Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Rukola: Listová zelenina plná vitamínů

Rukola je v českých kuchyních stále spíše vzácností, ale její popularita pomalu roste. Tato listová zelenina má neopakovatelná chuť a zpestří nejen saláty či těstoviny, ale i masová jídla. Navíc obsahuje spoustu vitamínů. Jak působí na lidský organismus a jak si ji vypěstovat doma? + RECEPTY

28. 05. 2010 | Klára Vlášková

Ve zkratce:

Rukola pochází z Apeninského poloostrova a obsahuje mnoho vitamínů, které prospívají lidskému zdraví a posilují imunitu. Není náročná a proto si ji můžeme vypěstovat i doma. Pro svou štiplavě nahořklou chuť ji můžeme přidávat do rozličných pokrmů – od salátů, přes pizzy a těstoviny až po masové směsi. Často bývá zaměňována s roketou, svou příbuznou, která má podobné použití i vlastnosti.

Rukola je součástí tradičních jídel v Itálii, Řecku a Francii. Přesto, že její domovinou jsou subtropy, je poměrně přizpůsobivá a tak ji lze pěstovat i u nás. Vzrostlá rostlina připomíná řepku olejku s bílými květy, brzy po vyklíčení můžeme sklízet šťavnaté lístky. V zahraničí ji najdeme pod označením Wild rucola.

„Rukola obsahuje více vitamínu C a betakarotenu než jiné listové zeleniny.“

V České republice je bohužel obtížné sehnat její semínka, a proto bývá často nahrazována svou příbuznou – roketou. Obě rostliny je možné pěstovat na vatě jako řeřichu, pokud je ovšem zasadíme do substrátu na zahrádku nebo do truhlíku, můžeme se z jejich úrody těšit delší dobu. Lístky rukoly je možné otrhávat průběžně od jara do podzimu, stačí je pouze opláchnout a můžeme je ihned konzumovat, podobají se listům pampelišky, ale jsou užší a delší.

TÉMA! Zdravé potraviny

   – Listová zelenina - proč je prospěšná

   – Hlíva ústřičná: Elixí mládí? 

   –  Zázvor jako všelék: Nejen na chřipku

   – Chřest: Dietní zelenina pro zdraví

   – Kdy pomáhají brusinky? + Recepty

   – Borůvkový koláč ze špaldy

Pokud nechceme rostlinu pěstovat doma, můžeme ji koupit v supermarketech nebo prodejnách se zeleninou, zaskočit nás ale může cena, která se pohybuje kolem 400 Kč za kilogram. Předpěstovaná rukola, obvykle prodávaná v malých vaničkách, se k nám dováží z Itálie a Německa, neboť tamní klimatické podmínky jí více vyhovují.

Vitamín C a beta karoten

Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikancerogenní účinky, konzumací brukvovitých rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou.

Rukola je listová zelenina plná vitamínů
Rukola je listová zelenina plná vitamínů

Pokud jde o vitamín Cbeta karoten, obsahuje rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Neopakovatelná chuť rukoly

Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, která je jen těžko popsatelná; je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota. Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku, nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Díky obsahu různých silic může rukola chutnat i podobně jako hořčice. Pokud ji lehce povaříme, podobně jako špenát, můžeme ji podávat i dětem, pro které jinak není čerstvá nahořklá rostlina vhodná.

Roketa verus rukola

Roketa (Eruca sativa) je blízkou příbuznou rukoly. Přesto, že chutí a použitím jsou si obě rostliny podobné, liší se tvarem listů, které jsou u rokety oválnější a bez ostrého vykrajování. Roketa je v tuzemsku pěstována více než rukola, a proto ji seženeme snáze. Ze semínek rokety se vyrábí velmi ostrá hořčice.

Rukola v kuchyni

Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech. Tradičně je přidávána do zeleninových salátů, její hořká chuť však může zpestřit i saláty z přirozeně sladkého ovoce, např. pomerančů, hrušek nebo ananasu. Posekanými lístky můžeme zdobit obložený chléb, rizota nebo těstoviny.

Tip: Rukola po celý rok

Čerstvou nasekanou nať rukoly je možné uchovat zmrazením. Rukolu můžetem také naložit do olivového oleje – a to buď  celou nebo ve formě pesta. Tím si zajistíme přísun vitamínů i v zimním období, kdy rukola neroste.

Pokud rukolu orestujeme na olivovém oleji s plátky česneku, získáme originální přílohu k masu a rybám, vzniklou směs můžeme též smíchat s těstovinami. K dušenému masu se pak hodí rukola vařená podobně jako špenát. Z rostliny je možné připravit i chutnou polévku, pokud si netroufáme na ryze „rukolový“ pokrm, můžeme ji použít místo kapusty nebo majoránky do polévky z pórku či brokolice nebo do smetanových omáček.

Pokud patříte k milovníkům mořských plodů, nebojte se k nim příště přidat rukolu, neboť tato chuťová kombinace je vynikající. Nasekané lístky můžeme přidávat i do masových směsí.

Rukola je oblíbená především v italské kuchyni
Rukola je oblíbená především v italské kuchyni

Rukola v kuchyni: Jednoduché recepty

  • Chutný salát připravíme smícháním rukoly, plátků grapefruitu, řeckého sýra (feta nebo balkán) a černých oliv. Alternativou je kombinace rukoly s kousky mozzarely, kostičkami šunky a rajčaty, popř. i jinou zeleninou dle chuti.
  • Bageta plněná kousky kuřecího masa, hořčicí, zeleninou a rukolou dodá tělu vitamíny a energii. 
  • Pokud dáváte přednost pomazánkám, můžete nasekané listy rukoly smíchat s bylinkovým máslem nebo s lučinou a česnekem.
  • Pesto vyrobíme  z rukoly,  česneku, piniových oříšků, parmazánu a z oleje. Piniová semínka je možné nahradit i levnějšími vlašskými ořechy.

Letní recepty z rukoly

TIP: Vyzkoušejte ještě další recepty z rukoly!

Související články

Tagy: Bio, Zdravá výživa, Biopotraviny

Komentáře ke článku

rukolaKarla22. 09. 2010 12:35
mňam!Moony19. 01. 2011 22:27
 musím jen souhlasit.Laďka17. 03. 2011 13:24
RukolaNovotná04. 06. 2011 09:25
 rukolaFrantišek18. 10. 2011 20:18
zklamáníEliška28. 01. 2013 19:03
sdfsdf18. 01. 2016 09:29
rukolajolana24. 06. 2016 20:48
 

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií

Katalog firem

FAKRO CZECH s.r.o.

Jsme pobočka nadnárodní dynamicky se rozvíjející společnosti, která se zabývá výrobou a prodejem střešních…

<!-- -->
Družstevní závody Dražice – strojírna s.r.o.

Značka DZ Dražice, která existuje již od roku 1956, je zárukou kvality, výkonu a hodnoty ohřívače vody.…

<!-- -->
ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.

Výrobce a dodavatel profesionální vzduchotechniky, ventilátorů a příslušenství, rekuperačních jednotek,…

<!-- -->
Divize Isover, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

Společnost Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. na českém trhu vyrábí a prodává izolační materiály…

<!-- -->
Citybikes s.r.o.

Firma Citybikes s.r.o. se zabývá prodejem a výrobou městských kol, elektrokol, a příslušenství pro městskou…

<!-- -->
Chcete být na tomto místě? Zvolte zvýhodněný zápis!