Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Bezlepková dieta: Recepty a tipy na potraviny bez lepku

Musíte držet bezlepkovou dietu a zoufáte si, že už nikdy neochutnáte křupavý rohlík? Naštěstí se trh s bezlepkovými potravinami postupně rozšiřuje a věřte, že se můžete obejít i bez klasických obilovin. Které potraviny neobsahují lepek? Jak si doma připravit chutné jídlo bez lepku? + Recepty

11. 06. 2010 | Taťána Kročková

Ve zkratce:

Bezlepková dieta nemusí znamenat jen nepříjemné doživotní omezení. Existují chutná a zdravá jídla, která můžeme konzumovat bez toho, aniž bychom ohrozili svoje zdraví. Pšeničnou mouku můžete snadno nahradit bezlepkovou moukou a prodávají se i směsi určené pro domácí pekárny.

Dokážete si představit, že už nikdy v životě neochutnáte křupavý loupáček, vypečený koblížek nebo chléb s pořadně propečenou kůrkou? Neokážete, viďte. Pečivo je každodenní součástí našeho jídelníčku a představa, že se doživotně budeme muset vzdát veškerých výrobků z mouky není nikterak příjemná. Vypořádat se s ní ovšem musí lidé, kteří trpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek, jenž obiloviny obsahují.

„Bezlepkové potraviny se prodraží – jsou asi třikrát dražší než ty obyčejné.“

Nesnášenlivost lepku – tzv. celiakie – je vážné onemocnění, které vyžaduje striktní a doživotní vyloučení lepku ze stravy. Totéž je nutné také v případě alergie na lepek. Lepek je bílkovina obsažená v téměř všech u nás rostoucích obilovinách, které tvoří základ našeho tradičního jídelníčku.

Zdravé potraviny na Nazeleno

   – Mlékomaty: Pravé mléko z automatu

   – Bílý cuktr, třtinový cukr nebo sladidla?

   – Recept: Melicharovy placky

   – Cereálie - čemu se raději vyhnout

   – Celozrnné pečivo a nebezpečí obilovin

Jak se pozná nesnášenlivost lepku?

Mezi základní příznaky nesnášenlivosti lepku patří dlouhotrvající průjmy, hubnutí, podvýživa, nedostatečné vstřebávání živin, v některých případech také kožní vyrážky. Celiakii je možné diagnostikovat na základě krevních testů. Nutná je také biopsie tenkého střeva, která prokáže, zda a nakolik je sliznice tenkého střeva poškozená.

Bezlepková dieta je nutná při nesnášenlivosti lepku, který je obsažen ve většině obilovin
Bezlepková dieta je nutná při nesnášenlivosti lepku, který je obsažen ve většině obilovin

Často se můžeme setkat také s alergií na lepek. Mezi alergické příznaky patří pálení v ústech, otoky hrdla, průjmy, ekzém, astmatický kašel nebo dušení. V tomto případě je také nutné vyloučit lepek ze stravy, avšak dlouhodobé zdravotní riziko  nehrozí.

Bezlepkovou dietu je vhodné dočasně držet i v případě silné alergie na mléko, kdy je žádoucí pročištění střev a zvýšení vstřebávání živin. Alergie na lepek nemusí být doživotní. Celiakie však ano.

Z čeho je bezlepková mouka?

U celiaků a potravinových alergiků, je velice důležité, aby  kontrolovali etikety výrobků – vyhnout se musí produktům z pšenice, ječmene, ovsa a žita. Neškodná je naopak rýže, jáhly, pohanka, kukuřice, hrách, cizrna, amaranth a quinoa. Posledně jmenované jsou vlastně pseudoobiloviny pocházející z jižní Ameriky.

Cizrna lepek neobsahuje. Dříve byla běžnou součástí jídelníčku našich předků
Cizrna lepek neobsahuje. Dříve byla běžnou součástí jídelníčku našich předků

Z těchto „povolených“ obilovin a luštěnin se mele mouka, která dokonale nahrazuje nejčastěji používanou mouku pšeničnou, zejména co se týká zahušťování pokrmů – např. polévek a omáček, placek či omelet.

Bezlepkové potraviny se prodraží

Komplikace nastávají v případě, kdy si chceme doma upéct koláče nebo buchtu. Použití klasické bezlepkové mouky není vhodné – chybí v ní totiž lepek, který udržuje těsto „pohromadě“. Řešením je použití namíchané bezlepkové směsi, které kromě bezlepkové mouky nebo také deproteinovaného pšeničného škrobu, obsahují nejrůznější přídatné látky – především škroby, aby se těsto nedrolilo a bylo krásně vláčné. Tyto směsi můžeme používat také přímo do domácích pekáren a k výrobě domácího bezlepkového chleba.

Bezlepkové potraviny se většinou prodraží
Bezlepkové potraviny se většinou prodraží

U jakýchkoli bezlepkových výrobků, označených logem s přeškrtnutým obilným klasem, je nevýhodou jejich cena. Ta je asi třikrát vyšší než u běžných produktů. K dostání je také hotové pečivo, které stačí jen dopéct v troubě, sladké či slané trvanlivé pečivo, knedlíky, těstoviny, pomazánky, směsi k obalování masa, křehké obilné chlebíčky, cukrovinky, müsli a podobně. Mezi nejznámější výrobce a distributory bezlepkových potravin u nás patří např. Schär, Sivo, Bio Felicia, Celi Hope a další.  

Recepty aneb vaříme bez lepku

Polenta s rozinkami a kokosovými chipsy

Bio kukuřičnou krupici pomalu přisypáváme do vařící vody a za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud kaše nezhoustne. Dáváme dobrý pozor, abychom polentu nepřipálili. Do hotové kaše rychle zamícháme hrst rozinek sultánek a strouhaný kokos nebo kokosové chipsy, nalijeme do mísy a necháme zatuhnout. Hotovou kaši můžeme polít rýžovým sirupem nebo lehce zasypat hroznovým cukrem.

Švestkový jahelník

Bio jáhly uvaříme do změknutí, poté je dáme do formy vymazané rostlinným olejem nebo kokosovým tukem a vysypaným kukuřičnou krupicí, poklademe sušenými švestkami a oříšky, zalijeme trochou rýžového nebo jahelného mléka a dáme zapéct.

Tip na zdravou bezlepkovou snídani

Bio kukuřičné Corn Flakes nasypeme do misky, polijeme bio datlovým sirupem a posypeme strouhaným kokosem.

Přirozeně bezlepkové potraviny

Mezi přirozeně bezlepkové potraviny, které jsou levnější a zdravější (neobsahují žádné přídatné látky), patří rýže, jáhly, pohanka a kukuřice. Například extrudované křehké chlebíčky – rýžové, kukuřičné nebo pohankové jsou vhodnou alternativou klasického snídaňového pečiva.

Rýže neobsahuje lepek a dají se z ní připravit chutné pokrmy
Rýže neobsahuje lepek a dají se z ní připravit chutné pokrmy

Stejně tak rýžové, pohankové nebo jáhelné vločky se hodí k přípravě výborných kaší na sladko i na slano. Velice oblíbené jsou kukuřičné křupky, které mohou jíst i velmi malé děti. Na trhu se objevují kromě kukuřičných také křupky pohankové, rýžové i jahelné. Známá a oblíbená je také tzv. polenta – kaše, která se vaří z kukuřičné krupice.

Bezlepkové potraviny v biokvalitě?

Veškeré přirozeně bezlepkové potraviny by měly být  k dostání také v biokvalitě ve všech prodejnách zdravé výživy. Kukuřičné cornflakesy v bio kvalitě vyrábí například TopBio. Pozor bychom si měli dát na nejčastěji prodávané kukuřičné cornflakesy Emco, které obsahují kromě cukru a slad, jenž je vyroben z obilí. Výbornou a zdravou svačinkou mohou být bezlepkové tyčinky Oskri, které jsou bez cukru. Jsou vyrobeny pouze ze sušeného ovoce, oříšků a datlového či rýžového sirupu.

Související články

Tagy: Bio, Zdravá výživa, Alternativní medicína, Biopotraviny

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií