Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Partneři sekce

Překvapivý výzkum: Biopotraviny nejsou zdravější

Zahrnujete do svého jídelníčku pravidelně biopotraviny a věříte, že jsou pro vaše zdraví prospěšnější než ty obyčejné? Výsledky britského výzkumu vás možná překvapí. Biopotraviny nejsou zdravější než ty z velkovýroben. Jak k tomuto závěru vědci došli? Máme dál kupovat bio? Nebo je jedno odkud potraviny pochází a jak jsou vyráběny?

04. 08. 2009 | Marie Leschingerová

Ve zkratce:

Podle britské studie nepřináší konzumace biopotravin pro lidské tělo žádné zvláštní výhody. Podle vědců obsahují biopotraviny zhruba stejný podíl vápníku, vitamínu C a železa jako běžné potraviny. Biopotraviny však mají více bílkovin, betakaroténu, draslíku a dalších prospěšných látek. Koupí biopotravin také podpoříte ekologické zemědělství, které je šetrné k přírodě.

Při slově bio na obalu výrobku si většina z nás představuje, že se jedná o potraviny, které jsou zdravější než ty obyčejné. Biopotraviny jsou vyráběné pomocí ekologického zemědělství a měly by být kvalitnější, než ty produkované běžným způsobem. Při výrobě biopotravin se nepoužívají syntetické přídavné látky, a proto by měly mít výraznější a "opravdovější" chuť. Jsou ale biopotraviny skutečně zdravější?

Touto otázkou se na žádost Britského úřadu pro kontrolu potravin (FSA) zabývali experti z London School of Hygiene and Tropical Medicine, kteří došli k překvapivým informacím. Podle výsledků výzkumu totiž biopotraviny nejsou zdravější a výživnější než běžně vyráběné potraviny. Jak moc je ale tato informace objektivní a můžeme jí bez okolků důvěřovat?

„Podle vědců obsahují obyčejné potraviny a biopotraviny zhruba stejný podíl vápníku, vitamínu C a železa.“

Závěry výzkumu byly zveřejněny v časopise American Journal of Clinical Nutrition ve středu 29. července. Výzkum byl prováděn během pěti let a vycházel ze 169 studií publikovaných za posledních padesát let, které byly vybrány z 50 000 časopisů.

Více o biopotravinách

   – Biopotraviny: co je dobré vědět před nákupem

   – Biopivo a biolimonáda

   – Biovíno: neobvyklá chuť bez chemikálií

   – Jak vypadá česká biofarma?

   – Kolik biopotravin nakupují Češi a kde?

Výzkum byl rozdělen do dvou samostatných částí, z nichž se jedna zaměřila na rozdíly v obsahu živin a druhá pak zkoumala zdravotní výhody konzumace biopotravin. Souhrnně lze říci, že rozdíly v nutriční hodnotě byly prokázány pouze u 55 ze 169 studií, řekl vedoucí výzkumu Alan Dangour.

Studie analyzovala jen část dat o biopotravinách

Je ale možné, že bychom se po tolika kladných ohlasech ze strany veřejnosti i odborníků dozvěděli, že biopotraviny pro nás nemají žádný zvláštní přínos? To vypadá dost nepravděpodobně. Co se výzkumu týká, analyzoval velmi omezené množství vědeckých prací, a to pouze těch psaných anglicky. Navíc nebyly do analýzy zahrnuty nejnovější studie EU, jež byly zveřejněny v dubnu tohoto roku.

Označení bio má být zárukou, že se jedná o prudukt ekologického zemědělství
Označení bio má být zárukou, že se jedná o prudukt ekologického zemědělství

Zatím také neexistují žádné vědecké studie o dlouhodobém působení pesticidů na lidský organismus, tudíž nemohly být do výzkumu zahrnuty. Je ale dosti pravděpodobné, že právě tyto studie by výsledky pozměnily. Syntetická dusíkatá hnojiva a některá fosforečná hnojiva, která jsou v ekologickém zemědělství zakázána, avšak v konvenčním zemědělství normálně používána, mohou totiž při dlouhodobém působení způsobovat některé závažné zdravotní problémy. Patří mezi ně poruchy imunitního systému, sexuální poruchy, rakovina, sterilita a další. Tyto závěry oznámila v roce 2006 Evropská komise. Je tedy jasné, že ekologičtí zemědělci, kteří hnojí své půdy dobře ošetřovanými organickými hnojivy, sklízejí oproti tomu produkty harmonicky živených rostlin.

Studie ověřila rozdíly v podílech živin

Přestože tedy ze závěrů vědců z londýnské školy vyplývá, že rozdíly mezi biopotravinami a konvenčními potravinami jsou zanedbatelné, není tomu tak u obsahu všech živin.  Podle vědců obsahují oba druhy zhruba stejný podíl vápníku, vitamínu C a železa. Ohledně jiných důležitých látek ale oproti běžným potravinám vyhrávají biopotraviny. Ty obsahují o 12,7 % více bílkovin, o 53,6 % více betakarotenu, o 38,4 % více flavonoidů a o 2,5 % více draslíku. 

Sami vědci dále připouštějí, že biopotraviny obsahují větší množství některých dalších užitečných látek. Například v bio-mase a bio-mléce byla prokázána v průměru o 2,1%  až 27,8%  větší hodnota zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin než v konvenčním mase a mléce.

Podle vědců obsahují biopotraviny a konvenční potraviny stejný podíl vápníku, vitamínu C a železa. U biopotravin naopak najdeme více bilkovin a flavonoidů
Podle vědců obsahují biopotraviny a konvenční potraviny stejný podíl vápníku, vitamínu C a železa. U biopotravin naopak najdeme více bilkovin a flavonoidů

Jaký je hlavní přínos biopotravin?

Ačkoliv výzkum nepřinesl jasný důkaz o tom, že by biopotraviny byly zdravější, je jasné, že to není jediný důvod, proč je lidé kupují. Nedávný průzkum v EU zjistil, že běžní nakupující biopotravin si dobře uvědomují další plusy, jež ekologické zemědělství biopotraviny přinášejí.  Kvalita výrobků totiž není určena pouze vlastnostmi jednotlivého produktu, ale celým způsobem výroby a zpracování.

Biopotraviny přinášejí výhody zejména, co se týká zdravotní nezávadnosti a kvality. Na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory a umělá barviva. Ekologické zemědělství a výroba biopotravin jsou řízeny přísnými předpisy, což je výrazně odlišuje od běžné zemědělské produkce. Není už tohle dostatečný důvod zvolit tento typ výrobku?

Nákupem biopotravin navíc zákazník vědomě podporuje zdravé životní prostředí a různorodost krajiny. Tím, že se v ekologickém zemědělství nepoužívají umělá hnojiva, chrání tento typ hospodaření povrchové a podzemní vody a navíc šetří množství energie, vynaložené na výrobu hnojiv. Na ekologických polích najdeme až o 40 % více druhů volně rostoucích rostlin, o 15 % více střevlíku a o 25 % více žížal, které půdu pomáhají zúrodnit. Hnízdí zde také více ptáků, včel i motýlů.

Výhody ekologického zemědělství

Navíc jsou tyto výrobky vyprodukovány eticky. Podle uznávané odborové organizace Compassion in World Farming má ekologické zemědělství nejvyšší standardy v oblasti zacházení se zemědělskými zvířaty. Jsou chovaná v podmínkách pro ně přirozených, bez stresu, s kvalitním krmením bez umělých náhražek. Dávají nám tedy maso, mléko a vejce nesrovnatelně lepší než z konvenčních velkovýrobních chovů.

Pro všechna zvířata v ekologickém zemědělství je povinný výběh nebo pastva
Pro všechna zvířata v ekologickém zemědělství je povinný výběh nebo pastva. Zdroj: http://media.independent.com

Bioprodukty neobsahují pomocné genetické látky ani herbicidy. Přehledné studie o biokvalitě produktů z let 1926 až 1998 dále ukazují, že listová zelenina má až o 50 % nižší obsah dusičnanů. Naopak díky tomu, že jsou biopotraviny pěstovány bez umělých hnojiv a postřiků syntetickými pesticidy, rostou pomaleji, obsahují tudíž méně vody a mají větší obsah sušiny, minerálních látek, stopových prvků a aromatických látek. Díky tomu mají lepší a výraznější chuť.

Jak hodnotí biopotraviny vědci?

Vedoucí výzkumu Alan Dangour řekl, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by konzumace biopotravin měla pro člověka nějaký zdravotní přínos. Sám však vzápětí potvrdil, že důvodů proč biopotraviny kupovat je mnohem více. Uvedl, že agentura bude i nadále spotřebitelům poskytovat užitečné informace a snažit se předložit dostatek kvalitních důkazů o biopotravinách. Zpráva FSA totiž potvrdila, že bez dlouhodobého vědeckého sledování nelze potvrdit nebo vyvrátit prospěšnost biopotravin pro lidské zdraví.

Vědecká studie nepotvrdila, že konzumace biopotravin je pro lidské zdraví prospěšnější, než konzumace běžných potravin z velkovýroben. Studie však dala za pravdu tomu, že biopotraviny obsahují více živin prospěšných pro lidské tělo, jako jsou bílkoviny, betakaroten neb draslík. Koupí biopotravin podporujeme ekologické zemědělství, které je celkově šetrnější k přírodě. Nevíte, zda si koupit bio jablko nebo to, jehož růst byl podpořen herbicidy? Zkuste si vyzkoušet, které vám bude více chutnat. Rozhodnutí vždy konec konců závisí na každém z nás a na našich prioritách.

Související články

Tagy: Potraviny, Ze světa, Biopotraviny, Zdravá výživa, Bio, Zdravá výživa, Biopotraviny

Komentáře ke článku

Jak pro kohokokos04. 08. 2009 12:20
 SouhlasMichal04. 08. 2009 13:29
 nekompletni informaceJan Nevadil07. 08. 2009 12:59
nekompletni informaceJan Nevadil07. 08. 2009 12:58
a co chemické hnojení ivo04. 02. 2011 01:04
 

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií