Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Goji – nejhodnotnější ovoce na planetě?

Bobule Goji, pocházející z Asie, jsou žhavou novinkou na trhu se zdravou výživou. V tradiční čínské medicíně jsou přitom používány už po staletí. Jde o nafouknutou bublinu, která rychle splaskne, nebo je goji opěvována jako zázračná „superpotravina“ oprávněně?

03. 06. 2009 | Lenka Roháčová

Ve zkratce:

Goji jsou bobule asijské rostliny kustovnice, které si získávají stále větší oblibu jako složka zdravé výživy i na Západě. Jsou opěvované především pro velké množství minerálů, vitamínů a antioxidantů, jež obsahují. Poslední dobou jsou dostupné i v českých obchodech se zdravou výživou.

O kterém jiném ovoci můžeme říci, že bylo na Západě donedávna užíváno ke krmení ptactva a nyní nechybí jako složka zdravé diety mnoha hollywoodských hvězd? Rostlina, jejíž plody (goji) jsou v Číně pro své kvality někdy označovány jako „rudé diamanty“, byla donedávna v Británii vysazována jako živý plot, bez toho aby se někdo zajímal o její další využití. Také v České republice byla ještě nedávno neznámá - jen dokud se nerozšířily informace o přínosu jejích plodů pro lidský organizmus.

„Příznivci Goji tvrdí, že jde o nejhodnotnější ovoce na planetě.“

Goji je komerční název pro plody dvou velmi příbuzných rostlin – kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínské ( Lycium chinense). Obě tyto rostliny patří do čeledi lilkovitých a svůj domov mají v jihovýchodní Evropě a Asii. Bobule této rostliny jsou v přírodní medicíně, především čínské a tibetské, používány po staletí. Je tedy s podivem, že u nás, i jinde na Západě, získávají své postavení a oblibu až poslední dva roky.

Goji jako součást zdravého jídelníčku

Goji bývá opěvována především kvůli své vysoké výživové hodnotě. Bobule obsahují jedenáct minerálů, osmnáct aminokyselin, šest základních vitamínů, stopové prvky, polysacharidy, mastné kyseliny, karotenoidy (např. Beta karoten), fenol,  kyselinu linoleovou, antioxidanty a jiné. Vysoké množství posledně jmenovaných antioxidantů je důvodem, proč je dnes tak populární složkou zdravého jídelníčku – každý přece ví, že antioxidanty zpomalují stárnutí a stárnout nechce nikdo.

Zdravé ingredience na Nazeleno

   – 7 super-ingrediencí pro vaše zdraví

   – Glykemický index - rádce ke zhubnutí

   – Med jako lék

   – Olivy: zdravé, nekalorické, plné vitamínů

Kolik zdraví obsahuje 100 g sušených plodů goji?

  • Vápník – 8-10%
  • Draslík – 24%
  • Železo – 100%
  • Zinek – 18%
  • Vitamín B2 – 100%
  • Vitamín C – 100%

* (údaje jsou v procentech doporučené denní dávky)

Kde goji koupit a jak je konzumovat?

Zmiňované bobule jsou dnes dostupné i na našem trhu, i když asi ne zrovna v každém supermarketu. Spíše na ně narazíte v obchůdcích se zdravou výživou. Zde můžete koupit sušené goji v sáčku, trochu připomínající rozinky, ovšem cenově asi tak dvakrát až třikrát dražší – 100 gramů okolo 40-50 Kč. Za podobnou cenu je pořídíte i v internetových obchodech. Kdo zahradničí, může se vrhnout do pěstování kustovnice sám – výrazně ušetří. Internet se hemží radami, jak na to.

Kustovnice patří do čeledi lilkovitých, podobně jako brambory nebo paprika
Kustovnice patří do čeledi lilkovitých, podobně jako brambory nebo paprika

A jak je jíst či upravovat? Pokud vás nezaujme jedinečná sladkokyselá chuť a nechcete je tedy jíst samotné, můžete je (podobně jako rozinky) vmíchávat do rozmanitých cereálních kaší, moučníků či ovocných salátů. Pokud vám vadí, že jsou trochu tvrdší, nechte je vylouhovat v horké vodě nebo v čaji, kde tvrdé plody nabobtnají a změknou, a teprve poté je sněste. Také stačí nechat sáček pár dní otevřený a plody samy zvlhnou a změknou.

Tip: Osvěžující recepty z goji

Vyzkoušejte osvěžující a chutné recepty z goji. Najdete je na stránkách Světa bydlení.

Může goji léčit?

V tradiční čínské medicíně jsou goji díky svému obsahu antioxidantů  používány k léčení kardiovaskulárních a zánětlivých onemocnění, přičemž se neužívají jen samotné bobule, ale také výluhy z kořene nebo listů rostliny. Konzumace goji prý také pomáhá při poruchách zraku, jako je třeba zelený oční zákal nebo degenerace žluté skvrny. Dále je používáno k léčení onemocnění jater, sexuálních poruch a neplodnosti, a jako prevence rakoviny.

Sušené goji připomínají vzhledem i chutí rozinky nebo sušené brusinky
Sušené goji připomínají vzhledem i chutí rozinky nebo sušené brusinky

Pomáhá goji při léčbě nemocí? Odborníci se na módní zázrak dívají skepticky. Někteří dokonce varují, že goji může být jen marketingovým trikem a nafouknutou bublinou – tato verze je trochu podporována faktem, že léčivé účinky goji nejsou doloženy, neexistují téměř žádné odborné studie ani posudky. Existují jen dva dílčí výzkumy – jeden ukazuje, že pacienti s rakovinou reagují na léčbu lépe, pokud užívají goji. Další dokládá, že extrakt z goji může bránit růstu rakovinových buněk, snižuje krevní cukr a cholesterol.

Ještě jste goji neochutnali?

Pochybnosti o kvalitách goji se však týkají její schopnosti léčit onemocnění. Nikdo však tomuto ovoci neupírá místo ve zdravém jídelníčku - bobule goji jsou rozhodně velmi zdravé. Někteří jej dokonce označují za nejhodnotnější ovoce na planetě, byť jde spíše o nadsázku a marketing. Své nezanedbatelné přednosti ale rozhodně mají.

Související články

Tagy: Potraviny, Zdraví, Zdravá výživa, Přírodní léčiva, Zdravá výživa, Bio, Zdravá výživa, Biopotraviny

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií