Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Jak na zelenou

Vše o dotacích Nová zelená úsporám!

Seznam škodlivých éček v potravinách

Koupit dnes potraviny bez „éček“ je těžké. Zkoumáte obaly a čtete složení jídla? Nebo je vám jedno, co házíte do nákupního košíku? Jak se v „éčkách“ vyznat? Podívejte se na seznam 5 nebezpečných „éček“ v potravinách!

10. 08. 2011 | Jarmila Bajerová

Ve zkratce:

Potraviny obsahují mnoho látek, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Ne všechny takové látky můžeme odhalit. Příměsi, které se do potravin přidávají až v průběhu zpracování však musí být uvedeny na obalu. Je proto důležité se v množství složitých názvů orientovat a vyhýbat se takovým, se kterými jsou spojena zdravotní rizika.

Stejně tak jako nepodepíšeme smlouvu, které nerozumíme, mělo by být samozřejmostí, že nebudeme kupovat a jíst takové potraviny, v jejichž složení objevíme neznámé pojmy. Dnešní potrava obsahuje mnoho chemických příměsí, jako jsou např. zbytky pesticidů nebo antibiotik. Ty jsou však již součástí výchozích surovin a v seznamu složení je nenajdeme. Vyhnout se jim je proto velmi obtížné.

„Pokud chcete omezit konzumaci přídatných látek v potravinách, vyhýbejte se nákupu průmyslově zpracovaných potravin.“

Naproti tomu „éčka“, která se do potravin přidávají při jejich výrobě, na obalu být uvedena musí. A proto se jim můžeme vyhnout velmi snadno. Stačí výrobky s podezřelým obsahem nekupovat.

SOUVISEJÍCÍ: Éčka a potraviny

10 nejškodlivějších éček

Éčka v potravinách: Škodí nám?

Biopotraviny = zdraví?

6 nej biopotravin v ČR

Vyhněte se škodlivým éčkům

Zajímejte se o to, co jíte

Na téma jedy v potravinách bylo napsáno nesčetné množství knih a velké množství informací můžeme nalézt i na internetu. O tuto problematiku stojí za to se zajímat, protože se v konečném důsledku jedná o to nejdůležitější, co máme – o naše zdraví.

U mnoha běžně užívaných látek zcela chybí vědecké výzkumy, které by vyvrátily pochybnosti o jejich zdravotní nezávadnosti. V případě celé řady dalších jsou zdravotní rizika prokázaná, ale používání takových látek je stále povoleno. Obecně je dobré se chemickým látkám v potravinách vyhýbat co nejvíce, protože nikdo nedokáže říct, jak spolu různé rizikové látky reagují v našem těle navzájem. V současnosti se při výrobě potravin používá velké množství různých přídatných látek, z čehož je jasné, že odhalení jejich potenciálně nebezpečných reakcí není prakticky možné.

Kupujte základní suroviny a vařte

Nakupovat základní suroviny, ze kterých si následně připravíme jídlo sami doma, je nejlepší volba v případě, že se chceme vyhýbat potravinářským aditivům (tj. nejrůznějším přídatným látkám, ke kterým patří barviva, konzervanty, ochucovadla, sladidla apod.). Průmyslově zpracované potraviny totiž v naprosté většině obsahují některé látky, které mohou negativně ovlivňovat naše zdraví.

Potravinářská aditiva mohou vyvolávat alergické reakce u dětí i dospělých
Potravinářská aditiva mohou vyvolávat alergické reakce u dětí i dospělých. Zdroj: Thinkstockphotos

Přídatné látky plní v průběhu zpracování a uchovávání potravy různé funkce. Některé slouží k prodloužení trvanlivosti potravin. Jiné mají vést ke zlepšení výživové hodnoty (např. syntetické vitamíny). Další zase usnadňují rychlou přípravu (např. látky umožňující snadné rozpouštění instantních potravin). Dále se používají i taková aditiva, jejichž účelem je zatraktivnění vzhledu nebo chuti dané potraviny.

 
Nebezpečné látky v potravinách – Sledujte etikety výrobků!
 
Název
Označení
Typ
Rizika
Aspartam
E951
Náhradní sladidla
Bolesti hlavy, kožní problémy, rakovina
Sacharin
E954
Náhradní sladidla
Rakovina močového měchýře
Cyklamáty
E952
Náhradní sladidla
Rakovina, vrozené vady
Glutaman sodný
E621
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Bolesti hlavy, nevolnost, Alzheimerova nemoc
Dusitan sodný
E250
Konzervanty, stabilizátory
Rakovina, bolesti hlavy, kožní problémy

Seznam škodlivých éček

Na tomto místě není možné uvést všechna „éčka“ a přídatné látky, na které bychom si měli dávat při nákupech pozor. Vybrali jsme však několik z nich, které považujeme za jedny z nejproblematičtějších. Pokud se vám podaří je vyřadit ze svého jídelníčku, jistě tím uděláte něco pro své zdraví.

Umělá sladidla

Jedná se konkrétně o látky Aspartam (E951), Sacharin (E954) a Cyklamát (E952). Všechny tyto příměsi se řadí mezi náhradní sladidla, která jsou poměrně hojně užívána v nejrůznějších potravinářských výrobcích, nápojích a žvýkačkách. Nejčastěji se s nimi setkáme ve výrobcích s označením „light“ nebo „bez cukru“.

  • Aspartam je látka, která může zejména citlivým osobám a dětem způsobovat různé zdravotní potíže jako jsou závratě, bolesti hlavy, kožní problémy nebo poruchy chování u dětí (hyperaktivita). V poslední době se navíc objevují informace, že při trávení tohoto sladidla může tělo produkovat nebezpečný formaldehyd, který se podílí na vzniku různých forem rakoviny.
  • Sacharin se nejčastěji používá jako sladidlo nápojů pro diabetiky, ale nalezneme jej v mnoha dalších výrobcích. Dlouhodobá konzumace tohoto sladidla se nedoporučuje, protože může vést ke vzniku rakoviny močového měchýře.
  • Cyklamáty jsou umělá sladidla, jejichž použití je např. v USA zakázáno, ale u nás stále patří mezi povolené látky. Používání cyklamátů může zřejmě podporovat vznik rakoviny. Někdy se také uvádí vliv cyklamátů na rozvoj vrozených vad.

Limonády a průmyslově zpracované potraviny obsahují celou řadu škodlivých přídatných látek
Limonády a průmyslově zpracované potraviny obsahují celou řadu škodlivých přídatných látek. Zdroj: Thinkstockphotos

Glutaman sodný

  • Glutaman sodný (E621, někdy nazýván jako Glutamát sodný nebo L-glutaman sodný) patří mezi látky zvýrazňující chuť a vůni. Používá se pro ochucení nejrůznějších druhů potravin, jako jsou masné produkty, instantní polévky a omáčky, kořenící směsi, pochutiny apod. Tato látka rozhodně není vhodná pro děti a může také způsobovat nejrůznější alergické reakce. Po konzumaci většího množství potravin s glutamanem se mohou objevit bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, halucinace nebo astma. Užívání glutamanu sodného bývá také spojováno se vznikem Alzheimerovy choroby.

Dusitan sodný

  • Dusitan sodný (E250, jinak se nazývá také jako Natricium Nitrid, rychlosůl nebo Dusitanová solící sůl, resp. směs) se řadí mezi konzervanty a stabilizátory a je jednou z dalších zdraví škodlivých přísad. Používá se zejména v masných výrobcích a uzeninách, kterým dodává typickou barvu, chuť a ničí nežádoucí mikroorganismy. Zároveň se však jedná o jedovatou a rakovinotvornou látku, jejíž užívání je v některých zemích již zakázáno. Je to přísada zcela nevhodná pro děti a těhotné ženy. Může způsobovat také kožní problémy, bolesti hlavy a problémy s přenosem kyslíku v těle.

V současné době můžeme v obchodě vybírat mezi velkým množstvím různých typů potravin. Pokud si po přečtení etikety výrobku nejsme jisti jeho zdravotní nezávadností, nekupujme jej a vyberme si jiný. Pokud neznáme některou uvedenou látku, není nic jednoduššího než si o ní zjistit více informací. Za své zdraví nakonec zodpovídá každý sám, je proto dobré být na pozoru a vědět, co jíme.
 

Související články

Tagy: Bio, Zdravá výživa, Alternativní medicína, Biopotraviny

Komentáře ke článku

hloupost se nesmi stát neviditelnouHarašta12. 08. 2011 15:09
 

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií