Nazeleno.cz – úspory energie, izolace, zdravý životní styl, biopotraviny, ekologie [logo]

DOPORUČUJEME:

Ceny Energie

Najdeme nejlevnějšího dodavatele!

Partneři sekce

Domácí vejce, bio nebo z klece? Jak poznat rozdíl

Mít v síťovce vejce s označením bio je dnes velká móda. Jak při nákupu v obchodě poznat, která vejce pocházejí od slepic z výběhu a která se vykutálela z klece? Jsou kvalitní i pouhá "domácí vejce"?

03. 04. 2012 | Blanka Chocová

Ve zkratce:

Vejce od slepic z klecového chovu jsou hygieničtější a méně riziková na vznik salmonely než bio vejce. Ta zase obsahují méně cholesterolu a chemických látek. Představa slepice ve volném výběhu nás těší víc, než té zavřené v kleci, i když jí teď evropské standardy přisoudily více prostoru.

Sehnat bio vajíčko nebo nakoupit domácí vejce od českých farmářů, kteří nechávají slepice procházet venku po dvoře, je v poslední době dost populární. Moderní je zásobovat vlastní ledničku a spíž surovinami, které pocházejí z blízkého okolí. S vědomím, že jak se chováme k přírodě, se nám brzy vrátí. Platí to i v chovu zvířat. Nezáleží na tom, zda je farmář chová pro maso, mléko nebo vejce.

To, jak se se zvířetem zacházelo, se projeví v kvalitě suroviny i přínosu pro organismus. Rozdíl je i v chuti a vzhledu. V obchodech nebo na farmářských trzích se kvalitní vejce dají koupit. Jak ale poznat, která pocházejí od slepic chovaných v klecích a která od těch, které si užívaly volnosti ve výběhu? Máme sledovat nápisy bio nebo jsou dobrá i vejce domácí?

Odkud vejce pocházejí a v jakých podmínkách žijí slepice, prozradí obal.


Jak poznat vejce z klecového chovu? Prozkoumejte kód

Jak poznat vejce od slepic z klecí? Prozkoumejte kód

Na každém vejci z obchodu najdete kód. Třeba ve tvaru 3 CZ 1234. První číslice označuje, jak byla slepice, která vejce snesla, chována.

1 - vejce od slepic chovaných ve volném výběhu
2 - vejce od slepic chovaných v halách na podestýlce
3 - vejce nosnic chovaných v klecích
0 - vejce od slepic z ekologického zemědělství, BIO vejce

Následuje kód producenta vajec, tedy jejich původ. V našem případě „CZ“ znamená Českou republiku. Často se objevují i vejce ze Slovenska (SK), Polska (PL), Německa (DE), Litvy (LT) a podobně. Poslední čtyřčíslí je registračním číslem chovu.



Vejcím od farmáře dávají zákazníci přednost i z etických důvodů. Foto: Thinkstockphotos.com

Vejce tříděné u nás může snést slepice v Polsku

Obal vajec by nám měl prozradit i další údaje: hmotnost, kód třídírny a datum minimální trvanlivosti. Čerstvá vejce lze prodávat nejpozději sedm dní před vypršením jejich minimální trvanlivosti. Nepleťte si kód třídírny, který začíná kódem země (například CZ), s označením, který určuje původ vajec. To, že byla vejce vytříděna u nás, neznamená, že z Česka pocházejí.
Na obalu najdeme i označení velikosti. Ti, kdo často vaří, se určitě již zamýšleli nad tím, co v receptu znamená věta: Přidejte dvě středně velká vejce. Kolik jich vlastně potřebujeme?

XLvelmi velkánad 73 g
Lvelkáod 63 g do 73 g
Mstředníod 53 g do 63 g
Smaláméně než 53 g

Vejce z klece: ano nebo ne?

Podle evropských standardů na tom ani slepice chované v klecích nejsou tak špatně jako dříve. Na každou připadá 550 centimetrů čtverečních plochy. Někteří odborníci tvrdí, že slepice v klecích mají hygieničtější prostředí než na dvorku. Představa života v kleci ale není příjemná. Při nákupu tedy rozhoduje i náš smysl pro etické zacházení se zvířaty. Vejce nebo maso od veselých slepic má prostě něco navrch.

Co se týká výživových hodnot a dopadu na náš organizmus, tak u bio vajec (či vajec od farmářů) se můžeme častěji setkat s různými vnitřními vadami a špinavější skořápkou, než u ostatních vajec. To může představovat nebezpečí mikrobiální kontaminace. Mohou obsahovat například salmonelu. Vejce z bio chovů jsou ale lepší, pokud se budeme zajímat o riziko chemické kontaminace, neboť slepice jsou krmeny produkty ekologického zemědělství.


Na obalu si můžeme přečíst zemi původu i velikost vajec. Foto: Thinkstockphotos.com

Cholesterol ve vejcích je zbytečný strašák

Bio vejce se také oproti vejcím z velkochovu vyznačují nižší hladinou cholesterolu. Cholesterol bývá jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé vajíčka nekupují. Je však jednou ze základních látek nezbytných pro lidský organizmus. Řada lékařských studií navíc potvrzuje, že jedno až dvě vejce denně neuškodí. Zvýšenou hladinu cholesterolu si navíc můžeme přivodit i pouhou konzumací vysoce kalorické stravy, která vejce ani obsahovat nemusí.

V posledních letech byly však vyšlechtěny slepice, jejichž vejce obsahují méně cholesterolu, než je obvyklé. Takže se můžete poohlédnout po produktech, které by ho měly obsahovat méně.


Krásně barevný žloutek mají vejce od slepic ze dvora i z klece. Foto: Thinkstockphotos.com

Slepice vykrmované hormony a antibiotiky. Pravda nebo mýtus?

Asi nejčastějším důvodem, proč si kupujeme bio vejce či kuřecí maso, je, že do svého těla nechceme přenést hormony a antibiotika, kterými bylo zvíře krmeno. Pravdou je, že používání růstových hormonů je při chovu slepic a kuřat ze zákona zakázáno a antibiotika smí být podávána pouze v případě, že zvíře onemocní. V tomto případě musí být navíc dodržena stanovená lhůta, kdy se nesmí slepice využít na maso ani vejce.

Krásně žlutý žloutek! To je to, co nás na první pohled upoutá u domácích vajec. Ty nám i více chutnají a připadají nám proto zdravější. Rozdíl v chuti je dán především stářím vajec. Zatímco vejce domácí konzumujeme do několika dní od jejich snesení, vejce z obchodu se k nám dostanou obvykle později. A co ovlivňuje barvu žloutku? Složení krmiva. Takže téměř oranžový žloutek může být ukryt ve vejci, které snesla babiččina slípka i nosnice, která žije celý život v kleci. 

Související články

Tagy: Bio, Zdravá výživa, Biopotraviny

Nazeleno.cz - vše o úsporách energií