fbpx

Regionální výrobky: Uši ze Štramberka a další speciality0

Velkým hitem dnešních dnů je nakupování produktů od drobných výrobců či pěstitelů. Spotřebitele k tomu vede především zájem o kvalitní zboží s konkrétním původem. Přinášíme proto přehled tradičních regionálních produktů. Nechte se inspirovat, co si přivézt z výletu jako suvenýr!

Z výletu do Pardubic si jako suvenýr pravděpodobně přivezete perník, z Olomouce olomoucké tvarůžky, v Plzni ochutnáte plzeňskou dvanáctku a v Hořicích zase slavné trubičky. Ačkoli není Česká republika svoji rozlohou velká, každý region má svůj specifický charakter, v němž se odráží přírodní i kulturní dědictví. A patrné je to právě na regionálních výrobcích.

„Produkty s regionální značkou jsou zárukou vysoké kvality i šetrnosti k životnímu prostředí.“

Reklama

Možná jste při cestách Českou republikou už narazili na označení certifikovaný produkt nebo regionální výrobek. Toto označení nesou výrobky, které jsou spjaty s konkrétním regionem, jsou jedinečné, kvalitní a nepoškozují životní prostředí. Ve většině případů se jedná o tradiční řemeslné výrobky nebo zemědělské a přírodní produkty.

Biopotraviny

   – Biopotraviny: Kde a jak nakupovat?

   – Co vědět před nákupem biopotravin

   – Všechny biopotraviny nejsou zdravé

  –  Farmářské trhy: Jaký je o ně zájem?

   – Jak vypadá česká biofarma?

Jaké regiony mají své výrobky?

V současné době je v rámci Asociace regionálních značek, která sdružuje regiony s regionální značkou pro místní výrobky, produkty a služby, zapojeno již 13 regionů. Jako první byly pro značení místních výrobků vybrány Krkonoše, Šumava a Beskydy. O něco později se k nim pak přidal Moravský kras, Orlické hory, Moravské Kravařsko, přeshraniční Mikroregion Górolsko Swoboda, Vysočina, Polabí, Podkrkonoší a Haná. Zatím nejmladšími členy jsou České Švýcarsko a Jeseníky.

Téměř každý region má své tradiční pečivo. Na obrázku je rokytnické pečivo
Téměř každý region má své tradiční pečivo. Na obrázku je rokytnické pečivo. Zdroj: http://www.regionalni-znacky.cz

Dosud bylo certifikačními komisemi složenými z místních aktérů (regionální koordinátor, zástupci místní správy, ochrany přírody a výrobci) uděleno 260 certifikátů vztahujících se k regionálním výrobkům či produktům. Na trhu se můžeme setkat s nejrůznějšími řemeslnými výrobky, potravinami a zemědělskými či přírodními produkty. Certifikát se rovněž objevuje v souvislosti s regionálním značením služeb, které je zaměřeno na ubytování a stravování. Seznam všech výrobců podle jednotlivých regionů se nalézá na adrese www.domaci-vyrobky.cz/.

Regionální potraviny: Poctivá klasika i lokální speciality

Nabídka certifikovaných regionálních potravin je velmi pestrá. Zejména v horských oblastech se vyrábí tradiční výrobky z kravského, kozího i ovčího mléka. Téměř v každém regionu nalezneme certifikované pekařství. Na své si díky prověřeným řeznictvím či uzenářstvím přijdou i milovníci masa. V nabídce regionů se objevuje i zelenina, ovoce či med. Řada z těchto produktů má kromě regionálního značení rovněž označení bio.

Vedle běžných potravin se v regionech objevují i nejrůznější místní speciality. Tady je přehled alespoň některých z nich:

Tradiční pečivo z Valašska

Vyrábí: Pekařství VALAŠSKÉ FRGÁLY, s.r.o.
Vedle valašských frgálů, jemných koláčů z kynutého těsta s tradičními náplněmi, vyrábí pekařství spoustu dalších druhů tradičního pečiva. Ochutnat můžeme např. slané škvarkové pagáčky či moravské koláčky různých tvarů.
Kde koupit: běžné obchody, pekařství ve větších městech
Cena: dle druhu výrobku

Tradiční pečivo z Valašska
Tradiční pečivo z Valašska. Zdroj: http://www.regionalni-znacky.cz

Křehké válené uši ze Štramberka

Vyrábí: František Šubert
Pověstí opředená perníková pochoutka je vyráběná mimo jiné z 6-11 druhů koření a medu. Po upečení musí být pěkně křupavá.
Kde koupit: přímo u výrobce ve Štramberku v ulici Nádražní 172
Cena: 5 kusů za 10 Kč nebo 10 kusů za 20 Kč

Ryby z podhůří Orlických hor

Vyrábí: Jan Kolowrat Krakovský
Rodina Kolowratů provozuje rybářské hospodářství více než 300 let. Regionální značkou se může pochlubit kapr živý, uzený či naporcovaný jako filety. Rovněž můžeme okusit uzený filet z pstruha či tolstolobika.
Kde koupit: nejlépe přímo u výrobce
Cena: dle druhu výrobku

Černohorské pivo – pivo s chutí historie

Vyrábí: Pivovar Černá Hora, a.s.
Nejstarší působící pivovar na Moravě vyrábí pivo klasickou technologií. Pivovar dodává na trh devět druhů piv: TAS, Moravské Sklepní, Páter, Kern, Ležák, Granát, Black Hill, Kvasar a pivní novinku 1530.
Kde koupit: ve vybraných restauracích zejména v Moravském krasu či ve specializovaných obchodech s nápoji
Cena: dle druhu výrobku

Černohorské pivo
Černohorské pivo. Zdroj: http://www.regionalni-znacky.cz

Pštrosí produkty z Moravského krasu

Vyrábí: Pštrosí farma Doubravice s.r.o.
Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou je největší v České republice. K dostání je zde vedle vajec i maso těchto velkých ptáků.
Kde koupit: přímo u výrobce v Doubravici nad Svitavou v ulici Jarní 396
Cena: ceník na požádání na adrese pstrosi.farma@seznam.cz

České regiony: Zajímavé suvenýry i možnost ubytování

Vedle potravin s regionálním označením se můžeme setkat i s certifikovanými výrobky. Ve většině případů se jedná o tradiční ruční výrobu, která dokládá zručnost místních obyvatel. Na výběr máme mezi výrobky řezbářů, kovářů, keramiků či sedlářů. Certifikovány byly rovněž drobní výrobci krajek, vánočních ozdob či dřevěných loutek. Vedle velkého množství předmětů, které jsou vhodným suvenýrem či dárkem z cest, mají regionální značku rovněž výrobky s širší škálou použití. Zde jsou příklady některých výrobků:

Ručně vyráběná mýdla z Moravského krasu

Vyrábí: Ing. Václav Parák
Ručně vyráběná mýdla obsahují rostlinné oleje, stoprocentní esenciální oleje i nejrůznější sušené bylinky. Vybrat si můžeme z 20 druhů mýdel.
Kde koupit: přímo u výrobce
Cena: dle druhu výrobku

Ručně vyráběná mýdla z Moravského krasu
Ručně vyráběná mýdla z Moravského krasu. Zdroj: http://www.regionalni-znacky.cz

Archivní, kancelářské a školní potřeby z recyklované lepenky

Vyrábí: EMBA spol. s r.o.
Papírenské výrobky se vedle regionální značky mohou pochlubit rovněž značkou Ekologicky šetrný výrobek. V nabídce nalezneme zejména archivní krabice a úložné boxy.
Kde koupit: v běžných papírnictvích
Cena: Archiv box A4: 28,- Kč, Magazín box A4: 27,50 Kč, Desky A3: 39,50 Kč, Obal na zasílání CD: 4,50 Kč

Originální roubenice a horské sruby

Vyrábí: Holzberg s.r.o.
Roubenky jsou stavěny více než 300 let starou technologií a jejich architektura vychází z místní tradice. Výroba spočívá zejména v ručním zpracování a užití kvalitního dřeva výhradně z šumavských lesů.
Kde koupit: přímo u výrobce
Cena: na požádání sdělí výrobce na telefonním čísle + 420 776 888 777

Možnost ubytovat se v certifikovaných zařízení nabízí v současnosti pouze Šumava. Certifikováno bylo 22 hotelů či penzionů. Certifikační kritéria pro udělení značky jsou přísná, posuzován je kupříkladu i vliv stavby na charakter krajiny. Velký důraz je kladen na ochranu životního prostředí, třídí se odpad, šetří se vodou i elektřinou. Hosté jistě nejvíce ocení povinnou nabídku regionálních starošumavských pokrmů. K dispozici musí být také informace o možnostech trávení volného času či turistických zajímavostech.

Regionální značka: Záruka původu i kvality

Zákazník, který si koupí produkt opatřený regionální značkou má jistotu, že byla splněna kritéria potřebná pro certifikaci. Výrobek má původ v daném regionu a vyznačuje se vysokou kvalitou. Výroba i vlastní výrobek jsou šetrné k životnímu prostředí. Důležitým aspektem je jedinečnost vyplývající ze vztahu k regionu, kdy výrobek odráží tradice a užívá místních surovin. Velkou roli hraje i tolik ceněná ruční práce. Přímá komunikace s výrobcem spojená v řadě případů s možností „nahlédnutí pod pokličku“ rovněž představuje nezanedbatelnou přidanou hodnotu.

Více o biopotravinách

   – Biopotraviny: Kde a jak nakupovat?

   – Co vědět před nákupem biopotravin

   – Všechny biopotraviny nejsou zdravé

  –  Farmářské trhy: Jaký je o ně zájem?

   – Jak vypadá česká biofarma?

Autor: Redakce Nazeleno.cz