Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Tipy na zdravé vánoční menu

Žádný smažený kapr a salát plný těžko stravitelné majonézy! Připravte si letos zdravé a chutné vánoční menu. Víme jak na to! + Recept na dietní bramborový salát

16. 12. 2011 | Blanka Chocová

Ve zkratce:

Bramborový salát, ve kterém je více zeleniny, jogurtová majonéza a třeba i bylinky, neobalovaný kapr nebo zapečený pstruh, houbový kuba a hlavně: všeho s mírou! Důkaz, že štědrovečerní večeře může být i zdravější.

Vánoce, ať chceme nebo ne, jsou svátky, při kterých se nemá cenu řídit přísnými dietami (pokud ovšem nemáme vážné zdravotní potíže). Zároveň to ale není příležitost k tomu, aby člověk jedl od rána do večera. Vánoce nejsou pouze o jídle, a už vůbec nemusí být o jídle nezdravém. Přinášíme vám tipy, jak vánoční menu odlehčit.

"Místo majonézy použijte v bramborovém salátu bílý jogurt nebo sojanézu."

Smažený kapr a bramborový salát – kombinace, která nám obvykle po zdravotní stránce moc neprospěje. Pokud chceme náš štědrovečerní jídelníček trochu odlehčit, nejsnazší bude začít u salátu. Co třeba změnit poměr zeleniny a majonézy? Čím více zeleniny, tím lépe. Majonézu můžeme použít jogurtovou nebo ji kvalitním bílým jogurtem nastavit.

TÉMA: Zdravé vánoční pečení

– Zdravé vánoční cukroví bez cukru 

Čím nahradit cukr? 

10 tipů na zdravé pečení

Recept: Koláče ze špaldové mouky

Dnes můžeme v obchodech se zdravou výživou i v supermarketech koupit majonézu sojovou, tzv. sojanézu. Vynechat bychom měli uzeninu, která je součástí některých krajových a rodinných receptů na bramborový salát.  Zajímavou obměnou mohou být i bylinky, které do salátu můžete pro zpestření přidat.

Recept: Dietní bramborový salát

Suroviny

  • 6 větších brambor
  • 1 malý celer (nebo půl velkého)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • cibule
  • vejce
  • malá konzerva sterilovaného hrášku
  • sterilované sladkokyselé okurky
  • 150 g bílého jogurtu
  • hořčice, sůl, pepř, ocet (nebo citron)

Brambory uvaříme den předem. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nasekáme na drobno. Brambory, zeleninu, uvařené vejce a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme a okyselíme octem nebo citronem.

Bramborový salát se liší od kraje i od rodiny
Bramborový salát se liší od kraje i od rodiny. Co zkusit začít s „odlehčováním“ právě u něj? Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com

Rybí polévka je zdravá

Polévky se není třeba bát. Ryb v českém jídelníčku stále není dost a polévka je lehká a zdravá záležitost. Zároveň ji nevaříme příliš často, většinou jen jednou za rok – právě o Vánocích. Je tak příjemným připomenutím sváteční atmosféry.

Recept: Polévka z kapra

Suroviny:

  • ½ kapra – vykostěný filet s kůží
  • 2 mrkve
  • 1 malá cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • 4 kuličky černého pepře
  • Sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • Celerová nebo petrželová nať
  • 1 malá bageta
  • olej

Omytého kapra dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou mrkev, oloupanou cibuli, bobkový list, koření, sůl a vaříme asi 30–40 minut, během vaření sbíráme z polévky pěnu. Hotový vývar přecedíme, kapra pokrájíme na kousky, mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a koření vyhodíme. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které postupně přilijeme a promícháváme mléko. Přivedeme k varu. Do vroucí polévky vložíme kapra, kolečka mrkve, pokrájenou celerovou nať, přilijeme vývar z kapra a společně provaříme čtvrt hodiny. Bagetu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi na rozehřátém oleji. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s opečenou bagetou.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/

Hlavní chod: Jak ho „odlehčit“?

A co smažený kapr? Samozřejmě první, co napadne snad každého, je zkusit kapra neobalovaného – grilovaného nebo zapečeného v troubě. Pokud si ho ale neodpustíme, proč nezkusit strouhanku z celozrnného pečiva? Dále bychom měli ke smažení použít kvalitní rostlinný tuk, obalený filet vkládat do rozpáleného oleje (jinak strouhanka nasákne příliš oleje), a poté tuk ubrouskem vysušit.

Pokud se chceme pustit do bio menu, bude kapr trochu oříšek. Kapra v biokvalitě z certifikovaného chovu totiž pravděpodobně neseženete. Možná patříte mezi šťastlivce, jejichž soused – šikovný rybář – vám každý rok kapra donese, a vy si můžete být jisti, že takový kapřík v podstatě bio je, i když nemá nálepku. Pokud takové štěstí nemáte, co kdybyste vyzkoušeli rybu jinou?

Bio kapra téměř neseženete
Bio kapra téměř neseženete. Zdroj:  http://www.thinkstockphotos.com/

Bio ryby českého původu jsou k sehnání těžko, existují u nás však rybí farmy, které se světovým standardům velmi blíží. Téměř každý farmářský trh před Vánoci nabízí kvalitní české pstruhy, kapry i jiné druhy ryb.

Recept: Kapr dušený na jablkách

Suroviny:

  • 800 g očištěného kapra
  • 250 g jablek
  • 25 g strouhaného perníku
  • 30 g medu
  • 25 ml citrónové šťávy
  • 60 g cibule
  • 300 ml bílého suchého vína rostlinný tuk (bobkový list, skořice, sůl)

Naporcovaného kapra osolte a s nadrobno nakrájenou cibulí opečte na tuku. Přidejte citrónovou šťávu, polovinu množství vína a bobkový list. Přiklopte a nechte chvíli dusit. Pak kapra vyjměte a dejte stranou. Do stejného kastrolu vložte nakrájená jablka, oloupaná a bez jádřinců, skořici a nechte rozvařit. Mezitím dejte nastrouhaný perník do zbylého množství vína a nechte máčet. Jablka vyjměte a prolisujte na kapra, kterého jste vrátily do kastrolu a zalijte vínem s perníkem. Přidejte spařené rozinky a připravený med. Ještě 10 minut poduste. Podávejte s vařeným bramborem, případně s luštěninovým salátem.

Recept podle výživové poradkyně Ivy Veselé (www.food-life.cz)

Jahelník v zimě zahřeje

Mezi tradiční štědrovečerní pokrmy patřila také kaše, například jáhlová nebo hrachová. Právě jáhly jsou dnes často zařazovány do zdravé stravy. Mají vysoký obsah vitamínu B a minerálů včetně železa, neobsahují lepek a jako zásaditá obilovina jsou vhodné při žaludečních potížích. Jejich zařazení do jídelníčku v zimě je příhodné – mají zahřívací účinek na organismus. Slavnostní tabuli může dle tradic doplnit sušené ovoce, čerstvá jablka a ořechy.

Recept na jahelník

Suroviny

  • Jáhly (250 g)
  • Mléko (1 l)
  • Třtinový cukr (120 g)
  • Vanilkový cukr (1 ks)
  • Vejce (2 ks)
  • Máslo (30 g)
  • Namočené sušené švestky (250 g)
  • Citrónová kůra, sůl

Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citrónovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

Zdroj: http://www.zijzdrave.cz

Jáhly vás v zimě zahřejí
Jáhly vás v zimě zahřejí. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/

Co o Vánocích pít? Bio víno i bio medovinu

Stejně jako po celý rok je nutné dodržovat pitný režim a samozřejmě omezit alkohol. Nicméně i zde platí, že v rozumné míře ani ten neuškodí. Co ale letos vyzkoušet bio víno, bio medovinu nebo bio pivo? Vše je k dostání na internetových obchodech, obchodech s bio potravinami nebo na farmářských trzích.

Čaj Chai vám připomene Vánoce

Čaj s příznačným názvem Chai pochází z Indie, pokud si ho připravíme v čase předvánočním, neubráníme se nostalgickému těšení se na svátky. Směs koření nám bude lahodit a připomene klasické české Vánoce. Neobsahuje přitom ani špetku alkoholu a je velmi zdravý! Co ho zkusit místo kalorického svařáku?

Co o Vánocích pít? Máme tip na to, jak se vyhnout alkoholu!
Co o Vánocích pít? Máme tip na to, jak se vyhnout alkoholu! Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/

Recept: Kořeněný čaj Chai s mlékem

Suroviny:

  • 6 tobolek kardamomu (koupíte např. v obchodech s bioprodukty)
  • 2 hřebíčky
  • 1 svitek skořice
  • 1 čajová lžička anýzu
  • 1 čajová lžička jemně nakrájeného zázvoru
  • 4 polévkové lžíce černého čaje
  • 6 šálků vody
  • 4 šálky mléka
  • hnědý cukr (popř. med) podle chuti

Všechno koření povařte ve vodě po dobu asi jedné minuty. Pak přidejte černý čaj, mléko a cukr a za míchání nechte dojít k varu. Stáhněte z ohně, hrnec přikryjte pokličkou a nechte 5 minut stát. Pak čaj rozlijte do šálků a servírujte.

Zdroj: http://www.elle.cz/

 

Související články

Tagy: Bio, Zdravá výživa

Komentáře ke článku

Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buďte první!

 

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií