fbpx

Biovíno: neobvyklá a jedinečná chuť, žádné „chemikálie“0

Hledáte víno neobvyklé chuti a vůně? Stále více zákazníků podléhá nabídce biovín. Nejde jen o podporu ekologického zemědělství, ale zejména o originální chuť. Biovína s nezaměnitelnými chutěmi a vůněmi, neovlivněná umělým dochucováním, ocení nejen odborníci, ale i obyčejní konzumenti.

Co je biovíno a čím je vlastně specifické? Proč se o něj vůbec zajímat? Zjednodušeně lze říci, že biovíno je vyráběné z hroznů získávaných z vinné révy, která je pěstována podle pravidel ekologického zemědělství. Zpracování hroznů probíhá bez používání šlechtěných kvasinek, enzymů a jiných syntetických přípravků a stabilizačních látek. Výsledkem je ryze přírodní víno bez syntetických reziduí a umělých barviv a aromat, jehož výroba proběhla s maximálním ohledem na životní prostředí.

„Biovíno je bohatší v chuti a vůni a mnohem více se v něm projevuje tzv. „terroir“.“

Reklama

Jaké je? Je jiné… Biovína mají často chuť i vůni, na které nejsme zvyklí. Biovína překvapí především svou kořenitostí vzešlé přímo z přírody a také se mnohem více projevuje tzv. „terroir“, tedy jakýsi původní charakter vína daný místními půdními a přírodními podmínkami.

Tématický seriál Biopotraviny

   – Biopotraviny – základní informace

   – Podívejte se, jak vypadá česká biofarma

   – Biopivo a biolimonády

   – Biovíno

Biovíno a jeho začátky

Biovíno má své počátky v padesátých letech ve Švýcarsku a Německu. Na začátku sedmdesátých let se pak objevily první větší vinice zaměřené na pěstování biologicky čisté vinné révy. Časem se vylepšovaly metody výroby a biovíno získávalo na své kvalitě. V současné době patří biovíno k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících segmentů na evropském trhu s víny.

V rámci Evropy patří mezi země s největší plochou ekologických vinic zejména Itálie, Francie, Španělsko, Řecko a Německo. V těchto zemích činí podíl ekologických vinohradů přibližně pět procent z celkové plochy vinic, přičemž většinu tvoří zejména malé rodinné vinice.  Pro zajímavost lze ještě uvést, že nejvíce vína se prodá v Německu a největším exportérem biovína je Itálie.

Biologicky čisté vinice jsou plné života

Jak se daří biovínu u nás?

V České republice se pochopitelně začínalo mnohem později. Podle posledních údajů ale mnohé vinohrady přecházejí na ekologického hospodaření a celková plocha ekologických vinic přesáhla již 400 hektarů. Z toho lze tedy vyvodit, že zájem o pěstování čisté vinné révy stoupá a čeští spotřebitelé přicházejí biovínům na chuť.

Biovíno je možné získat nejčastěji ve vybraných vinotékách, a to jak v kamenných, tak i internetových, dále ve specializovaných prodejnách biopotravin, či v soukromých vinných sklepech. Nabídka biovín se však výrazně rozšířila i do restaurací, které je stále častěji zařazují na svůj vinný lístek.

Biovína od českých certifikovaných vinařů jsou prezentována především odrůdami Pálava, Cabernet Moravia, Malverina, Laurot, Naturvin, André, Ryzlink rýnský, Hibernal a Muškát moravský.

Zajímavé tipy

Pozornosti spotřebitele by nemělo uniknout jakostní biovíno Pálava od Abrlových z Pavlova, které je harmonické, kořenité a extraktivní s jemným tramínovým aroma. Obsahuje vyšší obsah kyselin s tóny po vanilce s kořenitou chutí. (jakostní víno Palava 2006, 0,75 l, cena: 168 Kč, www.biosfera.cz).

Také biovína z vinného sklepa Eben pana Vlastimila Peřiny z Lednice jsou speciální šlechtěné odrůdy, které jsou svou odolností a vlastnostmi vhodné pro produkci vína v biokvalitě. Zaujmout může například bílé víno Hibernal s nádhernou květinovou vůní a svěží, živou chutí se spoustou ovocných podtónů (Hibernal 2007 výběr z hroznů, 0,75 l, cena: 255 Kč, www.biokvalita.cz).

Pro fajnšmekry může být zpestřením oceněné víno Laurot s přívlastkem pozdní sběr 2006 od vinaře Miloše Michlovského z Rakvic (0,75 l, cena: 296 Kč, www.michlovsky.com), stejně jako  jakostní Malverina 2004 (0,75 l, cena: 173 Kč, www.michlovsky.com).

Ke kvalitním a oceněným vínům patří i biovíno Naturvin 2006, výběr hroznů, od Františka Mádla z Velkých Bílovic. Jedná se o víno světle žluté až zelenkavé barvy s vůní lučních květů a muškátu, s pikantní kyselinkou, která dodává vínu svěžest.

Nemusíte se samozřejmě spoléhat na tuzemskou nabídku. Na trhu se vyskytují i specializovaní importéři, kteří dovážejí biovína z mnoha zahraničních destinací. Zajímavou nabídku nejrůznějších druhů biovín najdete například na stránkách firmy Porta Solis.

Pár užitečných tipů na závěr

Přesné označení biovína zatím není dáno žádným nařízením, tudíž namísto označení „biovíno“ se nejčastěji uvádí „víno vyrobené z ekologicky vypěstovaných hroznů“. Láhev biovína by měla být označena značkou země původu a kódem příslušné kontrolní organizace, která v dané zemi kontroluje ekologický původ potraviny. V České republice se jedná o tzv. „biozebru“ a kódy certifikačních orgánů (CZ-ABCERT, CZ-BIOKONT nebo CZ-KEZ).

Biovíno - produkt ekologického zemědělství

Mylným názorem je, že biovíno má zkrácenou životnost. Není tomu tak, a občas se vyskytující sediment není na závadu, pouze dokládá pokračující proces vývoje vína. Nicméně pro archivaci není biovíno příliš vhodné. Pro zájemce o bližší seznámení s biovíny může být zajímavým tipem jarní návštěva Mezinárodního spotřebitelského hodnocení biovín v Pavlově pod Pálavou.

Kontakty na vybrané biovinaře

  • Vlastimil Peřina, Vinný sklep Eben v Lednici na Moravě – biovína odrůd Malverina, Laurot, Hibernal. tel. 519 340 250, perinova@mpo.cz
  • Josef Abrle z Pavlova, Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy – biovína odrůd Pálava, Muškát moravský, Cabernet Moravia, André, Ryzlink rýnský.  tel. 519 515 394, josef.abrle@tiscali.cz
  • František Mádl z Velkých Bílovic – biovíno Naturvin. tel. 602 780 364, malyvinar@slunce.cz
  • Miloš Michlovský, Vinselekt v Rakvicích – biovína odrůd Laurot a Malverina. tel. 519 350 525, michlovsky@michlovsky.com, www.michlovsky.com

Uvedení vinaři jsou členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, celostátní nevládní neziskové organizace sdružující zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, školy a podniky služeb zaměřující se na ekologické zemědělství a biopotraviny.

Autor: Redakce Nazeleno.cz