Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

K čemu je listová zelenina? Lék, vitamíny i prevence

Zelenina pro lidské tělo přínosem, to asi víme každý. Jakým způsobem ale jednotlivé druhy zeleniny pomáhají, často nevnímáme. Jde přitom o informace nadmíru zajímavé. Mezi odborníky je nejvíce ceněná listová zelenina. Proč tomu tak je a kde se berou její neobvyklé účinky?

01. 07. 2009 | Marie Leschingerová

Ve zkratce:

Přínos listové zeleniny je nezměrný. Nejen, že je potravinou téměř bez kalorií, ale oplývá i mnoha vitamíny a minerály. Ty mají výrazné omlazující a protirakovinotvorné účinky a podílí se na množství důležitých procesů v našem těle.

Společným znakem pro listovou zeleninu je fakt, že její konzumní částí jsou listy, případně stopky. Nejčastěji ji známe v čerstvém stavu při přípravě salátů či příloh k hlavnímu jídlu. Její zvláštní moc způsobuje látka zvaná chlorofyl. Ta působí během fotosyntézy, kdy sluneční paprsek dopadá na list rostliny, kde rozštěpí molekuly vody a oxidu uhličitého. Zde nejprve vznikne plyn a voda, posléze jsou tyto látky přeměněny v živé látky a člověkem upotřebitelnou energii (ATP). Díky tomuto „zázraku“ jsou tedy anorganické látky z půdy přetvořeny na organické, které využíváme – bílkoviny, tuky, sacharidy a další.

„Listová zelenina je jedním z účinných pomocníků při prevenci  vzniku rakoviny.“

Zelené barvivo chlorofyl při fotosyntéze působí jako transformátor slunečního záření. Účinky tohoto zeleného barviva na lidský organismus jsou celkem překvapivé. Chlorofyl totiž zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá ničit viry a bakterie. Zajímavých výsledků například dosáhli lékaři v jedné americké nemocnici, kde ho podávali 1200 pacientům s vnitřními záněty. Tyto případy byly jednotlivě pečlivě sledovány a na konci bylo vedoucím lékařem Dr. Robertem Ridpathem konstatováno, že v celé tisícovce z nich došlo buď k úplnému vyléčení, nebo výraznému zlepšení.

Zdravé ingredience na Nazeleno

   – Nebezpečí obilovin

   – Glykemický index - rádce ke zhubnutí

   – Med jako lék

   – Olivy: zdravé, nekalorické, plné vitamínů

   – Goji: nejhodnotnější ovoce?

Zeleninový džus – elixír mládí?

Jedním z nejzajímavějších účinků listové zeleniny je skutečnost, že látky v ní obsažené dokážou omezit riziko vzniku rakoviny kůže. Tyto druhy zeleniny mohou pomoci kožním buňkám odolávat poškození způsobenému ultrafialovým zářením. Prevenci zde zajišťuje kyselina listová, která je právě v této zelenině zastoupena nejhojněji a její pravidelná konzumace může snížit riziko vzniku rakoviny kůže až o 41 %. Pomáhá rovněž osobám, které rakovinu kůže už prodělaly, snižuje totiž možnost vzniku nového onemocnění až o 55 %.

Receptů na zdravé zeleninové saláty je mnoho
Receptů na zdravé zeleninové saláty je mnoho a každý si ten svůj oblíbený jistě najde. Zdroj: www.spicypickle.com

Listová zelenina je dokonce považována za jakýsi „elixír mládí“. Američtí odborníci totiž zjistili, že sklenice džusu z jejích listů nebo zeleninový salát obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jež zabraňují stárnutí mozku i v pokročilém věku. Mezi nimi jsou i foláty, které fungují jako prostředek proti poklesu kognitivních schopností. Vysoké dávky této látky mají na mozek ochranný vliv a pomáhají zlepšovat prostorovou představivost. Testy navíc dokázaly, že osoby pravidelně konzumující foláty byly v pozdějším věku obratnější řečníci.

Příklady zeleniny, která pomáhá

Hlávkový salát

Hlávkový salát se vyskytuje buď jako zelený, nebo červený. Červený salát ve svých listech soustřeďuje velké množství karotenu (ve 100 g je ho více než polovina denní dávky), zelený je bohatý na hořčík. Díky své nízké energetické hodnotě a schopnosti vázat jedovaté a tukové látky je hlávkový salát účinným pomocníkem při hubnutí.

Hlávkový salát je díky své nízké energetické hodnotě účinným pomocníkem
Hlávkový salát je díky své nízké energetické hodnotě účinným pomocníkem při hubnutí. Zdroj: www.theseattletraveler.com

Kadeřávek

Koncentrace vitamínu A v kadeřávku překonává všechny rekordy (má jej šestkrát víc než hrách, čtyřicetinásobně více než celer). Jediná porce kadeřávku (100g) obsahuje i doporučenou denní dávku vitamínu C, hojně tak přispívá k ochraně imunitního systému a podněcuje vitalitu, optimismus a dynamičnost. Obsahuje i stejné množství vápníku jako 2 sklenice mléka, čehož se využívá při alergiích na mléčné výrobky. Vyniká nesmírně vysokým obsahem karotenů, což z něj činí významnou zeleninu především v prevenci a léčbě rakoviny plic.

Špenát

Špenát je ideální zeleninou pro osoby sužované stresem, rychle odstraňuje deficit mnoha živin a prospívá tím buňkám jako málokterá jiná zelenina. Je nadprůměrně bohatý na růstový vitamín A a je také významným zdrojem draslíku (pro stavbu kostí, zubů, nervů). Špenát je také mimořádně vhodný pro staré a stárnoucí lidi, kteří mohou s jeho pomocí významně přibrzdit běh svých biologických hodin.

Růžičková kapusta je vhodná pro čištění a správnou činnost střev
Růžičková kapusta je vhodná pro čištění a správnou činnost střev. Zdroj: www.thedailygreen.com

Růžičková kapusta

Díky vysoké koncentraci tiaminu a kyseliny listové je růžičková kapusta ideálním prostředkem proti únavě, pomáhá osobám trpícím stresem a pracovním přetížením tím, že podporuje duševní svěžest. Růžičková kapusta je tak lepším prostředkem pro uklidnění a soustředění než protistresový lék. Množství vlákniny, kterou kapusta obsahuje, také reguluje činnost střev a odstraňuje zácpu.

Hlávkové zelí

Vysokým obsahem vody a bohatstvím na vlákninu zelí zasycuje, aniž by poskytlo tělu mnoho energie. Při svých 22 kcal na 100g je tedy ideální potravinou pro ty, kdo chtějí zhubnout. Přičítají se mu také hojivé účinky při zacelování vředů a zmírňování bolesti při dvanácterníkových a žaludečních potížích. Při pálení žáhy nebo překyselení organismu pomůže vypít 2-3 dl šťávy ze syrového zelí. Tím, že zelí čistí krev a mění metabolismus buněk, působí do jisté míry i omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyrovnává vrásky.

Hlávkový salát by se měl konzumovat čerstvý – jeho listy jsou křupavé a bez výrazné chuti
Hlávkový salát by se měl konzumovat čerstvý – jeho listy jsou křupavé a bez výrazné chuti. Zdroj: www.channel4.com

Výhody listové zeleniny

Sluneční energie skutečně dělá divy. Proto by se listová zelenina měla sklízet v době největšího jasu, tedy od 11 do 14 hodin, kdy je obsah účinných látek v listech nejvyšší. Pokud se tedy naučíme tento „dar přírody“ pravidelně zahrnovat do svého jídelníčku, můžeme mít dobrý pocit ze zdravé, téměř nekalorické stravy, navíc se nám za to organismus v budoucnu odvděčí. Vždyť naše tělo se vlastně buduje z toho, co sníme...

Související články

Tagy: Potraviny, Zdraví, Vitamíny, Zdravá výživa, Zdravá výživa, Bio, Zdravá výživa, Alternativní medicína, Biomóda, Biopotraviny

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií