Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Rakytník: Citrón severu plný vitamínu C

Jedna bobule rakytníku údajně obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C. Tomuto trnitému keři se žlutými plody se také říká citroník severu nebo sibiřský ananas. V lidovém léčitelství se rakytník užívá po staletí pro léčení nejrůznějších neduhů. Je to opravdu tak zázračná rostlina?

01. 03. 2012 | Jana Poncarová

Ve zkratce:

Rakytník je trnitý keř, na němž dozrávají peckovité oranžové bobule. Původem je rakytník ze střední Asie a Kavkazu, dnes se s ním setkáme ale po celé Evropě i Asii. V České republice se poprvé objevil počátkem 19. století. Pro vysoký obsah vitamínu C se rakytníku přezdívá „citroník severu“ a dnes se označuje také za rostlinu budoucnosti.

Moje první setkání s rakytníkem bylo na farmářském trhu – u jednoho stánku se tlačili lidé, nakupovali sklenice marmelády, sušené rakytníkové plody, olejíčky z rakytníku… Rakytníkovou zavařeninu jsem si odnesla domů i já a začala pátrat po tom, co to vlastně rakytník je a proč je o něj poslední dobou takový zájem. 

„Jedna bobule rakytníku údajně obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C.“

Blahodárné účinky rakytníku řešetlákového jsou známé po staletí – využívali ho Tibeťané, obyvatelé Sibiře nebo Mongolska. Léčily se s ním plicní a zažívací problémy a přidával se i do kosmetických přípravků.

Zdravé potraviny 

   – Omega 3 mastné kyseliny

   – Máslo versus margarín

   – Skořice voní a má léčivé účinky

   – Cukr, nebo umělá sladidla?

Rakytník je plný vitamínu C i trnů

Rakytník je trnitý keř, na němž dozrávají peckovité oranžové bobule. Původem je rakytník ze střední Asie a Kavkazu, dnes se s ním setkáme ale po celé Evropě i Asii.  V České republice se poprvé objevil počátkem 19. století. Pro vysoký obsah vitamínu C se rakytníku přezdívá „citroník severu“ a dnes se označuje také za rostlinu budoucnosti.

Rakytníkový džus, marmeláda nebo olej - rakytník je možné koupit v mnoha podobách 
Rakytníkový džus, marmeláda nebo olej - rakytník je možné koupit v mnoha podobách 

Nevýhodou tohoto keře jsou jeho trny, které ztěžují sběr oranžových bobulí. Plody rakytníku totiž nemají stopky, jsou měkké a při sběru se snadno rozmačkají. Řešením je nechat plody nejprve zmrznout (i při nízké teplotě si zachovají vysoký obsah vitamínů) – pak se sklízí mnohem snadněji. Kromě plodů se využívají i rakytníkové listy – například při léčení žaludečních vředů.

Zajímavosti o rakytníku

  • Alexandr Makedonský dával svým vojákům rakytník proti únavě.
  • V řecké mytologii byl rakytník oblíbeným ovocem Pegase.
  • Dřevo rakytníku se používá pro výrobu dýmek.

Plody rakytníku jsou téměř zázračné (používají se vnitřně i zevně) – posilují imunitu, zlepšují zrak, slouží jako prevence proti infekcím, používají se při potížích s astmatem nebo při léčení žaludečních potížích.

Jaké vitamíny rakytník obsahuje?

Rakytník je doslova plný vitamínů, kromě již zmiňovaného vitamínu C obsahuje také vitamín A, B, D, E a K.

  • Vitamín A je důležitý pro dobrý zrak, tělo ho využije i při nachlazení nebo chrapotu.
  • Vitamin B je dobré užívat při depresích a nespavosti nebo snížené citlivosti a brnění v končetinách.
  • Vitamín D ocení naše kosti a zuby. Užívat by ho měli především ti, kterým hrozí řídnutí kostí.
  • Vitamín E je důležitý pro činnost srdce a cév. Snižuje cholesterol a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.
  • Vitamín K zase posiluje kosti a slouží jako prevence před nadměrným krvácením.

Bobule rakytníku se nejprve nechají zmrznout a pak se teprve sklízí
Bobule rakytníku se nejprve nechají zmrznout a pak se teprve sklízí

K vnějšímu užití se hodí rakytníkový olej, který využijete, pokud trpíte ekzémem nebo lupenkou. Potírat si jím můžete také odřeniny. Olej z rakytníku také zabraňuje vysoušení pokožky, proto je skvělým nápadem přidat jej do koupele.

Vědci zatím nepřišli s žádným výzkumem nebo studií, které by hovořily proti rakytníku – konec konců jedná se o rostlinu prověřenou staletími. Rakytníku se nemusí obávat ani těhotné či kojící ženy.

Rakytníkový džem

Potřebujete: 1 kg plodů rakytníku, 700 – 800 g cukru, voda.

Postup: Plody omyjte, dejte je do hrnce, podlijte vodou a přivěďte k varu. Postupně přidávejte cukr a vařte, dokud směs nezhoustne. Připravte si čisté sklenice, které naplňte rakytníkovou zavařeninou, uzavřete a obraťte je dnem vzhůru. V této poloze nechte vychladnout.

Související články

Tagy: Bio, Přírodní kosmetika, Zdravá výživa, Alternativní medicína, Biopotraviny

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií