Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Čokoláda: Výborně chutná a pozitivně ovlivňuje zdraví

Čokoláda patří k nejznámějším sladkostem na světě. Není proto divu, že o ní kolují nejrůznější mýty a pověry. Podle některých škodí zdraví, podle jiných mu naopak prospívá. Jaké jsou účinky čokolády na lidské tělo? Víte, jak si vybrat kvalitní čokoládu a nekupovat nejrůznější náhražky této jedinečné pochoutky?

22. 12. 2009 | Lucka Kaloudová

Ve zkratce:

Čokoládu ochutnal snad každý z nás. Na celém světě je tato pochoutka oblíbená pro svoji neopakovatelnou chuť. Na trhu můžeme koupit kvalitní čokoládu, stejně tak jako nejrůznější levné náhražky této sladkosti. Čokoláda není pouze populární cukrovinkou, ale v čokoládové lázni se můžete třeba i vykoupat. Co ještě nevíte o čokoládě?

Pokud jste se někdy snažili snížit svou hmotnost a drželi nějaké speciální diety, nejspíš se na seznamu zakázaných potravin objevila také čokoláda. V roce 2007 však Americká asociace pro vědecký pokrok navrhla zařadit čokoládu mezi potravinové doplňky s blahodárným účinkem na zdraví. Vědci totiž zjistili, že třicet gramů čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a redukci tvorby krevních sraženin. Navíc je všeobecně známo, že látky obsažené v čokoládě pozitivně ovlivňují náladu konzumentů a navozují pocit štěstí.

„Třicet gramů čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a redukci tvorby krevních sraženin.“

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaových plodů (lusků) rostoucích na stromech kakaovníků. Kakaovníkům se daří zejména v oblasti Střední Ameriky a Afriky. Jejich plody mohou vážit až půl kilogramu a mají červenofialovou barvu. Zralé plody se rozřezávají a zbavují dužiny.

Zdravé potraviny na Nazeleno.cz

   – Cukr, třtinový cukr nebo umělá sladidla?

   – Káva neškodí, ale léčí

   – Když nám chybí vitamín B

   – Umělé vitamíny? Šance nebo hrozba?

Hotová čokoláda by měla být skladovaná ve vzdušném suchém prostředí a maximální teplotě 20° C. Tukový výkvět (bílý povlak) na čokoládě není známkou špatné kvality nebo nesprávného skladování výrobku; pouze vystoupila na povrch část tuku obsaženého v čokoládě.

Kvalitu čokolády ovlivňuje hned několik faktorů:

  • kvalita kakaových bobů
  • obsah kakaového másla
  • délka procesu tzv. konšování (míchání při teplotě 50° - 65° C)

Druhů čokolády je hodně

Ty tam jsou doby, kdy byl v obchodech k dostání jeden druh čokolády. Dnes můžeme vybírat z nepřeberného množství čokolád.

  • Hořká (neboli pravá) čokoláda: neobsahuje jiný rostlinný tuk než kakaové máslo. Obsah kakaa se pohybuje mezi 35 % až 99 %. Kvalitní čokoláda obsahuje minimálně 50 % kakaa, přitom jsou stále oblíbenější lahodné čokolády se 70 % kakaa.
  • Mléčná čokoláda: musí podle stanov Evropské unie obsahovat minimálně 25 % kakaa. Mléčné čokolády stále patří po celém světě k nejoblíbenějším cukrovinkám.
  • Bílá čokoláda: obsahuje kakaové máslo bez pevných kakaových přísad, kondenzované nebo sušené mléko a cukr. Bývá o něco sladší než čokoláda tmavá.
  • Ochucená čokoláda: je typická svým nezaměnitelným aroma. Oblíbené jsou ovocné, karamelové, mentolové, kávové nebo rumové čokolády.
  • Plněná čokoláda: dává vyniknout fantazii výrobců. Nejprodávanější jsou čokolády s oříškovými nebo nugátovými náplněmi, běžně jsou k dostání také čokolády s ovocnou náplní (tekutou, fondánovou nebo tuhou). U nás jsou navíc velmi oblíbené také čokolády s likérovými náplněmi (např. višně v čokoládě).
  • Čokoláda s dodatky: obsahuje oříšky, rozinky, želé, cereálie, sušené ovoce a další přísady. Ke stálicím patří ty s drcenými oříšky a mandlemi i čokolády s celými jádry.
  • Čokoláda bez cukru: obsahuje místo cukru náhradní sladidla a je určená především diabetikům. Umělá sladidla však poměrně výrazně ovlivňují chuť čokolády.

Čokoládová masáž má mnoho pozitivních účinků, mj. vás zbaví nejrůznějších toxických látek
Čokoládová masáž má mnoho pozitivních účinků, mj. vás zbaví nejrůznějších toxických látek

Blahodárné účinky čokolády na lidské tělo

Čokoládu si můžete dopřát, aniž byste museli mít sebemenší obavy z nějakého toho kila navíc. Čokoládová masáž nebo zábal už dnes není nic nedostupného. Rafinované spojení čokolády a hřejivé masáže je opravdovým pokušením pro milovníky sladkého. Masáž obvykle začíná čokoládovým peelingem, následuje masáž celého těla horkou čokoládou a nakonec si užijete relaxaci v čokoládovém zábalu. Čokoládová masáž není vhodná pro těhotné ženy a pozor by si měli dát také osoby trpící křečovými žílami.

Pozitivní účinky čokoládové masáže:

  • podporuje odplavování toxických látek z těla
  • vyživuje a omlazuje pokožku
  • zbavuje pleť vrásek a suché kůže, navrací jí jemnost a pružnost
  • napomáhá zmírnění celulitidy a celkově má příznivý vliv na formování postavy
  • pozitivně ovlivňuje tvorbu tzv. hormonů radosti
  • napomáhá odstranění deprese a stresu

Čokoládový zábal je doslova lékem na pošramocené nervy a stárnoucí pokožku. Jeho blahodárné účinky si nejlépe vychutnáte v podzimních a zimních měsících. Čokoláda pokožku zvlhčí, vyživí a omladí. Když se vaše tělo ponoří do teplé voňavé čokoládové koupele, pocítíte i vnitřní proměnu. Už jen vůně čokolády vás spolehlivě uklidní a navodí pocit pohody.

Existuje kvalitní náhražka čokolády?

Je pravděpodobné, že už jste koupili nějaký výrobek v domnění, že jde o čokoládu a po prvním ochutnání jste pocítili zklamání. Zejména tzv. sezónní zboží, jakým jsou například čokoládové figurky, se často vyrábí z levné náhražky čokolády. Prodává se ovšem za ceny úspěšně konkurující skutečné čokoládě. Tato čokoládová pochoutka  nebo čokoládová poleva (jak je oficiálně nazývána) obsahuje pouze velmi malé množství kakaa (1 – 10 %). Proto ji odhalí na první ochutnání každý laik. Jiné je to ovšem v případě čokolády z karobu.

Na trhu je nepřeberné množství lahůdek obsahujících čokoládu
Na trhu je nepřeberné množství lahůdek obsahujících čokoládu. Autor: Lucka Kaloudová

Zásadní rozdíl mezi karobem a kakaem je v obsahu cukru a tuku. Zatímco kakaový prášek obsahuje téměř 23 % tuku a jen 5 % cukru, u karobu je tomu jinak. Ten obsahuje pouze 7 % tuku a až 48 % cukru, proto už není třeba doslazovat. Kalorická hodnota karobu je pak téměř o třetinu nižší než kakaa. Mimoto obsahuje bílkoviny, vitamíny a minerály, které jsou důležité pro zdravou pleť a je přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny. Mezi oblíbené pochoutky patří například sušené plody v karobu.

Související články

Tagy: Bio, Přírodní kosmetika, Zdravá výživa, Alternativní medicína, Biopotraviny

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií