromady fenyklkoriandrem.

Voda, dobrá drenáž a hnojivo. To je recept na pěstování

Všechny rostliny dobře zaléváme, květináče otáčíme. Naši velkou péči vyžadují závěsné nádoby, rychle totiž vyschnou. Výhodné jsou samozavlažovací truhlíky. Pěstujem v nich třeba petržel kudrnku, tymián, rozmarýnřeřichu.

Než rostliny do nádob vysadíme, na dno nasypeme drenáž. Hnojíme jednou za čtrnáct dní zředěným tekutým hnojivem. Pokud můžeme, rosíme.

Kupujeme bylinky v květináči. Kde vybrat pěkné a zdravé rostliny?

  • Kupujte jen zdravé rostliny. S uhnilými, nemocnými, či uschlými bylinami budete mít moc práce a do jídla nepatří.
  • Zkuste sazenice koupit na farmářských trzích. Většinou je prodávají sami pěstitelé a jsou čerstvé. také vám poradí s pěstováním a určitě přidají i recept. Seznam farmářských trhů.
  • Zajeďte přímo k záhonu. Domluvte se a pro byliny zajeďte rovnou na farmu. Kontakt na pěstitele ve vašem okolí najdete třeba na stránkách Bio-info.cz.

Do oleje, octa nebo rovnou na steak

Z rostlin odebíráme listy (máta, meduňka), větvičky ( rozmarýn, libeček, majoránka, tymián). Snažíme se využít rostliny čerstvé. Nespotřebujeme-li je, můžeme si vyrobit bylinný ocet, olej, případně je nasušit. Ach ta vůně sušené levandule v prádle ve skříních! Pěstování aromatických bylin je spolehlivý způsob, jak obohatit pikantní chuť pokrmů (čajů, olejů, nápojů, octů…). Mají vysokou vitalitu, chuť i vůni, poskutují nám potěšení a vypěstovali jsme si je vlastní rukou.

Voňavé zahrádky babiček jdou zase do módy

Vonící bylinky se pěstují již po celá tisíciletí. Záznamy potvrzují jejich pěstování a využívání například ve staré Číně, Persii, Řecku. Egyptské doklady z roku 1550 př. n. l. obsahují předpisy k využití bylin, v římských zápisech z roku 512 n. l, je uváděno 600 léčivých bylin. A použití bylin k ochucení pokrmů zachycuje kuchařská kniha z prvního století napsaná římským labužníkem Apiciem, který znal mátu, routu, libeček, fenykl, koriandr. V roce 1699 v knize Rozhovory o salátech se objevuje 73 druhů bylin k jejich přípravě. (Já dokážu vyjmenovat tak dvacet běžných druhů. Jak dlouhý seznam dáte dohromady vy?). Celé věky byly využívány byliny z klášterních zahrad. A mít na zahradě šnytlík nebo voňavou majoránku považovala moje babička za samozřejmost. Bývalo období, kdy se koření a byliny vyvažovaly zlatem, uchovávaly se v drahocenných schránkách a truhlicích, putovalo se s nimi karavanami po dlouhých neschůdných stezkách.

S rozvojem farmacie a nových technologií se začaly používat místo čerstvých rostlin extrakty na výrobu léčiv a používání čerstvých rostlin bylo potlačeno. Věřilo se, že používáni aromatických bylin je překonáno. Obnovený zájem a oživení pěstování bylinek v současné době je ale veliký, víme, že je to přinejmenším nezbytný doplněk naší běžné stravy. Máme sice mnoho druhů sušených bylinek v obchodě, krásně zabalených, ale čerstvá bylinka je prostě k nezaplacení.

Recept na bylinkové máslo

Bylinkové máslo je připravené za chvíli. Foto: Julie Kalodová

Vyhoďte kupovanou směs koření, a ještě navíc sušenou. Základem je kvalitní máslo, sůl a zelené koření. Natrhejte petržel všech druhů a třeba santolínu. Zkoušejte různé chuťové varianty, co třeba kombinace suturejky s pažitkou? Namažte na pečivo nebo vložte do malých formiček a zamrazte. Když použijete třeba obal od bonboniéry, můžete kousky bylinkového másla přidat ke steaku. Zkuste také místo másla zamíchat tvaroh, lučinu nebo žervé.

Provensálské máslo přidejte k masu

Nešetřete na kvalitním másle, vyplatí se to. Určitě nepoužívejte margarín a rostlinné tuky. Máslo rozetřete s trochou soli, přidejte na drobno nakrájený čerstvý tymián, saturejku horskou, dobromyslrozmarýn. Domácí voňavé máslo můžete přidat k bramborám nebo k masu.

Úžasný fermentovaný čaj

Jak si vyrobit chuťově odlišnou variantu bylinkového čaje? Fermentace je stručně řečeno kvašení. Je to velká věda a moc zajímavá. Buď musíte kvasit na vzduchu nebo tam žádný kyslík být naopak nemá. V kuchyni kvasíte třeba okurky – kvašáky (mléčné kvašení) nebo vyrábíte na venkově siláž (bílé balíky na polích). My si vyrobíme čaj.

Byliny válečkem na čistém plátně poválejte. Foto: Julie Kalodová, Nazeleno.cz

Přineste ze zahrady dvě hrsti čajíčkových bylin – listy ostružiny, jahodí, meduňku a podobně. Položte je na čisté plátno a válečkem důkladně poválejte. Natřásejte, protřepte a znovu. Musíte narušit struktury rostliny. Tak dlouho, než pustí šťávu. Až budete mít pocit, že rostliny vadnou a jsou úplně vláčné, zabalte plátno do balíčkua pevně ho zavažte. Nechte fermentovat do druhého dne. Ne déle! Balíček rozvažte, byliny rozprostřete a nechte usušit.

Nechte fermentovat do druhé dne. Foto: Julie Kalodová

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.