Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

RECEPT s borůvkami: Zdravý špaldový koláč

Máte rádi borůvky? A nejlépe na koláči? Vyzkoušejte letos něco nového, zdravého a dobrého: špaldový koláč s borůvkami! Jak na to? Proč je špaldová mouka lepší než ta obyčejná?

15. 07. 2011 | Marie Leschingerová

Ve zkratce:

Čerstvé letní ovoce láká k vyzkoušení chutných a zdravých receptů. Jeden takový vám dnes přinášíme. Špaldový borůvkový koláč je nejen chutnou, ale i zdravou alternativou klasického kynutého koláče. Vyzkoušejte a uvidíte!

Také milujete atmosféru letních večerů, kdy si můžete jen tak posedět na zahrádce, užívat si posledních paprsků sluníčka a něco dobrého zakousnout? Letní měsíce jsou pro většinu z nás spjaty s lahodným čerstvým ovocem. Léto bez ovocných moučníků, pohárů, koláčů či koktejlů by snad ani nebylo létem.

„Borůvky jsou bohaté na vitamín C a posilují naši imunitu.“

Velmi oblíbeným ovocem, které si mnozí z nás žádnou sezónu nemohou nechat ujít, jsou borůvky. Jejich sezóna právě vrcholí, proto na ně neváhejte vyrazit do lesa.

SOUVISEJÍCÍ: Recepty a zdravé potraviny

Pohankové palačinky s jahodami

Domácí ovocná zmrzlina

Čím zdravě sladit?

Goji - nej ovoce na planetě

Recept: Melicharovy placky

Borůvkový koláč ze špaldové mouky

Velkým favoritem mnoha milovníků borůvek jsou koláče. Ať už s drobenkou nebo bez, s tenkým či silným těstem – borůvkové koláče jsou prostě hitem letního pečení v mnoha rodinách. Pokud nedáte na pečivo s ovocem dopustit a zároveň se chcete stravovat zdravě, rádi bychom vám představili netradiční recept – vyzkoušejte koláč s borůvkami ze špaldové mouky.

Tento moučník není složitý. Jde v podstatě o klasický ovocný koláč, jeho přidaná hodnota ale spočívá především v několika zajímavých ingrediencích, z nichž jednou je i zmíněná špaldová mouka.

Čerstvě natrhané borůvky je nejlepší co nejdříve zpracovat
Čerstvě natrhané borůvky je nejlepší co nejdříve zpracovat, v lednici by vám ale alespoň 2 dny měly vydržet. Foto: autorka

Špaldová mouka: Lahodná chuť a spousta vitamínů

Špalda je druh pšenice, která se už před mnoha tisíci lety pěstovala na blízkém východě, svojí tradici má ale i v Evropě. Dnes se s ní nejčastěji setkáme v prodejnách se zdravou výživou, a to v několika různých formách – od mouky, přes otruby, narazit ale můžeme i na špaldové pivo.

Pšenice špalda je pro lidský organismus látkou navýsost žádoucí. Má vysoký obsah vlákniny a bílkovin, sacharidů, minerálů, nenasycených mastných kyselinvitamínů skupiny B a potěší i svým nulovým obsahem cholesterolu.

Špaldová celozrnná mouka se svými vysokými nutričními hodnotami je velmi výživná a výjimečná svou lehce ořechovou chutí. Pečivo ze špaldové mouky je vláčnější, lehce stravitelné a navíc trvanlivější. Svoje výhody si špaldová mouka zachovává především díky tomu, že při zpracování se špaldové zrno mele celé a v mouce tedy zůstávají všechny jeho důležité části.

Borůvkový moučník pro letní osvěžení
Borůvkový moučník pro letní osvěžení. Foto: autorka

Borůvky aneb zdravé letní osvěžení přímo z lesa

A co borůvky? Rozhodně bychom neměli získat dojem, že borůvky jsou v tomto receptu pouhou popelkou. Naopak – dávají koláči tu správnou ovocnou chuť a navíc prospívají i celému organismu. Jak mu vlastně pomáhají?

Borůvky jsou bohaté na vitamín C, který posiluje náš imunitní systém, a navíc obsahují velké množství antioxidantů. Ty působí pozitivně na náš organismus – snižují riziko vzniku srdečních a cévních chorob a některých druhů rakoviny. Při pravidelné konzumaci borůvky zlepšují náš zrak a léčí šeroslepost.

Nejen plody, ale dokonce i listy brusnice borůvky pomáhají – obsahují totiž velké množství tříslovin, čaj z nich tedy může pomoci při průjmových onemocněních či žaludečních potížích a dokonce i při zánětu močových cest.

Vypěstujte si borůvky na zahradě

Čerstvé borůvky přinesené z lesa jsou téměř bezkonkurenčně dobrou pochoutkou. Pokud ale nemáte možnost zajít na ně do lesa (nejčastěji se porosty keříčků brusnice borůvky vyskytují v jehličnatých lesích), ideální variantou je jejich pěstování doma. Stačí si v zahrádkářství pořídit několik keříčků obvykle tzv. kanadské borůvky a jednoduše zasázet do záhonku. Ideální je umístit keříček borůvky na slunce či do polostínu, důležitá je dostatečná a pravidelná zálivka – především během sezony.

Významným předpokladem pro úspěšné pěstování borůvek je také dostatečně kyselá půda, vhodné je vysazovat rostliny například do rašeliny. Limitováni ale nemusíte být ani pokud bydlíte v bytě, borůvky se dají sklízet i doma na balkoně, kde je vysazujeme do větší nádoby.

Jednoduché letní pečení: Koláč s borůvkami

Pokud vám tedy doma zbude alespoň hrnek čerstvých, případně zamražených borůvek, máte možnost vyzkoušet některý z „borůvkových“ receptů. Jedním z nich je i tato zdravá a zároveň chutná varianta výborného borůvkového koláče. Postup je tak jednoduchý, že hotovo budete mít za několik chvil. A garantujeme vám, že na stole koláč dlouho nevydrží.

Recept na borůvkový koláč

Ingredience:

Na těsto:

  • 10 lžic špaldové mouky
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1 malý jogurt (nebo 15 lžic mléka)
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Posyp:

  • ¼ - ½ litru omytých borůvek (záleží na velikosti plechu), příp. jiného ovoce

Na drobenku:
  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 6 lžic třtinového cukru

Postup

V míse rozšleháme vejce, přidáme olej, oba druhy mouky, cukr, jogurt a prášek do pečiva. Vše důkladně prohněteme mixérem, až se vytvoří jednolitá směs. 
Pečící plech důkladně vymažeme tukem, posléze na něj vylijeme těsto. Navrch nasypeme borůvky, příp. jiné další ovoce (např. meruňky, rybíz, višně, třešně …).
Ovoce pak posypeme drobenkou, kterou vytvoříme smícháním másla, cukru a mouky.
Koláč dáme péci do vyhřáté trouby zhruba na půl až tři čtvrtě hodiny (horkovzdušná 170°C), dokud koláč nezezlátne.

Kromě zmiňované špaldové mouky na naše tělo příznivě zapůsobí i hnědý třtinový cukr, který poslouží jako vítaná náhrada klasického bílého cukru. V hnědém nerafinovaném cukru jsou totiž zachovány vitamíny, minerály a vláknina cukrové třtiny, jde tedy o kvalitnější variantu cukru. Pořídit ho můžete například ve zdravé výživě, kde už lze narazit i na jeho světlejší, bělenou variantu (ta se hodí hlavně pro ty, kterým hnědá barva cukru vadí).

Pokud se tedy pouštíte do přípravy koláče, nezbývá než popřát úspěšné pečení a hlavně dobrou chuť!

Související články

Tagy: Bio, Zdravá výživa, Biopotraviny

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií